PHP versies in gebruikOndanks dat PHP 7.0 alweer bijna 3 jaar bestaat en we inmiddels alweer bijna aan PHP 7.3 toe zijn is een groot deel van de WordPress websites nog altijd niet overgestapt op PHP 7, zij draait nog op een van de verouderde varianten van de PHP 5 versies.

Dankzij gegevens beschikbaar gesteld door WordPress.org kunnen we inzien dat PHP 5.6 de meest gebruikte PHP versie is onder alle WordPress websites, maar liefst 36,5% van de gebruikers hanteert nog PHP 5.6. Helaas verloopt op 31 december 2018 de ondersteuning voor PHP 5.6, ook veiligheidsupdates zullen vanaf 01-01-2019 niet meer worden uitgevoerd voor deze versie.

Upgraden naar PHP 7

Websites en hosting bedrijven die voor het einde van het jaar de overstap op PHP 7 niet maken lopen zo een verhoogd risico. Controleer daarom voor het einde van het jaar welke PHP versie momenteel door je webhosting partij wordt gebruikt. Het upgraden is gemakkelijk en kan in enkele klikken worden uitgevoerd, echter bij elke update kunnen mogelijkerwijs fouten optreden, daarom is het altijd aan te raden de upgrade eerst in een testomgeving uit te voeren.

Kies bij het upgraden gelijk voor PHP 7.1 of PHP 7.2, de versie PHP 7.0 wordt namelijk ook nog maar enkele dagen ondersteund.

Nederlandse Hosting bedrijven

Kijken we in onze database dan zien we dat nog meerdere Nederlandse hosting bedrijven actief verouderde PHP versies aanbieden op hun website. Zo zien we bijvoorbeeld dat Argeweb, Hostnet en bHosted nog verouderde PHP 5 versies zoals PHP 5.4 aanbieden op hun website en Vimexx en Versio spreken zelfs nog over ondersteuning voor PHP 4 versies.

Voordelen van PHP 7

Het is dus nodig om voor het einde van het jaar over te stappen op PHP 7, gelukkig zijn er ook voordelen. De prestaties van PHP 7 zijn namelijk een stuk beter, je website wordt dus niet alleen veiliger maar ook veel sneller van.

Welke PHP versie draait er nu?

Voor dat je kunt bepalen of je moet upgraden moet je eerst weten welke versie er nu actief is. Er zijn meerdere manieren om erachter te komen welke PHP versie er momenteel draait op je WordPress website. Dit zijn 4 makkelijke manieren om je PHP versie te achterhalen.

1. Beheer omgeving van je webhosting

Inloggen bij je hosting profiel en in het dashboard zoeken naar server informatie, daar staat de PHP versie. Bij TransIP vind je dat bijvoorbeeld onder ‘Jouw website beheren’ > ‘Geavanceerd’ > ‘PHP Opties’.

2. PHP Display Plugin

Met deze gratis display plugin toon je de huidige PHP versie in je WordPress dashboard. https://wordpress.org/plugins/display-php-version/

3. PHP info bestand

Met bijvoorbeeld kladblok kun je een PHP info bestand maken en deze uploaden in de root folder van je website. Het bestand bevat enkel onderstaande regels en moet de naam phpinfo.php hebben:

<?php

// Show all information, defaults to INFO_ALL

phpinfo();

?>

Vervolgens kun je op je eigen website de pagina bezoeken (https://www.eigendomein.nl/phpinfo.php) en zal de server je PHP versie tonen.

4. Vraag het webhosting bedrijf

Vind je bovenstaande manieren te lastig dan is een mail aan je webhoster verreweg het makkelijkst, dan kun je tevens direct om advies vragen over de mogelijke upgrade.

Voorkom dat je website vanaf 2019 onveilig is en zorg dat je voor het einde van dit jaar nog overstapt op PHP7, kies daarbij gelijk voor PHP 7.1 of PHP 7.2. Zo houd je je WordPress website veilig en zorg je ook gelijk voor betere prestaties.