Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Ben jij al overgestapt naar Magento 2?

Blog

Ben jij al overgestapt naar Magento 2?

Als Magento gebruiker ken je de kracht van het webwinkel pakket. Deze open-source e-commerce software is bijzonder populair en veel webshops draaien er vandaag de dag op. Toch sta je als webwinkel eigenaar op dit…

Als Magento gebruiker ken je de kracht van het webwinkel pakket. Deze open-source e-commerce software is bijzonder populair en veel webshops draaien er vandaag de dag op. Toch sta je als webwinkel eigenaar op dit moment voor een dilemma. In november 2015 is Magento 2 gelanceerd. Daarbij werd aangekondigd dat het bestaande Magento 1 tot 18 november 2018 zou worden ondersteund. In 2015 was er dus nog geen acute noodzaak om de overstap te maken, maar inmiddels nadert 2018. Wat betekent dit? Moet ik nu echt overstappen en hoe pak ik dat aan?

Moet ik nu echt overstappen op Magento 2?

De overstap van Magento 1 naar Magento 2 betreft niet een update die je met de spreekwoordelijke druk op de knop uitvoert. Het is een echte upgrade waarbij Magento het fundament van de software heeft aangepast om klaar te zijn voor de toekomst. Je zult dan ook een compleet migratietraject moeten plannen.

Het is dus verleidelijk om nog even door te werken met Magento 1. Dat werkt wellicht prima bij jou. Toch lijkt het nu tijd om je migratie te gaan plannen als je dat nog niet hebt gedaan. Daar zijn twee redenen voor. Een die heeft te maken met functionaliteit en een die heeft te maken met continuïteit.

Overstappen vanwege functionaliteit

Magento 2 is niet voor niets ontwikkeld. De oude basis van Magento 1 was niet meer bruikbaar voor een aantal vernieuwingen die wel degelijk nodig waren. Dan kun je niet doorgaan met updaten, maar is een upgrade nodig. Een nieuwe technische basis van waaruit de software weer jaren verder kan worden ontwikkeld en waar de Magento community mooie extensies voor kan bouwen.

Magento 2 is gericht op een sterk verbeterde en gemoderniseerde shopervaring. Dat betekent vanzelfsprekend dat Magento 2 shops volledig responsive zijn en geschikt voor alle mobiele devices. Maar ook dat tijdens het shopping proces overstappen van het ene naar het andere device volledig wordt ondersteund. Steeds vaker blijkt de klant tijdens het beslissings- en aankoopproces te wisselen van device. Ze beginnen de zoektocht op hun mobiel, maar ronden de aankoop af op hun laptop bijvoorbeeld. Bij Magento 1 is dat het moment om een klant kwijt te raken, bij Magento 2 gaat het naadloos.

Ook het beheer van je webwinkel gaat bij Magento 2 prima vanaf je smartphone. Voor acties als het toevoegen van een product of het wijzigen van een producttekst of artikelprijs hoef je dus niet meer achter een computer te gaan zitten. Daarnaast is veel meer aandacht besteed aan de beveiliging en snelheid van het platform. Beiden zijn steeds belangrijker voor het succes van je webwinkel. De snelheid is essentieel voor een goede gebruikerservaring en je positie binnen Google. Het belang van security horen we wekelijks in het nieuws.

Overstappen vanwege de support, beveiliging en continuïteit

Tot na de officiële ‘End-of-Life’ wachten is niet verstandig. Voor de goede orde, ook dan werkt jouw Magento 1 webshop nog. Het internet zelf verandert niet en de shop zelf blijft gewoon doordraaien. Echter, de support stopt bij zo’n End-of-Life volledig. Meestal is dit een gefaseerd proces. Eerst ontwikkelt men geen nieuwe of verbeterde functionaliteit meer. Maar men levert nog wel reparaties (patches) als er storende fouten worden geconstateerd in de Magento 1 software of bij beveiligingsrisico’s. Vanaf de daadwerkelijke ‘End-of-Life’ worden ook fouten niet meer hersteld en geen beveiligingsupdates meer geleverd. En is de software dus erg kwetsbaar geworden.

Wel kondigde Magento recent aan dat de periode waarbinnen men nog support levert, is verlengd:

“Magento 1 has been and will continue to be supported for the foreseeable future (..) Lastly, we are committing to a minimum 18-month notice before we make any changes to our support levels” (Jason Woosley, SVP Product & Technology, Magento)

18 november 2018 is dus niet langer de harde deadline voor Magento 1 gebruikers. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk geen nieuwe functies te verwachten. De innovaties zullen in Magento 2 plaatsvinden.

Nu direct overstappen naar Magento 2?

Dat betekent dat je nog een periode van meer dan 18 maanden hebt waarbinnen je kunt overstappen. Je planning hangt daarbij volledig van je eigen omstandigheden af:

  • Ben je zelf eigenlijk al van plan verbeteringen door te voeren en wilde je daar op korte termijn al mee starten? Begin dan maar direct met het plannen van je overstap naar Magento 2 en neem in die planning vooral je eigen eisen mee. Het is wel belangrijk te checken of alle extensies die jij nodig hebt al als Magento 2 variant beschikbaar zijn. De Magento 2 community wordt steeds actiever en er komt op dat vlak dagelijks meer beschikbaar.
  • Had je zelf nog geen concrete verbeterplannen en vind je ook de veranderingen binnen Magento 2 niet heel urgent voor jouw bedrijfsvoering? Dan kun je nog even geduld hebben. Er zullen steeds meer updates en extensies beschikbaar komen en wellicht ook meer migratie hulpmiddelen. Nu al is er bijvoorbeeld een data migratietool beschikbaar om de overstap vanuit Magento 1 te vereenvoudigen. Tegelijkertijd is helemaal tot het eind wachten geen goed idee als je gebruik maakt van een externe partij om je te helpen. Die Magento specialisten zullen het druk hebben rond een definitieve uitfasering. Mocht je daar op willen wachten, maak dan in ieder geval duidelijke afspraken over hun beschikbaarheid.

Of helemaal een andere e-commerce oplossing?

Last but not least is dit natuurlijk ook het moment om je keuze voor Magento zelf nog eens te heroverwegen. Mocht je door je ervaringen tot nu toe bedenkingen hebben bij het pakket, dan is dit het moment om ook nog eens om je heen te kijken naar de alternatieven. Overstappen is een stevige klus, maar dat is de upgrade naar Magento 2 immers ook?