Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Goed idee voor je eigen Webshop? (6 waarschuwingen vooraf)

Blog

Goed idee voor je eigen Webshop? (6 waarschuwingen vooraf)

Iedereen zit thuis tijdens deze Corona crisis, freelancers die nu tijdelijk zonder opdrachten zitten beginnen een eigen webshop om zo inkomsten te genereren. Hobbyisten beginnen juist een webshop omdat veel andere hobby’s (buitenshuis) tijdelijk niet…

Iedereen zit thuis tijdens deze Corona crisis, freelancers die nu tijdelijk zonder opdrachten zitten beginnen een eigen webshop om zo inkomsten te genereren. Hobbyisten beginnen juist een webshop omdat veel andere hobby’s (buitenshuis) tijdelijk niet zijn toegestaan. Volgens Jouwweb is het aantal nieuwe webshops momenteel twee keer zo hoog als normaal. Heb je echt een goed idee voor een eigen webshop dan is er niets leukers dan direct te beginnen met ondernemen! Toch willen we je deze 6 waarschuwingen vooraf niet ontzeggen.

1. Je zal géén winst maken (de eerste 2 jaar)

Wanneer je een eigen webshop wil starten om snel wat geld te verdienen is het ontnuchterend om te lezen dat een nieuwe webshop de eerste twee jaren géén winst maakt. Dit zegt althans van Dijk in een interview met RTL Z. Zijn vuistregel is dat een nieuwe webshop het eerste jaar verlies draait, het tweede jaar break-even en vanaf het derde jaar wellicht wat over heeft om weer te investeren. In dit uitgebreide artikel op webwinkelsucces.nl lees je meer tips over een webshop starten.

2. Een Eigen webshop = Ondernemen = Werken!

Een webshop wordt vaak gestart naast een baan. Dat betekent 32 of 40 uur per week werken en ook dagelijks in de avonduurtjes aan de webshop werken. Denk aan vragen van klanten beantwoorden, product details bijwerken, blogartikelen schrijven en hopelijk bestellingen versturen. Een webshop is net als een echte winkel een arbeidsintensief bedrijf waarbij goed klantcontact belangrijk is. Het volstaat dus niet om enkel in het weekend de mailtjes bij te werken van je webshop.

3. De vaste lasten zijn snel €1.000 per jaar

Een webshop kun je zo goedkoop en zo duur maken als je zelf wil. Toch zullen er altijd kosten zijn waar je niet omheen kunt zoals het abonnement van je webshop software, bankkosten, voorraadverlies, betalingsachterstanden, marketing en overige kantoorkosten. Wij gaan er daarom vanuit dat je hier snel rond de €1.000 per jaar aan kwijt zult zijn, doe je alles zelf en geef je nul uit aan marketing dan kun je het misschien ook met €500 per jaar doen in het begin. Lees ook dit artikel voor een inschatting van de kosten. Daarbij houden we geen rekening met de tijd die geïnvesteerd wordt maar op de lange termijn zul je ook daar rekening mee moeten houden.

4. Voorraadbeheer is een vak apart

Droom je van een gezellige webshop met kinderkleertjes? Heb je zelf een erg goed gevoel voor stijl en wil dit door middel van een webshop delen met andere ouders? Wees dan zeer voorzichtig met je voorraadbeheer. Met name bij kleding is je voorraad snel verouderd en zul je véél over hebben wat je hopelijk via een sale nog kwijt kan of anders zelfs moet dumpen.

5. Je kunt niet alles zelf

We raden je aan om zeker in het begin wel zoveel mogelijk dingen zelf te doen. Niet alleen bespaar je daardoor op de kosten, je leert ook alle aspecten van je webshop kennen. Ga echter niet al te lang door met dingen zelf doen als je deze niet goed (genoeg) kunt. Elk klein aspect van je webshop moet goed zijn, de concurrentie is namelijk moordend. Zelf een lelijk logo maken? Nee, geef dan €250 uit aan een freelancer die een simpel (maar goed) logo voor je maakt.

Technische problemen met een api-koppeling, template, webhosting, formulier of iets anders? Huur een expert in en accepteer dat je hiervoor al snel €60 per uur betaalt. Gebruik een forum zoals Ondernemersbende.nl of Fiverr om betaalbare freelancers te vinden. Door te kiezen voor goede webshop software die aansluit bij je wensen bespaar je jezelf veel problemen en dus ook kosten op de lange termijn. Op het al eerder genoemde webwinkelsucces.nl kun je uitgebreid webwinkel software vergelijken.

6. Pas op voor Bol.com en Amazon (wat is je positie?)

Tenslotte een waarschuwing waar alle bestaande webshops al jaren over nadenken, pas op voor Bol.com en Amazon.com. Deze twee mega webshops nemen een steeds groter marktaandeel van de online bestellingen voor hun rekening. Als je hetzelfde product verkoopt tegen vergelijkbare prijzen moet je op een andere manier genoeg meerwaarde kunnen bieden om klanten te trekken en te behouden.

Durf je nu niet meer?

Het klopt dat het niet makkelijk is en het is verstandig er nog een keer goed over na te denken en een klein (business) plan te maken. Toch is een eigen webshop natuurlijk vooral enorm leuk! En een hobby mag geld kosten toch :). In dit overzicht zie je dat je al vanaf €8 per maand een eigen webshop kunt starten en mocht het allemaal niet lukken weerhoudt niets je ervan om de shop over een tijdje weer (tijdelijk) te stoppen. ‘Niet geschoten is altijd mis’ en nog zo’n mooie slogan, succes! Wil je meer lezen voordat je de keuze maakt om een eigen webshop te beginnen lees dan ook dit artikel over de 9 valkuilen bij een eigen webshop van Antagonist.

STRATO_banner_Webhosters