Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Hoe kun je jouw Joomla site optimaliseren?

Blog

Hoe kun je jouw Joomla site optimaliseren?

Hoe kun je jouw Joomla site optimaliseren? Er zijn op internet talloze sites te vinden over hoe je jouw WordPress site kunt optimaliseren. Ook wanneer je niet voor WordPress maar voor Joomla hebt gekozen is…

Hoe kun je jouw Joomla site optimaliseren? Er zijn op internet talloze sites te vinden over hoe je jouw WordPress site kunt optimaliseren. Ook wanneer je niet voor WordPress maar voor Joomla hebt gekozen is het verstandig om te kijken of je jouw site kan optimaliseren. Immers, een geoptimaliseerde site zorgt voor meer gebruiksgemak. Dat betaalt zich uit in een betere vindbaarheid en meer conversie. Om jou op weg te helpen zetten wij een aantal tips op een rij.

Jouw Joomla site optimaliseren met de juiste hoster

Als eerste is het belangrijk dat jouw site op een betrouwbaar platform draait. Je wilt een snel ladende site en als het even kan geen downtime. Daarom doe je er goed aan om te bekijken of jouw hoster aan die voorwaarden voldoet. In onze vergelijker kun je direct zien welke hosters het meest geschikt zijn voor Joomla sites en hoe zij op andere aspecten scoren. Je kunt daarvoor onze gratis Joomla vergelijker gebruiken. In de filters aan de linker kant van de pagina kun je direct jouw overige voorkeuren kwijt.
Als je ervan overtuigd bent dat je de juiste hoster hebt gevonden kun je aan de slag met de volgende tips.

De snelheid optimaliseren

De laadtijd is een van de belangrijkste criteria voor een website. Wanneer de laadtijd te lang is zullen ongeduldige bezoekers vertrekken. Wanneer het erg lang duurt kan de zoekmachine zelfs indexeren dat de site het helemaal niet doet. Het is dus goed om als eerste de laadtijd te controleren. Wanneer je een Nederlandse site hebt zal waarschijnlijk een check met Google Speed check volstaan. Als je een internationale site hebt en ook wilt optimaliseren voor Yahoo kun je de gratis GT Metrix tool gebruiken. In ons artikel over gratis tools om de snelheid van jouw site te testen lees je hier meer over. Naast het gebruik van de tool(s) kun je de snelheid van jouw Joomla site optimaliseren met de volgende stappen:

Installeer de updates van de extensies

Naast de veiligheidsaspecten bevatten updates ook verbeteringen in code en wordt overbodige code weg gehaald. Ook hier kan jouw site veel sneller van worden.

Verwijder ongebruikte Joomla extensies

In de loop der tijd verandert elke webmaster wel iets aan een site. Vaak bewaar je dan de oude extensies nog even. Wanneer alle nieuwe toepassingen werken is het aan te raden de oude extensies te verwijderen. Deze overbodige ballast vertraagt jouw site.

Maak gebruik van caching

Door gebruik te maken van de ‘cache-optie’ zal Joomla bij het eerste bezoek van een bezoeker de site laden en bufferen voor toekomstig bezoek. Zo hoeft de site niet elke keer in het geheel te laden. Voor de meeste gebruikers zal het volstaan om onder ‘instellingen’ te kiezen voor ‘cache instellingen’ en deze aan te zetten. Je hebt de keuze uit progressieve en conservatieve caching. De conservatieve variant is aan te raden omdat dan dezelfde content voor alle bezoekers wordt geladen. Wanneer je uitgebreidere cache-opties wil toepassen kun je gebruik maken van de Jotcache extensie.

Technische factoren

Naast deze praktische tips zijn er nog veel meer technische factoren die jouw Joomla site kunnen optimaliseren. Als je dat snel en gemakkelijk wilt doen kun je gebruik maken van diverse optimalisatie extensies. Op dit moment staat de (grotendeels gratis) JCH Optimize extensie als beste te boek.

De vindbaarheid van Joomla optimaliseren

Als je de vorige stappen en tools hebt toegepast is het tijd voor de volgende stap. Hoe krijg je jouw snelle Joomla site bovenaan in zoekmachines? Hierna geven we je een aantal Joomla-specifieke tips. De algemene SEO-trends voor 2018 kun je hier nalezen.

Gebruik een goede site-structuur

Om ervoor te zorgen dat de bezoekers en Googlebot snel de weg weten door jouw website kun je het beste eerst een sitestructuur inrichten om jouw Joomla site op te bouwen. Je kunt hiervoor gebruik maken van het menu, categorieën en subcategorieën. Je kunt het beste eerst de structuur ontwerpen voor je aan jouw content gaat beginnen. Let er wel op dat je niet te veel categorieën en subcategorieën maakt. Door een goede structuur op te zetten en de site ook zo in te delen ‘dwing’ je jezelf om de content van de site in dat format te houden. Zo blijft de site gestructureerd en goed vindbaar, ook wanneer deze groeit.

Interne links gebruiken

Doordat je een structuur gebruikt hebt kun je berichten door middel van interne links aan de juiste menu’s en (sub)menu’s linken. Zo kun je ervoor zorgen dat de page rank van jouw pagina’s verbetert. Uiteraard kun je ook in jouw tekst interne links opnemen. Dit nodigt bezoekers uit om door te klikken en dat verbetert jouw SEO-resultaat ook.

Naast SEO is social media essentieel om meer aandacht voor jouw Joomla site te genereren. Ook hiervoor zetten we de belangrijkste tips op een rij.

Module voor social media

Om jouw Joomla site makkelijk te laten communiceren met social media heeft Joomla een aparte module ontwikkeld. Deze zoek je op via extensies —> modulebeheer. Daar kies je voor Siteground – social Module en opent deze. Vervolgens kun je in een menu de extensies van de pagina’s die je gebruikt invullen. Als jouw facebook-naam bijvoorbeeld www.facebook.com/webhosters is, hoef je alleen ‘webhosters’ in te vullen. De module genereert dan de hele url.

Vervolgens kun je aan de linker kant in een menu aangeven waar je de social media buttons op de site wilt hebben. Hier kun je jouw favoriete plek selecteren. Vergeet niet de status op ‘gepubliceerd’ te zetten. Druk vervolgens op save/opslaan en kies daarna voor ‘module assignment’. Hier kun je instellen waar je de social media module wilt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld op alle pagina’s of op bepaalde pagina’s.

Wanneer je jouw social media iconen op meerdere plekken op één pagina wilt zetten kun je voor iedere plek een nieuwe module maken volgens bovenstaande stappen en steeds een andere plek kiezen.

Kortom, jouw Joomla site optimaliseren begint bij het kiezen van een goede hoster, waarna je stap voor stap de optimale Joomla site kunt bouwen. Succes!

STRATO_banner_Webhosters