Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Wat betekent de overname door Adobe voor jouw Magento site?

Blog

Wat betekent de overname door Adobe voor jouw Magento site?

Veel webmasters kiezen voor een Magento site als ze een wat gecompliceerdere website willen bouwen. Ook voor integratie van meerdere websites (bijvoorbeeld in meerdere talen) of koppelingen met boekhoudsystemen is dit systeem eerder geschikt dan…

Veel webmasters kiezen voor een Magento site als ze een wat gecompliceerdere website willen bouwen. Ook voor integratie van meerdere websites (bijvoorbeeld in meerdere talen) of koppelingen met boekhoudsystemen is dit systeem eerder geschikt dan bijvoorbeeld WordPress. Bijkomend voordeel is dat het via open source werkt en dus in beginsel kosteloos te gebruiken is. Recent is bekend geworden dat Adobe Magento heeft overgenomen voor liefst 1,68 miljard dollar. Vraag is wat de redenen voor deze overname kunnen zijn en welke gevolgen dit voor jouw site kan hebben. Wij zetten een aantal zaken op een rij.

Wat kan Adobe toevoegen aan jouw site

Adobe is van oudsher bekend van alle sterke grafische programma’s zoals Photoshop, Illustrate en Dreamweaver. Wat dat betreft is het niet moeilijk voor te stellen hoe de grafische toepassingen van Adobe in combinatie met de ervaring van Magenta voor een fantastisch totaalconcept voor een nieuwe website kan leiden.

Een ander aspect is dat zowel Adobe als Magento inmiddels voor de zakelijke markt Cloud-services aanbiedt. Zo heeft Adobe de Creative Cloud. Meer specialistisch zijn de Experience cloud en de Document cloud. Naast de open source toepassing heeft Magento een Commerce Cloud ontwikkeld waar bedrijven makkelijk commerciële sites mee kunnen (laten) maken. Bij een integratie van die Cloud bij de Adobe Clouds ontstaan bijzonder mooie mogelijkheden.
Voor de (groot)zakelijke markt zijn er dus genoeg voordelen en toegevoegde waarden te bedenken bij het samengaan. Er blijven echter twee vraagstukken over. Juist die vraagstukken zorgen voor een hoop beroering onder gebruikers. Het eerste vraagstuk is de toekomst van de community en open source module en het tweede vraagstuk is de update naar Magento 2.

Open-source community

De Magento community is bekend om haar loyaliteit en haar actieve betrokkenheid. Veel concurrenten probeerden dan ook het vuur onder de onrust op te stoken door te beweren dat Magento de open source ontwikkeling niet zou steunen. Inmiddels is duidelijk dat Magento, maar ook Adobe de waarde van deze grote gemeenschap inzien. Zij hebben beide bevestigd dat ook na de formalisering van de overname de open source versie blijft bestaan. Je zult jouw Magento site kunnen blijven gebruiken in open source.

Is jouw site al geüpgraded naar Magento 2.0?

Er is al sinds eind 2015 een Magento 2.0 op de zakelijke markt. Toch bleek dat begin dit jaar slechts 5 procent van de bedrijven is overgestapt naar Magento 2.0. Ook blijkt dat daardoor de ontwikkeling van extensies en toepassingen achterblijft. Zo ontstaat een cirkel-redenatie. Immers, doordat het aantal gebruikers achterblijft loont het voor ontwikkelaars nog niet om te investeren in nieuwe extensies en blijft het aanbod achter. Doordat het aanbod achterblijft is het voor bedrijven minder aantrekkelijk om te investeren etc. Op de vraag of Magento versie 1 ondersteund blijft is nog geen expliciet antwoord gekomen. Aangezien een analyse van 100 grote migraties heeft uitgewezen dat men met een upgrade gemiddeld 200.000 tot 320.000 dollar moet investeren is dit wellicht de grootste uitdaging voor nieuwe eigenaar Adobe. Vooralsnog lijkt het erop dat ze de upgrade aantrekkelijker wil maken door meer te integreren met marktplaatsen en andere social media en zo de ervaring uit de E-bay-tijd nog een keer wil gebruiken.