Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Welk CMS is voor mij geschikt?

Blog

Welk CMS is voor mij geschikt?

Een CMS is de ruggegraat van de website en eenmaal gekozen kun je erg lastig overstappen op een ander CMS. Alles kan natuurlijk maar dit betekent vaak het grotendeels opnieuw bouwen en ontwerpen van de…

Een CMS is de ruggegraat van de website en eenmaal gekozen kun je erg lastig overstappen op een ander CMS. Alles kan natuurlijk maar dit betekent vaak het grotendeels opnieuw bouwen en ontwerpen van de website.

Daarom is het kiezen van het juiste CMS een belangrijke stap in de ontwikkeling van je website. Indien je géén idee hebt is het antwoord vaak eenvoudig, begin maar met WordPress. Voor veel websites en met name voor beginners is dit een erg goed en gebruiksvriendelijk CMS. Let wel, we hebben het hier over een website, niet een webwinkel.

Populaire CMS’en

Naast WordPress, dat verreweg het grootste marktaandeel heeft wereldwijd (en in Nederland), zijn bekende open-source CMS’en bijvoorbeeld: Drupal, Joomla en Magento. Zoals reeds genoemd is Magento specifiek voor webwinkels geschikt. Drupal en Joomla kunnen echter beide prima gebruikt worden voor ‘normale’ websites. Wanneer we naar Drupal en Joomla kijken zie je dat Drupal een steeds groter deel van de zakelijke markt voor zich wint, Gemeenten in Nederland werken vaak met Drupal. Joomla zit eigenlijk tussen Drupal en WordPress is en aangezien deze twee steeds beter worden lijkt Joomla het kind van de rekening.

WordPress: Gemakkelijk en snel, voor klein tot gemiddelde websites, goede open-source gemeenschappen online en veel betaalbare programmeurs.

Joomla: Ontworpen als CMS en hoewel iets lastiger dan WordPress is Joomla makkelijk in gebruik met standaard wat meer geavanceerde opties.

Drupal: De meest ingewikkelde van de drie om te leren en daarmee ook de het CMS dat de meeste mogelijkheden biedt op het gebied van beveiliging en gebruikerstoegang. Niet nodig voor relatief kleine zakelijke websites.

Open-Source of juist niet?

Waar de voorgenoemde populaire CMS’en elk open-source zijn kun je ook kiezen voor een op maat gemaakt CMS, dit wordt ook wel Proprietary CMS of Custom CMS genoemd. Het grote voordeel is dat je dit volledig naar eigen wens kunt laten ontwikkelen en dat er niets op of aan hoeft te zitten wat je niet nodig hebt. Tegelijkertijd zijn goede op maat gemaakte CMS’en minder vaak slachtoffer van een hack of virus, simpelweg omdat hackers de zwakke plekke van dit specifieke maatwerk CMS niet kennen. Houdt er wel rekening mee dat er ook flinke nadelen aan custom CMS gebruik kleven. Zo ben je vaak afhankelijk van deze specifieke programmeur die dit heeft gemaakt, andere programmeurs zullen hier niet mee willen/kunnen werken. Ook mis je het grote voordeel van de open-source gemeenschap waar voor elke nieuwe ontwikkeling een betaalbare (of gratis) plugin beschikbaar komt, bij een custom CMS betekent dit telkens weer een project van tientallen uren of meer uitbesteden.

Voordelen open-source:

  • goedkoper
  • plugins en templates aanwezig
  • constante updates
  • niet afhankelijk van één bedrijf

Programmeur inhuren

In principe kun je met elk CMS direct een website online zetten, er is géén programmeerwerk meer nodig. Hoe goed een CMS ook is, wie specifieke wensen heeft zal toch lastig om programmeerwerk heen kunnen. Het voordeel van een open-source CMS zoals WordPress of Drupal is dat je er veel goede programmeurs voor kunt vinden. Wie een maatwerk CMS heeft laten maken zal hier veel meer moeite mee hebben.

STRATO_banner_Webhosters