Wordpress 5.0Na (erg) lang wachten is sinds gisteravond dan eindelijk de WordPress 5.0 update beschikbaar. De update waar lang naar werd verwezen met de naam ‘Gutenberg’ is door WordPress nu Bebo genoemd ter ere van de jazz muzikant Bebo Valdés.

De update 5.0 is een van de grotere updates die WordPress ooit heeft gezien. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om een geheel nieuwe editor. Deze werkt vanaf nu op basis van blokken waardoor het ontwerpen van een pagina flexibeler wordt. Het is vergelijkbaar het gebruik van templates zoals Divi, een veelgebruikt template van www.elegantthemes.com.

Door de opbouw op basis van blokken kan content gemakkelijker worden vormgegeven met meer flexibiliteit. Onderstaande video (1 minuut) toont deze nieuwe opbouw nog eens duidelijk.

Kan ik zonder problemen updaten naar 5.0?

Veel website eigenaren vragen zich nu af of ze gelijk moeten updaten? Zoals met elke update en zeker met WordPress 5.0 kunnen er nogal wat compatibiliteit issues ontstaan. Deze zul je met name ervaren als je veel plugins gebruikt.

Er wordt daarom vaak aangeraden nog even te wachten met upgraden, zo geef je de makers van de plugins de tijd om de nodige updates uit te brengen.

Wie helemaal niet wil updaten kan nog twee jaar de klassieke editor gebruiken, deze wordt nog ondersteund tot en met 2021, bekijk deze plugin.

WordPress.org