WordPress 5.5 is de tweede grote update van WordPress dit jaar. Momenteel is de update reeds in béta en worden de laatste bugs uit de software gehaald. De planning is dat de update op 11 augustus 2020 officieel wordt uitgebracht.

Automatische updaten voor plugins en templates

Momenteel wordt nog enkel de core van WordPress automatisch van beveiligingsupdates voorzien. In WordPress 5.5 wordt automatisch updaten ook een optie voor plugins en templates. De veiligheid van WordPress websites is vaak in het geding doordat gebruikers niet (of te laat) updates uitvoeren. Door updates zoveel mogelijk automatisch uit te voeren verwacht WordPress het CMS een stuk veiliger te maken.

XML sitemaps

Vanaf WordPress 5.5 zit er in het systeem standaard een sitemap inbegrepen. Tot op heden was dit iets waarvoor veel website eigenaren altijd nog een externe plugin gebruikten.

Gutenberg (Editor) Update

Alweer in 2018 kwam WordPress met de update Gutenberg/Bebo die met name de editor omgooide en het ontwerpen van pagina’s flexibeler heeft gemaakt door met blokken te werken. Ook in update 5.5 wordt er wederom aan de editor gesleuteld. Zo wordt het makkelijker om blokken in patronen te laten terugkomen op verschillende pagina’s. Ook komt er een beter drag-en-drop functie om blokken te verplaatsen.

Lazy loading

Net als bij de sitemaps wordt voor Lazy loading tot nu toe een externe plugin gebruikt. Vanaf WordPress 5.5 zit de functionaliteit lazy loading standaard ingebouwd. Bij Lazy loading worden afbeeldingen pas ingeladen zodra de bezoeker van de pagina de afbeelding in het scherm te zien krijgt. Hiermee wordt de website sneller geladen en wordt bandbreedte bespaard. Alle bekende browsers op Safari na ondersteunen deze techniek.