WordPress is inmiddels begonnen met de uitrol van de Gutenberg editor. Met Gutenberg wijzigt de manier waarop je in de backend van jouw WordPress site pagina’s en artikelen maakt voor publicatie. Wij leggen je de belangrijkste gevolgen voor jouw WordPress site uit en maken een overzicht van wat je nu moet doen om voorbereid te zijn.

Wat is de WordPress Gutenberg editor?

Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg was de uitvinder van de drukpers. Met de drukpers maakte hij het vervaardigen van boeken en daarmee de educatie onder de bevolking veel gemakkelijker. WordPress heeft de nieuwste editor niet voor niets naar hem genoemd. Het is namelijk de bedoeling dat de WordPress Gutenberg editor het veel makkelijker gaat maken om content te creëren voor jouw website.

Wanneer is de WordPress Gutenberg editor beschikbaar?

De editor is nu al als plug-in beschikbaar in een betaversie. Vanaf update 5.0 zal het andersom zijn. De Gutenberg editor is dan standaard ingesteld en de klassieke editor wordt de plug-in. Overigens adviseren veel experts om nu nog niet standaard met Gutenberg te gaan werken omdat de ontwikkelaars nog bugs en wijzigingen aan kunnen passen. Aangezien WordPress nu aan versie 4.9.8 bezig is verwacht men nog voor het einde van het jaar aan versie 5.0 te beginnen, door de Amerikaanse Thanksgiving-periode en drukte rond de feestdagen roepen gebruikers om uitstel naar begin januari 2019.

Welke verbeteringen komen er met de WordPress Gutenberg editor?

Veel content-schrijvers vinden het lastig om hun bijdragen goed op te maken voor publicatie. Dit kun je oplossen door page-building programma’s (de ‘drag-and-drop’ sitebuilders), maar dat betekent vaak veel extra code en dus een tragere site. Deze problemen worden volgens de ontwikkelaars met Gutenberg verholpen. Zo wordt de code zo beperkt mogelijk gehouden, waardoor de site snel blijft. Daarnaast kun je direct tabellen en grafieken maken door gegevens in te voeren. Je bent dus van de Excel-hulp verlost.

Daarbij kun je door middel van zogenaamde ‘blocks’ de pagina’s zelf indelen. Je kunt zelf instellen of een block op één pagina moet komen of op iedere pagina terug moet komen. Dit is handig omdat je aanpassingen, zoals bijvoorbeeld een affiliate link, nu nog maar één keer hoeft door te voeren. Tot slot kun je ook foto’s direct slepen en plaatsen.

Welke nadelen heeft de WordPress Gutenberg editor?

Afhankelijk van hoe je het bekijkt zijn er veel of weinig nadelen. Aan de ene kant zal de overstap ongetwijfeld gepaard gaan met problemen en storingen. Ook verouderde versies van WordPress, niet uitgevoerde updates van templates en/of andere software kan een probleem met connectiviteit opleveren. Daarnaast zullen veel ‘oude vossen’ ‘nieuwe trucjes’ moeten leren. Ofwel, veel ontwikkelaars en publishers die langer meedraaien zullen zich onwennig voelen bij de aanpassingen. Gelukkig kun je al direct beginnen met voorbereiden. Daarnaast blijft de klassieke editor vanaf versie 5.0 gewoon beschikbaar, maar dan als plug-in. Het ontwikkelteam heeft wel aangegeven dat dit geruime tijd zo zal zijn, maar geen specifiek tijdspad voor ondersteuning en afbouw daarvan gegeven. Het is dus verstandig je nu al goed voor te bereiden.

Wat je moet doen om klaar te zijn leggen we je hierna in 5 handige stappen uit.

Hoe kun je je voorbereiden op de WordPress Gutenberg editor?

Zoals we aangaven is de WordPress Gutenberg editor, samen met veel documentatie, al beschikbaar. Je kunt dus direct aan de slag om je voor te bereiden, In 5 handige stappen leggen we uit hoe je ervoor zorgt dat jij klaar bent voor de roll-out.

Stap 1: Update, update en blijf updaten

Ontwikkelaars zijn volop bezig met Gutenberg, dus de kans is groot dat zij nu al bezig zijn met toepassingen die voor de WordPress Gutenberg editor geschikt zijn. Ook de PHP-taal waarmee WordPress gecodeerd wordt is inmiddels aan versie 7.2 bezig, terwijl veel mensen nog met versie 5 werken. Ook wanneer je als ontwikkelaar met WordPress aan de slag bent is het zaak je voor te bereiden. WordPress gaat namelijk actief aangeven welke plug-ins en themes Gutenberg-proof zijn.

Stap 2: Maak nog regelmatiger back-ups van jouw site

Meer en meer ontwikkelaars testen en ontwikkelen voor Gutenberg. Aangezien je vaak toepassingen van verschillende bedrijven gebruikt is de kans op compatibiliteitsproblemen groter dan normaal. Als dit gebeurt na een update heb je in ieder geval de back-up zodat jouw site in de lucht blijft.

Stap 3. Studeer en leer over de WordPress Gutenberg editor

Of je er nu voor kiest om direct over te stappen zodra Gutenberg officieel en stabiel beschikbaar is of niet, je zult je toch in moeten lezen om te begrijpen wat er op jouw site gaande is. Er worden uiteraard allerlei betaalde services, cursussen en diensten aangeboden, maar met deze officiële handleiding van WordPress kan je direct gratis aan de slag. Bovendien wordt deze steeds bijgewerkt naar aanleiding van de ontwikkelingen.

Stap 4: Voer een reguliere site-audit uit en bewaar jouw statistieken

Als je de website toch onder handen moet nemen kun je beter een aantal optimalisaties tegelijk doorvoeren. Met een goede site-audit zie je zo welke plug-ins, apps en toepassingen wellicht niet meer worden gebruikt of niet goed meer functioneren. Een mooie gelegenheid om die direct op te ruimen en de site zo nog sneller te maken. Bovendien scheelt het nodeloze conversie als je eerst overbodige bestanden verwijdert. Daarnaast is het belangrijk om jouw meest recente bezoekers- en conversiestatistieken van voor de back-up te bewaren. Zo kun je na de aanpassingen direct zien of jouw site nog steeds functioneert zoals het zou moeten en de commerciële doelen nog gehaald kunnen worden.

Stap 5: Installeer de WordPress Gutenberg editor nog niet.

Zoals we al zeiden, experts waarschuwen om de WordPress Gutenberg editor nog niet te installeren als standaard editor nog niet beschikbaar is. De huidige versie is nog te instabiel om daar jouw inkomen aan toe te vertrouwen. Ook na de officiële installatie wordt gewaarschuwd om eerst met een testsite te werken, zodat je zeker weet dat je de oude maar hele schoenen niet weggooit voor nieuwe, kapotte schoenen waar de blaren van op jouw verdiencapaciteit groeien.

Veel succes!