Een website maken met WordPress is makkelijk, het CMS is gratis en bij de meeste hosting bedrijven installeer je het systeem al in enkele klikken. Wie echter langer met het systeem werkt merkt al snel dat WordPress wel de nodige onderhoud vereist. Nu is dat met elke website natuurlijk het geval maar voor beginnende website bouwers zal dit soms nog onbekend zijn.

We zetten de meest voorkomende onderhoudstaken op een rij.

1. WordPress CMS update

Allereerst het CMS zelf, WordPress komt regelmatig met kleine en grotere updates. Gelukkig worden steeds meer kleine beveiligingsupdates automatisch geïnstalleerd en hoef je je als gebruiker hier dus minder zorgen om te maken, toch blijft het een puntje van aandacht. Elk jaar komt WordPress ook met grotere updates die je vaak zelf moet installeren (enkele klikken) en waar vervolgens weer bugs en problemen uit kunnen voorkomen.

2. Plugins updaten

Een website die lang in gebruik is en veel functionaliteiten heeft gekregen over de loop van tijd zal ook steeds meer plugins gebruiken. Je raadt het al, ook deze plugins worden regelmatig van een update voorzien (hoe vaak hangt af van de maker van de plugin). En ook hier zul je regelmatig zelf actief updates moeten uitvoeren om de meest recente (en veilige) versie van de plugin op de website te draaien. Dit nalaten kan voor veiligheidsrisico’s zorgen aangezien veel WordPress hacks gebruik maken van zwakke punten in (verouderde) plugins.

Hoe vaak je precies een plugin moet updaten hangt sterk af van je situatie. Stel dat je elke plugin 1 x per jaar van een update moet voorzien en je maakt gebruik van 10 plugins, dan zijn dit dus 10 onderhoudstaken per jaar.

3. Wachtwoorden aanpassen

Voor de veiligheid van elk systeem wordt aangeraden regelmatig nieuwe wachtwoorden te kiezen. Dit is niet anders voor WordPress. Zorg ervoor dat je het wachtwoord voor je website niet op andere plekken gebruikt. Zo is je website niet gelijk kwetsbaar nadat er bij een grote hack wachtwoorden bekend zijn geraakt. Vaker aanpassen van wachtwoorden is beter maar 1 x per jaar zal voor de meeste situaties genoeg zijn.

4. PHP update

Wanneer je website werkt op basis van PHP, en dat is bij WordPress het geval, heb je ook te maken met PHP updates. Onlangs zagen we dat Yourhosting over is gestapt op PHP 7, dit heeft veel klanten problemen opgeleverd omdat hun website hier nog niet klaar voor was. Hoewel elke nieuwe PHP versie tot nu toe een grote verbetering is, zeker PHP 7 is aan absolute aanrader, kan het toch weer voor kleine problemen zorgen op je WordPress website. Houd dus goed in de gaten wanneer je webhosting bedrijf overstapt op een nieuwe PHP versie zodat je eventuele problemen snel kunt oplossen.

5. Browser updates

Wanneer browsers zoals Chrome, Firefox en Edge een update uitvoeren is het zaak te kijken of dit effect heeft op de prestaties van de website. Een simpele statische pagina zal minder vaak ‘last’ ondervinden van een dergelijke update dan de meer ingewikkeldere websites.

6. SSL

Hosting bedrijven maken steeds meer gebruik van SSL, dit is soms zelfs gratis en standaard meegeleverd in het hosting pakket. Wanneer je hier met je website op overstapt moet je er goed rekening mee houden dat de URL’s veranderen, dit gaat van http://www naar https://www. Met de juiste redirects kun je deze overstap soepel laten verlopen.

Eenmaal gebruik makend van SSL zul je merken dat ook de vernieuwingen van het SSL certificaat weer een puntje van aandacht in het jaarlijkse onderhoud zullen zijn. Als het goed verloopt merk je hier niets van maar het is goed om te monitoren.

7. Google Webmaster Tools

Een website die aangemeld is via Google Webmaster Tools kun je goed monitoren door regelmatig in te loggen. Het is met name van belang om foutmeldingen te bekijken zoals een pagina die niet geïndexeerd kan worden of een pagina die Google niet geschikt acht voor mobiel gebruik. Meldingen worden overzichtelijk in Google Webmaster Tools getoond.

8. Backup maken

Elke WordPress website moet zo vaak mogelijk van een actuele backup worden voorzien. De drie mogelijkheden die je hiervoor hebt zijn: Zelf doen, Webhosting bedrijf, derde partij. Wij raden aan minstens twee van deze drie opties te kiezen.

9. Testen, testen & testen

Het aantal tests dat je op je website kunt uitvoeren is bijna onbeperkt. De twee tests die je in ieder geval elk jaar moet doen zijn:

Mobielvriendelijke Test

Test met de Mobielevriendelijke test (van Google) in welke mate je WordPress website  geschikt is voor mobiele weergave.

Snelheidstest

Gebruik de Pagespeed Insights test (van Google) om de snelheid van je website te testen. Een snelle website is grotendeels afhankelijk van snelle webhosting, lees in dit artikel waar je op kunt letten bij het kiezen van snelle webhosting of bekijk hier gelijk de resultaten van de snelheidstest 2018.