Home / WordPress Hosting Vergelijken / Waar moet je op letten als je een WordPress site gaat maken?

Waar moet je op letten als je een WordPress site gaat maken?

Een WordPress website maken lijkt eenvoudig en dat kan het ook zeker zijn. Toch zie je maar al te vaak dat ambitieuze projecten eindigen in half afgemaakte sites en gefrustreerde pogingen tot… Met de vijf stappen in het artikel hopen we je te behoeden voor die frustraties en je snel en makkelijk de digitale snelweg op te helpen. Heb jij aanvullende tips? Laat het weten in de comments!

Wat is WordPress en hoe werkt het?

WordPress is een content management systeem (CMS). Dit systeem zorgt ervoor dat als jij een website wilt hebben, deze ook verschijnt. De inhoud van jouw site kun je in het CMS samenstellen. Naast WordPress zijn er andere CMS-systemen zoals Joomla en Drupal, maar die zijn veel minder populair. Om WordPress te gebruiken heb je maar 2 dingen nodig. Een pakkende domeinnaam en een goed hostingpakket. In onze vergelijker kun je door een vinkje direct uitzoeken welke hosters geschikt zijn.

Zodra je jouw ideale domein hebt vastgelegd en de juiste hoster hebt gekozen kun je WordPress installeren. Afhankelijk van jouw keuze biedt de hoster een installatiemogelijkheid. Als die er niet is kun je het ook zelf installeren. De Nederlandse versie vindt je hier en de Engelse versie kun je hier downloaden.

Wanneer je de software bij jouw hoster hebt geïnstalleerd ben je klaar voor jouw eerste WordPress site. In vijf praktische stappen helpen we je om hier een succes van te maken.

Stap 1 voor een succesvolle WordPress site; het juiste theme/template

Een WordPress site begint met een theme (template). Dit theme bepaalt wat jouw site gaat kunnen en hoe je site er voor bezoekers uit gaat zien. Het begrip ‘thema’ komt overigens van blogthema aangezien het CMS van origine alleen voor bloggers bedoeld was.
Door het juiste theme kun je de juiste uitstraling van de site en de mogelijkheden op de site (zoekfuncties, profielen, reserveringen, bestellingen, cursussen, betalingen etc.) makkelijker regelen. Er zijn vier manieren om het juiste theme te installeren:
1. Zelf bouwen: ben je handig met PHP, HTML en andere programmeertaal? Dan kun je zelf jouw theme bouwen en ontwikkelen;
2. Een webdesigner inschakelen: spreek je geen programmeertaal, heb je het budget en wil je van jouw site in ‘no-time’ iets bijzonders maken? Een professionele zzp-er of bureau maakt graag jouw site.
3. Een premium theme kiezen. Wil je niet direct met een webdesigner aan de slag, heb je wel wat budget en wil je een goede functionaliteit? Maak dan jouw keuze uit de honderden premium themes. Een professioneel theme varieert in prijs van een paar euro tot een paar honderd euro en geeft je de ruimte om direct van start te kunnen. Vaak is er een ‘demo-installatie’ mogelijkheid. Zo komt de site er direct uit te zien als de demo die je gezien hebt. Je hoeft dan alleen zelf de tekst(en) maar aan te passen.
4. Een gratis of ‘freemium-theme’ kiezen. Wil je zelf wat meer programmeren of wil je zonder budget een ‘simpele’ site? Dan kun je ook kiezen voor een gratis of freemium theme. Een puur gratis theme biedt vaak beperkte opties of gebruikt reclameruimte op jouw site. Een tussenvorm is een freemium. Kort gezegd, een gratis basisversie van het theme om te testen en de mogelijkheid om, als jouw WordPress site succesvol is, de rest van het theme als premium te kopen.

Stap 2: de juiste Plug-ins kiezen

Als je eenmaal het juiste theme gekozen hebt is er meestal nog wel een aantal zaken dat je aan wilt passen of toe wilt voegen. Deze losse modules noemt men plug-ins. Ook hier heb je de keuze uit betaalde, gratis of freemium plug-ins. Met de installatie van deze plug-ins optimaliseer je de content van jouw site. Let er wel op dat veel plug-ins een site traag kunnen maken of tegen elkaar kunnen werken, waardoor de site niet goed meer functioneert. In die gevallen wordt je minder vindbaar omdat dit voor gebruikers geen prettige ervaring is.

Stap 3: Content is king

Uiteraard is het belangrijk dat de site er goed uit komt te zien en doet wat je wilt. Als dit gelukt is, is het tijd voor de tekst en andere inhoud. Welke acties ga je voeren en waar wil je de belangrijkste accenten leggen. Ook hier kun je kiezen uit diverse varianten? Als je alleen in een bepaalde omgeving gevonden wilt worden is Google local search iets om rekening mee te houden.
Ook kun je zelf de teksten schrijven of de teksten laten schrijven.

Als je zelf de teksten schrijft raden we je aan om de teksten door iemand anders te laten lezen. Zo weet je of duidelijk is wat je bedoelt en dat er geen spelfouten in de tekst staan. Als je de tekst laat schrijven, maak dan duidelijke afspraken (vooraf) over tarieven en levertermijnen.

Stap 4: Meten is weten en juridische aspecten

Goed, we zijn zo ver. De site ziet er prachtig uit, de teksten zijn netjes en commercieel genoeg (maar niet té) dus de bezoekers kunnen komen…. maar komen ze ook? Om dit te meten maak je gebruik van Google Analytics. Daarnaast kun je, wat je in Analytics kunt zien uitbreiden door Plug-ins te gebruiken. Nu kun je exact zien hoeveel bezoekers er komen en welke pagina’s het interessantst voor hen zijn.

Als je Google Analytics gebruikt verzamel je data over jouw bezoekers en volgens regelgeving moet hen daarvoor om toestemming vragen. Dit doe je door zogenoemde ‘Cookies’. Ook dat kun je via een plug-in regelen. Tot slot is het niet netjes om zomaar teksten en foto’s van een ander over te nemen. Dat mag juridisch ook niet en kan tot flinke boetes leiden. Ook kan Google, als ze dat constateren, ervoor zorgen dat jouw site minder goed gevonden wordt. Let er dus op dat je rechtenvrije foto’s gebruikt en unieke teksten plaatst.

Stap 5: Hou vol en zet door met jouw WordPress site!

Als je alle stappen doorlopen hebt, heb je vast een WordPress site waar je trots op bent. Nu is het tijd om de site te onderhouden. Plaats regelmatig nieuwe blogs en verse artikelen. De klanten komen in veel gevallen niet op dag één. Als je volhoudt en de site actueel houdt komen de klanten uiteindelijk echt wel!