Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / De 13 meest gemaakte beginnersfouten in WordPress

Blog

De 13 meest gemaakte beginnersfouten in WordPress

Hoe gebruiksvriendelijk WordPress ook is, wanneer je jouw eerste site gaat maken is de kans groot dat je een aantal WordPress beginnersfouten maakt. Deze zorgen ervoor dat jouw site niet optimaal functioneert. Dit kost je…

Hoe gebruiksvriendelijk WordPress ook is, wanneer je jouw eerste site gaat maken is de kans groot dat je een aantal WordPress beginnersfouten maakt. Deze zorgen ervoor dat jouw site niet optimaal functioneert. Dit kost je bezoekers, omzet en een hoop tijd om te corrigeren. Daarom zetten we de meest gemaakte fouten op een rij en geven we tips om te voorkomen dat jij ze ook maakt. Alvast veel succes met jouw WordPress site(s)!

1. Direct beginnen met bouwen

Als je een nieuwe site gaat ontwikkelen is een goede voorbereiding noodzakelijk. Het is dan ook een beginnersfout om direct te beginnen met bouwen van de site. Als je de site goed wilt voorbereiden maak je een overzicht van gewenste functionaliteiten. Daarbij teken je een structuur van de site. Let erop dat het gangbaar is om ervoor te zorgen dat de bezoeker in maximaal 3 maal klikken bij de gewenste informatie uit moet kunnen komen. Met een goede sitestructuur waar de functionaliteiten in verwerkt zijn kun je toekomstige uitbreidingen makkelijk verwerken en weet je zeker dat de site alle toepassingen heeft die je wilt.

2. WordPress.com in plaats van WordPress.org

Let er overigens op dat je de juiste WordPress bron kiest. WordPress.com is namelijk een commerciële onderneming. Alleen via WordPress.org krijg je het standaard, open source CMS dat je zoekt.

3. Gebruiken van verouderd Theme

Een derde fout is het kiezen van onbetrouwbare themes en te veel en/of onbetrouwbare plug-ins. Onbetrouwbare leveranciers kunnen allerlei malware in themes en plug-ins verwerken. Hierdoor kunnen jouw bezoekers ongewenst geconfronteerd worden met advertenties of andere onbekende toepassingen. In extreme gevallen wordt via een theme zelfs cryptovaluta gemined met de geheugencapaciteit van de bezoeker of indentiteitsfraude gepleegd. Ongeacht of plug-ins wel of niet betrouwbaar zijn is het raadzaam om voorzichtig te zijn met het aantal dat je gebruikt. Hoe meer plug-ins, hoe langzamer de site laadt. Een trage site zorgt ervoor dat bezoekers afhaken en dat jouw site minder goed gevonden wordt in zoekmachines.

4. WordPress in een submap

Wanneer je goed voorbereid bent en jouw favoriete thema en plug-in(s) hebt geselecteerd kun je volgens de vooraf bepaalde sitestructuur gaan bouwen. Je begint uiteraard met het downloaden en installeren van WordPress. Een belangrijke technische fout is om deze in een sub-map te installeren. Dit leidt ertoe dat de site niet op de homepage begint. Je moet WordPress dan ook altijd installeren in de eerste map van jouw site <public_html>.

5. Géén backup maken

Een tweede technische fout is het niet of onvoldoende maken van back-ups. Het is belangrijk om regelmatig back-ups te maken van jouw site. Zo kun je in geval van een hack, installatiefout of problemen na een update jouw site weer makkelijk online zetten. Zonder back-up lukt dit niet of wordt dit erg tijdrovend.

6. Bestanden weergeven

De laatste technische fout die we bespreken is het aanpassen van de website via ‘Bestanden’ ‘weergeven’. Als je hier fouten maakt en de verkeerde bestanden weggooit kan dit ervoor zorgen dat de site niet meer functioneert. Je kunt dit dan ook niet eenvoudig herstellen. Dit wil je als beginner dus niet.

Ervan uitgaande dat de installatie zonder problemen is verlopen en de site eruitziet zoals jij wilt is het tijd om de site veilig te houden. Ook hier liggen WordPress beginnersfouten op de loer. We zetten ze op een rij.

7. Vergeten te updaten

Op het gebied van veiligheid is het als eerste belangrijk om alle updates van WordPress, jouw theme en gebruikte plug-ins direct te installeren. Zo blijft jouw site functioneren en heb je altijd de laatste beveiliging. In die updates zit namelijk, indien nodig, ook een veiligheidsupdate.

8 Géén SSL hanteren

Daarnaast wil je uiteraard graag de gegevens beveiligen die bezoekers op de website invullen. Dit doe je door SSL-encryptie toe te passen. Als dit gelukt is zie je linksboven in de werkbalk een groen slotje naast het webadres van jouw site.

9. Online plaatsen van email adres

Ook het zonder meer plaatsen van jouw eigen e-mailadres(sen) op de website kan leiden tot een veiligheidsrisico. Er zijn namelijk bots die sites doorzoeken op zoek naar e-mailadressen om malware naartoe te kunnen sturen. Als je zo’n mail met malware ontvangt en opent heb je voor jezelf een veiligheidsrisico gecreëerd. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld met een contactknop of contactformulier te werken.

Nu de site ook veilig is kunnen we gaan werken aan het gebruiksgemak. Ook hier liggen de nodige WordPress beginnersfouten op de loer. Wij zetten ze op een rij.

10. Onduidelijke navigatie

Gebruikers willen snel de door hun gevraagde informatie kunnen vinden. Zorg er daarom voor dat ze altijd binnen 3 klikken kunnen bestellen, downloaden of andere actie kunnen nemen. Het eindeloos laten klikken en zoeken is een van de klassieke beginnersfouten.

11. Trage pagina’s

De pagina’s moeten daarnaast snel laden. Wanneer de laadtijd meer dan drie seconden is, kost dit zeker bezoekers. Dit betekent dat je afbeeldingen het beste kunt comprimeren (bijvoorbeeld met de smush plug-in) en filmpjes niet moet uploaden, maar embedden.

12. Favicon ontbreekt

Wanneer gebruikers meerdere tabbladen hebben openstaan is het prettig als zij jouw site herkennen. Dit doe je door een favicon te installeren. Het niet gebruiken van een favicon is een veel voorkomende beginnersfout. Zeker omdat Google dit als SEO-factor meerekent voor jouw vindplaats in zoekresultaten.

13. 404 en 301 vergeten

De laatste fout op het gebied van gebruiksgemak is het niet opvangen van verdwaalde bezoekers. Soms komen bezoekers op een pagina terecht die niet (meer) bestaat. Zijn zien dan een zgn. 404-pagina. Wanneer je de standaard pagina laat staan is de bezoeker waarschijnlijk weg. Met een eigen 404-pagina kan je de bezoeker terugleiden. Een andere fout is het niet instellen van redirect als je de pagina verplaatst. Met een 301-redirect kun je bezoekers eenvoudig op het juiste nieuwe adres van de pagina laten komen.

Over beginnersfouten en zoekmachines kunnen we een apart artikel schrijven (en wellicht doen we dat binnenkort). Voor nu is het in ieder geval belangrijk om de Yoast-plugin en Google analytics te installeren. Hiermee breng je enerzijds sommige fouten goed in kaart en anderzijds voorkomen deze plugins fouten.

GERELATEERDE ARTIKELEN:

STRATO_banner_Webhosters