Home / Veelgestelde vragen

Over Webhosters.nl

 • Hoe werkt Webhosters.nl?

  Webhosters.nl biedt een platform om webhosting diensten te vergelijken en ervaringen te delen met andere gebruikers. Onze website bestaat ruim 15 jaar en heeft in die tijd honderdduizenden bezoekers geholpen met het vinden van de best passende webhosting. Meer dan 20.000 gebruikers hebben inmiddels persoonlijke ervaringen gedeeld en zo meer inzicht gegeven in de kwaliteit en dienstverlening van hosting bedrijven. De website is een platform waar hosting bedrijven details over hun bedrijf en pakketten kunnen plaatsen en gebruikers beoordelingen kunnen delen over deze hosting bedrijven. Deze combinatie maakt het een handig medium voor gebruikers om passende webhosting te vinden. De plaatsingen en ranglijsten op Webhosters.nl zijn onafhankelijk, er zijn betaalde posities die als dusdanig worden weergegeven.
 • Is Webhosters.nl onafhankelijk?

  Ja, Webhosters.nl is een onafhankelijke website, wij bieden een platform waar hosting bedrijven hun diensten kunnen etaleren en gebruikers ervaringen kunnen bekijken en delen. We bieden hosting bedrijven de mogelijkheid te adverteren door middel van banners en actieaanbiedingen maar dit heeft nooit invloed op de posities en ervaringen die geplaatst worden. Wij zijn onderdeel van ReferMedia B.V. en wij zijn gespecialiseerd in het bouwen van vergelijkingswebsites, wij bieden zelf ook géén webhosting aan.
 • Is Webhosters.nl gratis te gebruiken?

  Voor zowel bezoekers van Webhosters.nl als voor webhosting bedrijven zijn wij als platform gratis te gebruiken. Op deze manier zorgen we voor een grote dekking van de hosting bedrijven in Nederland, ook kleine startende hosting bedrijven kunnen zo gratis hun dienst op Webhosters.nl plaatsen en gevonden worden.
 • Zijn de reviews echt?

  De ervaringen op Webhosters.nl worden door gebruikers gedeeld. Om te voorkomen dat er nep reviews tussen zitten doen wij steekproefsgewijs onderzoek en verifieren wij deze op echtheid. Gezien de grote aantallen is het voor ons helaas onmogelijk elke ervaring handmatig te controleren.
 • De prijzen op Webhosters.nl lijken niet te kloppen, hoe kan dat?

  Soms wijken de prijzen op Webhosters.nl af van de tarieven die het hosting bedrijf zelf weergeeft, dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo tonen wij namelijk altijd het standaard maandtarief en vermelden los daarvan een eventueel aanwezige korting. Hosting bedrijven tonen regelmatig het tijdelijke actietarief, pas in de kleine lettertjes vind je dan wat je na de actieperiode betaalt. Het verschil kan ook zitten in of de prijzen inclusief of exclusief BTW worden getoond. Tenslotte kan het ook nog zo zijn dat het hosting bedrijf de prijzen heeft gewijzigd maar dit nog niet aan Webhosters.nl heeft doorgegeven.
 • Hoe werkt de Vergelijker op Webhosters.nl?

  De vergelijker van Webhosters biedt de mogelijkheid te zoeken en te filteren in de honderden hosting pakketten. Hier worden dus niet zozeer de hosting bedrijven vergeleken als wel de webhosting pakketten. Vervolgens kunnen de filters aan de linker kant worden ingesteld en aangepast om een geschikt pakket te vinden. Wanneer er een geschikt pakket is gevonden kan hier meer informatie over worden gelezen of doorgeklikt worden naar de website van het bedrijf om daar het pakket te bestellen. Via Webhosters.nl kunnen pakketten worden vergeleken, het daadwerkelijke bestellen gebeurt altijd op de pagina van de webhosting bedrijven zelf.
 • Hoe wordt de Aanbevolen lijst bepaald?

  In de vergelijker van Webhosters worden hosting pakketten standaard in een 'aanbevolen' volgorde getoond. Deze aanbevolen volgorde volgt automatisch uit een algoritme dat voor Webhosters.nl is geschreven. In dit algoritme is weging gegeven aan verschillende aspecten van de pakketten zoals de prijs, het aantal beoordelingen en de hoogte van de beoordeling. Gezamenlijk komt hier een resultaat uit wat gebruikt wordt voor de aanbevolen volgorde. Het is tevens mogelijk de volgorde aan te passen en te sorteren op prijs of waardering.

Webhosting Algemeen

 • Lijkt alle hosting niet op elkaar?

  Webhosting pakketten lijken inderdaad soms op elkaar. Echter de verschillen zijn wel van groot belang, zo kun je bij sommige hosting bedrijven enkel Wordpress installeren of juist alleen Magento, dit is belangrijk om vooraf te weten. Ook zijn sommige bedrijven niet telefonisch bereikbaar en andere juist zelfs in het weekend. Ook kan het cruciaal zijn of je een datacenter in de VS of juist in Nederland gebruikt. Al deze verschillen en nog veel meer details maken we zo goed mogelijk inzichtelijk in onze vergelijker.
 • Waarom zou ik overstappen van webhosting?

  Meestal stappen klanten over naar een ander hosting bedrijf omdat zij ontevreden zijn over ofwel de service van het hosting bedrijf of de kwaliteit van de hosting zelf. Ook kan het een goede reden zijn om een goedkopere hosting aanbieder te zoeken.
 • Is het verhuizen van mijn website lastig?

  Het verhuizen van een website kan even wat gedoe geven. Indien je technische kennis hebt kun je dit zelf doen met behulp van online handleidingen. Echter vaak is het ook mogelijk het nieuwe hosting bedrijf waar je naar toe wil verhuizen om hulp te vragen. Zij kunnen de verhuizing dan ondersteunen of zelfs volledig uitvoeren (gratis of tegen betaling afhankelijk van het bedrijf).
 • Waarom is de hosting duurder dan het lijkt?

  Vaak blijkt tijdens de bestelling van webhosting dat het totaal toch duurder is dan in eerste instantie was verwacht. Dit komt omdat hosting bedrijven erg veel met aanbiedingen werken. Zo is vaak het eerste jaar het maandtarief van de hosting lager of is het domeinnaam 1 maand of zelfs 1 jaar gratis. Ook wordt er nog te vaak een tarief exclusief BTW weer gegeven, dit is niet toegestaan als het bedrijf zich ook op particulieren richt maar gebeurt helaas nog wel. Wij proberen in onze overzichten daarom altijd de daadwerkelijke prijzen weer te geven en aanbiedingen los te vermelden.
 • Wat is een normale prijs voor webhosting?

  De prijs hangt sterk af van het soort hosting dat je zoekt. Voor standaard gedeelde hosting (shared hosting) betaal je gemiddeld tussen de 5 en 10 euro per maand. Wie echter een VPS zoekt om een grote Magento webwinkel te hosten kan zo op 50 tot 100 euro per maand uitkomen. Er zijn ook budget aanbieders die voor minder dan enkele euro's per maand hosting pakketten aanbieden, dit kan goed zijn wat je zoekt. Houdt er echter rekening mee dat deze bedrijven ergens op moeten besparen en je dus vaak minder klantenservice krijgt aangezien persoonlijke support erg duur is.
 • Waarop moet ik letten bij het kiezen van webhosting?

  Je kunt op tal van onderdelen letten wanneer je webhosting vergelijkt, we helpen je alvast op weg door de belangrijkste (meest voorkomende) punten te benoemen. Klantenservice is een erg belangrijk onderdeel bij webhosting maar wordt in eerste instantie nogal eens onderschat door nieuwe gebruikers. Bedenk vooraf goed of je bijvoorbeeld Engelstalige of Nederlandstalige klantenservice wil. Ook zijn er veel bedrijven die géén telefonische ondersteuning bieden en waar je dus enkel een online ticket kunt aanmaken. Snelheid en stabiliteit van de servers is een tweede punt. Ook deze is helaas lastig exact te vergelijken aangezien dit zelfs binnen één hosting bedrijf enorm kan verschillen (denk aan een volle server en een lege server). Toch is het vaak een reden dat klanten tevreden dan wel ontevreden over hun hosting aanbieder zijn. Bekijk de Webhosting Snelheidstest 2018. Probeer goed in de ervaringen van mensen te achterhalen hoe zij de snelheid en stabiliteit ervaren.
 • Webhosting is automatisch verlengd, mag dat wel?

  Wij zien vaak klachten van mensen waarbij het webhosting abonnement automatisch voor één jaar is verlengd. Het jaar is net voorbij en de incasso heeft reeds plaatsgevonden, het webhosting bedrijf vindt vervolgens dat de klant te laat is met opzeggen, mag dat wel? Ja en Nee. Het hangt hierbij af van de klant, is dit een particulier of een zakelijke klant. Particuliere klanten worden sinds 2012 beschermt onder de Wet van Dam waardoor zij met een opzegtermijn van 1 maand kunnen opzeggen, indien er reeds 12 maanden aan webhosting vooruit is betaald dient dit te worden teruggestort. Let op, sommige webhosting bedrijven vragen bij de eerste bestelling al om toestemming tot verlengen. Voor zakelijke klanten geldt de Wet van Dam niet, zij kunnen dus wel worden gehouden aan de verlenging van 1 jaar.
 • Is de webhosting echt ‘onbeperkt’?

  Webhosting bedrijven schermen regelmatig met de term 'onbeperkt'. Zo is vaak de hoeveelheid dataverkeer of schijfruimte 'onbeperkt. Hoewel dit deels klopt zijn er wel grenzen oftewel 'beperkingen' om rekening mee te houden. Zo mag de webhosting vaak niet worden gebruikt als opslagruimte of backup van bestanden buiten de website om. Ook mag je regelmatig niet dataverkeer van een andere website via deze hosting laten lopen. Er mag zeker géén auteursrechtelijke inhoud worden geplaatst en tot slot is er bijna altijd een 'fair-use' beleid waarbij de Webhoster naar eigen inzicht extreem gebruik mag beperken.
 • Webhosting opzeggen als particulier

  Ben je als particulier klant bij een hosting bedrijf dan kun je na het eerste jaar opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Veel webhosting bedrijven zullen hun diensten stilzwijgend verlengen maar volgens de Wet van Dam hebben consumenten het recht om na de eerste stilzwijgende verlenging op te zeggen met een maximale opzegtermijn van één maand. Deze wet is met name bekend rondom tijdschrift- en sportschoolabonnementen maar geldt ook voor webhosting en domeinnamen.
 • Webhosting opzeggen als bedrijf

  Voor zakelijke klanten van webhosting diensten geldt dat een opzegging op tijd verwerkt moet worden. Hosting bedrijven kunnen domein en hosting diensten stilzwijgend verlengen voor een jaar zonder dat je daar zoals de particulier snel van af kunt. De Wet van Dam met betrekking tot opzeggingen geldt niet voor zakelijke gebruikers.
 • Wat is dataverkeer?

  Hosting bedrijven geven meestal een dataverkeer limiet aan. Dit is het maximale aan data dat de website maandelijks kan verbruiken. Als er maandelijks 5.000 bezoekers komen en elke bezoeker van de website gemiddeld 5 foto's bekijkt van 1 MB is er 25.000 MB (25 GB) aan dataverkeer gebruikt. Probeer dit vooraf goed in te schatten en altijd te monitoren zodat de website niet over de limiet heen gaat, dit kan voor extra kosten zorgen of zelfs voor het offline gaan van de website.
 • Wat is Opslagruimte?

  Opslagruimte wordt in webhostingland vaak genoemd, dit is de hoeveelheid schijfruimte die beschikbaar is in het hosting pakket om totaal van website, database en ook email op te slaan. Wie gebruik wil maken van een CMS dient tevens rekening te houden met de schijfruimte die het CMS zelf in beslag neemt. Wij adviseren minimaal 500 MB aan schijfruimte voor de simpele kleine websites en normaal gebruik. Één grote afbeelding kan echter al 5 MB zijn en een kleine video kan al zo 100 MB zijn, houdt hier goed rekening mee bij de keuze van webhosting.
 • Wat is Shared Hosting

  Shared hosting is de meest voorkomende en voordelige vorm van webhosting waarbij er tientallen tot soms wel honderden websites op één server kunnen worden gehost. Hoewel dit niet hoeft te betekenen dat de website langzamer is dan bij andere vormen van hosting is het minder geschikt voor erg grote zware websites (denk aan veel verkeer of veel inhoud) en meer geschikt voor eenvoudige kleinere websites. Wanneer bedrijven hun dienst 'Webhosting' noemen is dit in bijna alle gevallen Shared Hosting. Naast Shared hosting bieden de meeste hosting bedrijven ook VPS Hosting aan.
 • Wat is een VPS?

  Een VPS is een Virtual Private Server (VPS) die virtueel gezien kan worden als een eigen privé server met eigen besturingssysteem. Fysiek gezien staat deze VPS echter wel op een gedeelde server waar bijvoorbeeld ook andere VPS'en en shared hosting klanten kunnen staan. Wanneer er wordt gesproken over VPS hosting is er onderscheid tussen Managed VPS Hosting en Unmanaged VPS Hosting. Bij Managed VPS worden updates, monitoring en al het onderhoud door de hoster gedaan terwijl dit bij Unmanaged je eigen verantwoordelijkheid is.
 • Wat is WHOIS privacy?

  WHOIS privacy beschermt je identiteit bij de registratie van een domeinnaam. Van iedereen die een domeinnaam registreert worden de gegevens opgeslagen, deze zijn te raadplegen via SIDN.nl. Deze gegevens worden de WHOIS gegevens genoemd afkomstig van Who Is. Wanneer je dit wil voorkomen kun je kiezen voor WHOIS privacy. Dit wordt bij verschillende webhosting bedrijven anders genoemd, Yourhosting noemt het Privacy Protect en Sohosted noemt het Anoniem Registreren. Vervolgens worden de gegevens van het webhosting bedrijf getoond in de registers en niet jou persoonsgegevens.
 • Wat is DNSSEC?

  DNSSEC is een extra beveiligingslaag voor het DNS protocol. Hiermee worden DNS Spoofing en man-in-the-middle aanvallen op domeinnamen voorkomen. Met een digitale handtekening wordt het een stuk lastiger om een DNS verzoek te vervalsen.

Webhosting Technisch

 • Wat is SSD?

  SSD is de afkorting van Solid State Drive, het is een schijf zonder bewegende delen, deze geeft sneller toegang tot de informatie.
 • Wat is SSH?

  SSH staat voor Secure SHell, dit is een protocol om op een beveiligde manier in te loggen op de server. Dit is niet beschikbaar bij shared hosting maar kan worden gebruikt bij Magento of VPS hosting.
 • Wat is SSI?

  SSI staat voor Server Side Includes, hiermee kunnen dynamische regels code worden ingevoegd in statische pagina's, denk aan bijvoorbeeld de datum van vandaag.
 • Wat is SSL?

  SSL staat voor Secure Socket Layer en is een techniek om de verbinding tussen de bezoeker van de website en server te beveiligen (met een encryptie). Wanneer SSL actief is zie je dat aan de HTTPS in de url, vaak groen ge-arceert. Vanaf juli 2018 zal Google alle websites zonder SSL/HTTPS tonen met de melding 'not secure' oftewel 'niet veilig'. Google zal deze melding in Chrome weergeven.
 • Wat is Varnisch?

  Varnisch is een HTTP versneller (ook wel web accelerator genoemd), het is een cache gemaakt voor met name dynamische websites.

Website Algemeen

 • Ik wil een website, waar begin ik?

  De eerste stap van een website is het kiezen van een domeinnaam in combinatie met het selecteren van de juiste webhosting. Bij het bedenken van een eigen domeinnaam kunnen we je niet helpen maar bij de keuze voor webhosting ben je op deze website op het juiste adres.
 • Wat hebben website en webhosting met elkaar te maken?

  Een website wordt geïnstalleerd op een computer (server), dit is de hosting. Niet elke website kan zomaar op elke server staan, het is dus belangrijk om website en webhosting goed op elkaar af te stemmen. Er zijn zelfs hosting bedrijven die enkel de mogelijkheid bieden om Magento te installeren of juist enkel maar Wordpress, indien je dit niet vooraf weet wordt je beperkt in de mogelijkheden.
 • Heb ik een database nodig voor mijn website?

  Het is mogelijk een website te maken zonder database, een statische HTML pagina heeft géén database nodig om correct te werken. Bedenk hierbij wel goed dat je zonder database géén CMS kunt gebruiken, dus een website op basis van bijvoorbeeld Wordpress of Joomla zonder database is niet mogelijk.
 • Welke PHP versie moet ik kiezen?

  Wanneer je in 2017 een website maakt raden we je aan om PHP 7 of PHP 7.1 te kiezen. De oudere versies zoals PHP 5.5 en PHP 5.6 worden namelijk minder goed en minder lang ondersteund. Zo eindigt de beveiligingsupdates voor PHP 5.6 en PHP 7 in dec 2018 terwijl PHP 7.1 tot en met eind 2019 updates krijgt. PHP 7 en 7.1 zijn daarbij ook nog sneller dan de oudere versies.
 • Waarom maakt het uit waar mijn datacenter staat?

  In het datacenter staat de server waar de website op wordt geslagen en waar vanuit deze wordt geladen. Er zijn twee argumenten om de locatie en het land waarin het datacenter staat in overweging te nemen. Allereerst is een locatie dichterbij de doelgroep beter, wanneer je de website richt op Duitse bezoekers en de server in de Verenigde Staten staat zal de laadtijd van de website vaak iets langer zijn. Een tweede argument is de juridische kant, data die in een land staat valt ook onder de juridische regelgeving van dat specifieke land. Het bekende voorbeeld hiervan is dat de Amerikaanse overheid data opeist onder het mom van de Patriot Act. Dit kunnen ze lastig doen als de data niet daadwerkelijk in de Verenigde Staten staat.

Website Technisch

 • Wat is een .htaccess bestand?

  Een .htaccess bestand is een tekstbestand zonder naam waarmee server instellingen (Apache) kunnen worden gewijzigd. Hier kan bijvoorbeeld in worden vastgelegd dat zoekmachines een bepaald deel niet hoeven te indexeren.
 • Wat is een Cache?

  De Cache is een tijdelijke opslagplaats, bij websites wordt dit gebruikt omdat de pagina's sneller uit de cache worden geladen dan wanneer deze uit de database geladen worden. Er zijn verschillende varianten van Cache software zoals Varnisch en Redis.
 • Wat is een CDN?

  Een CDN is een Content Delivery Network. Dit is een netwerk van servers waarbij de gebruiker automatisch wordt bediendt door de server die het dichtst bij staat, hierdoor wordt de website sneller geladen.
 • Wat is MySQL?

  MySQL is de meest gebruikte database variant , voor veel gebruikers is dit geschikt. Afhankelijk van de website (CMS) die gekozen wordt kun je bekijken welke versie nodig is, Wordpress vraagt momenteel MySQL 5.6 of hoger.
 • Wat is PHP?

  PHP is een scripttaal, speciaal ontwikkeld om dynamische webppagina's te bouwen. Zowel Wordpress, Joomla als Magento zijn geschreven in PHP. Op het moment van schrijven (14-02-2018) worden PHP 7.1 en PHP 7.2 actief ondersteund. Het hangt af van de website wat aanbevolen is. Wordpress geeft als aanbeveling PHP 7.2 terwijl Magento voor versie 2.2 juist nog PHP 7.1 aanraadt.
 • Wat is PHP Geheugen limiet?

  De PHP memory limit (geheugen limiet) defineert de hoeveelheid werkgeheugen die één PHP process of script mag gebruiken. Indien er op de hosting 512 MB ram aanwezig is en de PHP geheugen limiet op 200 MB staat kunnen er maximaal twee PHP processen tegelijk worden uitgevoerd. Voor Wordpress wordt officieel géén minimum gegeven maar is 64 MB toch wel een minimum terwijl 128 MB of 256 MB aanbevolen is voor eenieder die meer functionaliteiten wil gebruiken.

Wordpress

 • Kan ik bij elk hosting bedrijf een WordPress website maken?

  Bij bijna alle webhosting bedrijven is het mogelijk om Wordpress te installeren. Het grootste verschil zit met name in hoe makkelijk dit gaat, vaak is er een installatie script aanwezig waardoor je Wordpress met één klik installeert. Indien dit niet zo is kan er bijna altijd handmatig Wordpress worden geïnstalleerd. De hosting bedrijven die wij onder 'Wordpress Hosting' plaatsen bieden automatische installatie en hebben vaak goede hardware en software specificaties voor Wordpress.
 • Is WordPress voor mij geschikt?

  Wordpress is een erg gebruiksvriendelijk en handig systeem waarmee verschillende soorten websites gemaakt kunnen worden. Voor de meeste type websites zoals blog/zakelijk/nieuws/statisch/persoonlijk kan prima Wordpress gebruikt worden. Met name voor webwinkels is Wordpress minder geschikt en ook voor enorm grote websites denk aan duizenden zakelijke gebruikers zijn andere oplossingen aan te raden.
 • Wat is de aanbevolen door WordPress.org zelf?

  Wordpress.org noemt drie bedrijven op haar eigen website als 'some of the best and brightest of the hosting world', dit zijn: Bluehost, DreamHost en SiteGround.
 • Webhosting specificaties aanbevolen voor WordPress

  Wordpress geeft zelf de volgende webhosting specificatie: PHP 7.2 of hoger, MySQL 5.6 of hoger en HTTPS ondersteuning Bekijk hier de recente aanbeveling van Wordpress.
 • Is WordPress gratis?

  Ja, Wordpress is een Open-Source systeem dat door honderden gebruikers wereldwijd wordt onderhouden en verder ontwikkeld. Sinds het in 2003 is bedacht is Wordpress uitgegroeid tot één van de wereld's grootste en meest succesvolle open-source projecten.
 • Wat is WP Staging?

  WP staging is het gebruik maken van een kopie van de Wordpress website. In deze kopie kunnen wijzigingen worden getest voordat deze live gaan op de echte website. Veel standaard hosting pakketten bieden deze mogelijkheid niet, hiervoor kun je terecht bij Wordpress hosting specialisten zoals WP Engine en SiteGround.