Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / De 5 beste websites voor (gratis) rechtenvrije stockfoto’s

Blog

De 5 beste websites voor (gratis) rechtenvrije stockfoto’s

Je zult geen enkele lezer blij maken met een lap tekst zonder passend beeld erbij. Maar zelf foto’s maken voor elk artikel wat je schrijft is misschien ook wat te veel van het goede. De…

Je zult geen enkele lezer blij maken met een lap tekst zonder passend beeld erbij. Maar zelf foto’s maken voor elk artikel wat je schrijft is misschien ook wat te veel van het goede. De oplossing? Talloze stockfoto sites, betaald en gratis. In deze blog laat ik je zien wat de 5 beste rechtenvrije stockfoto websites van 2020 zijn. En mocht je op zoek zijn naar betaalde stockfoto sites, scroll dan ook even verder want ik noem er één.

Waarom willen we rechtenvrije stockfoto’s?

Rechtenvrije stockfoto’s zijn gratis en dat is ook de voornaamste reden dat ik hier graag gebruik van maak. Maar daarnaast weet je met rechtenvrije stockfoto’s ook zeker dat je geen risico loopt een claim aan je broek te krijgen en kun je in het grote aanbod van foto’s toch je eigen stijl bewaren. In het aanbod van betaalde foto’s heb je wellicht meer keuze, maar de kwaliteit van stockfoto’s doet doorgaans niet af aan die van betaalde foto’s. Tegenwoordig zijn er heel veel goede stockfoto sites die zowel betaalde als niet betaalde foto’s aanbieden zodat er voor elk project en elk budget foto’s beschikbaar zijn. Welke 5 rechtenvrije stockfoto sites ik het liefste gebruik ga ik je hieronder haarfijn uitleggen.

De 5 beste stockfoto sites

1. Pexels

Met stip op nummer één, mijn favoriet: www.pexels.com. Ik houd van overzichtelijke websites met een fijne zoekfunctie. Bij Pexels kun je zoeken op trefwoorden, maar kun je ook collecties bekijken mocht je niet exact weten waar je op wilt zoeken. De foto’s worden op een Pinterest-achtige manier weergegeven waardoor je snel en eenvoudig door de zoekresultaten heen kunt scrollen. Wat ik ook een handige functie vindt is de “similar photos’’ sectie onder elke foto die je opent. Mocht een plaatje je bevallen, kun je in dit onderdeel van de site terecht voor soortgelijke afbeeldingen. Scheelt soms weer in het zelf zoeken naar mooie foto’s!

✔ Bijzonder hoge kwaliteit foto’s
✔ Veel verschillende soorten afbeeldingen
✔ Veel verschillende fotografen
Website Pexels.com
(honderd duizenden gratis foto’s)

2. Unsplash

Ook zo’n fijne site: www.unsplash.com waar ze net als bij Pexels een makkelijke zoekfunctie hebben op trefwoorden én vooraf gemaakte collecties. Ook hier is de weergave van de foto’s overzichtelijk en raak je makkelijk geïnspireerd door de lay-out van de afbeeldingen. Unsplash heeft als bonus dat ze veel keuze bieden aan artistieke foto’s. Mocht je op zoek zijn naar mooie foto’s van steden, gebouwen en landschappen dan ben je hier aan het juiste adres.

✔ Bijzonder hoge kwaliteit foto’s
✔ Veel verschillende soorten afbeeldingen
✔ Speciality: artistieke afbeeldingen
Website Unsplash.com
(honderd duizenden gratis foto’s)

3. Burst

Dé plek voor rechtenvrije stockfoto’s voor jouw business is www.burst.shopify.com. Deze stockfoto site is powered by Shopify en heeft naast reguliere stockfoto’s ook een specifieke sectie voor ondernemingen: “Business Ideas”. Onder dit kopje vind je collecties speciaal ontwikkeld voor verschillende type ondernemingen met foto’s die daarbij passen. Van art supplies tot aan campingwinkels, je kunt het zo gek niet bedenken of Burst heeft er foto’s voor. Super handig als je net begint met je online winkel en je nog geen budget hebt voor eigen gemaakte sfeerfoto’s! Je moet alleen even je e-mail adres achterlaten wil je de foto’s kunnen downloaden. Naast de te downloaden foto’s biedt Burst je ook nog wat commerciële tips, uiteraard afkomstig van Shopify.

✔ Bijzonder collectie Business Ideas
✔ Extra commerciële tips
✔ Veel verschillende stijlen

Website Burst.shopify
(foto’s op hoge resolutie)

4. Pixabay

Een site waar je makkelijk kunt zoeken naar stockfoto’s met een bepaald formaat of kleur is www.pixabay.com. Pixabay biedt waarschijnlijk de grootste bibliotheek van foto’s aan, waardoor de kans dat je daar het beeld vindt wat je zoekt groot is. Via Pixabay kun je ook zoeken naar stock video’s, iets wat minder vaak gratis aangeboden wordt! En mocht je zelf ook mooie foto’s maken en deze willen delen via een stockfoto site, dan kun je jouw werk inleveren bij Pixabay!

✔ Groot aanbod
✔ Stock video’s
✘ Door groot aanbod niet altijd goede kwaliteit

Website Pixabay
(1 miljoen HD foto’s & ook video’s)

5. StockSnap

En last but not least, www.stocksnap.io waarbij je ook op datum kunt zoeken naar trending foto’s. Ook StockSnap biedt veel verschillende soorten stocktoto’s aan, aangeboden via collecties en via een zoek filter. De resultaten die je krijgt in StockSnap bevatten gratis te downloaden afbeeldingen, maar ook foto’s waar je voor moet betalen. Het watermerk van Shutterstock wordt getoond in de foto’s waar je voor moet betalen zodat je direct ziet of het een gratis afbeelding is of niet.

✔ Uitgebreid zoekfilter
✔ Overzicht gratis vs betaald
✘ Door groot aanbod niet altijd goede kwaliteit

Website Stocksnap
(gratis en betaalde foto’s)

Extra: De site met constante kwaliteit

Onze absolute aanrader wat betreft beeldmateriaal en wat we zelf veelvuldig gebruiken is Canva, daar vind je niet alleen heel veel beeldmateriaal maar kun je ook ontzettend simpel infographics, logo’s en andere designs maken.

Website Canva

iStockphoto

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bestaan er dus genoeg sites met gratis foto’s, maar als je een aanbod wilt van constante goede kwaliteit dan zul je hier toch geld aan moeten uitgeven. Mijn favoriete betaalde stockfoto site is www.istockphoto.com. Het fijne aan deze site is de manier waarop de tarieven zijn opgebouwd. Je kunt een enkele afbeelding downloaden voor ongeveer 9 euro, maar je kunt ook meerdere foto’s tegelijk downloaden tegen een gereduceerd tarief. Wie gelijk meerdere credits koopt kan zo uitkomen op ongeveer €6 per afbeelding. iStock is om die reden ook fijn te gebruiken als je een startende ondernemer bent of een designer die slechts enkele afbeeldingen nodig heeft. Wat ook erg handig is, is dat iStock een app heeft zodat je vanaf je mobiele telefoon nog sneller op zoek kunt gaan naar de perfecte stock foto’s!

✔ Meest professionele aanbod foto’s
✔ Eenmalig een foto kopen of meerdere credits voor extra korting

✔ Handige app

Website iStockphoto
(grootste en beste aanbod, vanaf €10)