Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / De 11 beste websites voor (gratis) rechtenvrije stockfoto’s

Blog

De 11 beste websites voor (gratis) rechtenvrije stockfoto’s

Op het gebied van gratis stock photo’s is er de laatste jaren een hoop veranderd. Het is namelijk makkelijker geworden. Bekijk direct waar je het beste gratis stockphoto’s kan scoren.

Er is één vraag die we vaak krijgen: Waar kun je gratis afbeeldingen vinden die van hoge kwaliteit zijn en toegestaan zijn om te gebruiken voor je blogposts of social media-inhoud? En dan niet dat je er direct achteraan allemaal copyright mailtjes krijgt: Foto’s zonder gedoe en rechten-vrij.

Het is een vraag met veel verschillende antwoorden en voorwaarden.

Waarom willen we rechtenvrije stockfoto’s?

Omdat we geen zin hebben om te betalen aan dure fotografie databanken en we snel en eenvoudig foto’s willen toevoegen aan blogposts. Bijna elke afbeelding die in de afgelopen 30 jaar is gemaakt, wordt nog steeds beschermd door auteursrecht – een bescherming die vrijwel elke auteur het exclusieve recht geeft om zijn werk te gebruiken of te reproduceren. Maar je kunt een foto in het publieke domein vinden, een Creative Commons-afbeelding gebruiken die mogelijk attributie nodig heeft, of zelfs je eigen afbeelding vanaf nul maken.

Dit zijn de sites waar je moet zijn:

De 5 beste stockfoto sites

1. Pexels

Met stip op nummer één, mijn favoriet: www.pexels.com. Ik houd van overzichtelijke websites met een fijne zoekfunctie. Bij Pexels kun je zoeken op trefwoorden, maar kun je ook collecties bekijken mocht je niet exact weten waar je op wilt zoeken. De foto’s worden op een Pinterest-achtige manier weergegeven waardoor je snel en eenvoudig door de zoekresultaten heen kunt scrollen. Wat ik ook een handige functie vindt is de “similar photos’’ sectie onder elke foto die je opent. Mocht een plaatje je bevallen, kun je in dit onderdeel van de site terecht voor soortgelijke afbeeldingen. Scheelt soms weer in het zelf zoeken naar mooie foto’s!

✔ Bijzonder hoge kwaliteit foto’s
✔ Veel verschillende soorten afbeeldingen
✔ Veel verschillende fotografen

Website Pexels.com
(honderd duizenden gratis foto’s)

2. Canva

Onze absolute aanrader wat betreft beeldmateriaal en wat we zelf veelvuldig gebruiken is Canva, daar vind je niet alleen heel veel beeldmateriaal (en gratis video’s) maar kun je ook ontzettend simpel infographics, logo’s en andere designs maken. Je kan Canva gratis gebruiken, echter heeft de betaalde versie (niet zo duur) een ongekend veel groter aanbod. Wij hebben nog nooit iemand gehoord die ontevreden was met de overstap naar Canva.

✔ Je hebt geen Photoshop meer nodig
✔ Betaalde versie is absurd in het aanbod, dan kan je echt alles gebruiken
✔ meer dan 2 miljoen foto’s, iconen en alles

Website Canva
(foto’s + gratis editor)

3. Unsplash

Ook zo’n fijne site: www.unsplash.com waar ze net als bij Pexels een makkelijke zoekfunctie hebben op trefwoorden én vooraf gemaakte collecties. Ook hier is de weergave van de foto’s overzichtelijk en raak je makkelijk geïnspireerd door de lay-out van de afbeeldingen. Unsplash heeft als bonus dat ze veel keuze bieden aan artistieke foto’s. Mocht je op zoek zijn naar mooie foto’s van steden, gebouwen en landschappen dan ben je hier aan het juiste adres.

✔ Bijzonder hoge kwaliteit foto’s
✔ Veel verschillende soorten afbeeldingen
✔ Speciality: artistieke afbeeldingen

Website Unsplash.com
(honderd duizenden gratis foto’s)

4. Shopify StockPhoto’s (Voorheen Burst)

Dé plek voor rechtenvrije stockfoto’s voor jouw business is Shopify.com. Deze stockfoto site is powered by Shopify en heeft naast reguliere stockfoto’s ook een specifieke sectie voor ondernemingen: “Business Ideas”. Onder dit kopje vind je collecties speciaal ontwikkeld voor verschillende type ondernemingen met foto’s die daarbij passen. Van art supplies tot aan campingwinkels, je kunt het zo gek niet bedenken of Burst heeft er foto’s voor. Super handig als je net begint met je online winkel en je nog geen budget hebt voor eigen gemaakte sfeerfoto’s! Je moet alleen even je e-mail adres achterlaten wil je de foto’s kunnen downloaden. Naast de te downloaden foto’s biedt Burst je ook nog wat commerciële tips, uiteraard afkomstig van Shopify.

✔ Bijzonder collectie Business Ideas
✔ Extra commerciële tips
✔ Veel verschillende stijlen
✘ Veel Upsells richting Shopify

Website Shopify Stockphoto’s
(20.000+ foto’s op hoge resolutie)

5. Pixabay

Een site waar je makkelijk kunt zoeken naar stockfoto’s met een bepaald formaat of kleur is Pixabay.com. Pixabay biedt waarschijnlijk de grootste bibliotheek van foto’s aan, waardoor de kans dat je daar het beeld vindt wat je zoekt groot is. Via Pixabay kun je ook zoeken naar stock video’s, iets wat minder vaak gratis aangeboden wordt! En mocht je zelf ook mooie foto’s maken en deze willen delen via een stockfoto site, dan kun je jouw werk inleveren bij Pixabay!

✔ Groot aanbod
✔ Stock video’s
✘ Door groot aanbod niet altijd goede kwaliteit

Website Pixabay
(1 miljoen HD foto’s & ook video’s)

6. StockSnap

En last but not least, Stocksnap.io waarbij je ook op datum kunt zoeken naar trending foto’s. Ook StockSnap biedt veel verschillende soorten stocktoto’s aan, aangeboden via collecties en via een zoek filter. De resultaten die je krijgt in StockSnap bevatten gratis te downloaden afbeeldingen, maar ook foto’s waar je voor moet betalen. Het watermerk van Shutterstock wordt getoond in de foto’s waar je voor moet betalen zodat je direct ziet of het een gratis afbeelding is of niet.

✔ Uitgebreid zoekfilter
✔ Overzicht gratis vs betaald
✘ Door groot aanbod niet altijd goede kwaliteit

Website Stocksnap
(gratis en betaalde foto’s)

7. Free Images

Free Images biedt meer dan 300.000 gratis afbeeldingen aan onder een eigen licentie. De licentie staat een zeer breed scala aan gebruiksdoeleinden toe, hoewel het wel enkele beperkte gebruiksscenario’s opsomt. (die vrij gebruikelijk zijn voor de meeste gratis afbeeldingssites)

✔ Ook wat simpelere gratis plaatjes
✔ Grote hoeveelheid plaatjes
✘ wat verouderde kwaliteit

Website Free Images

8. Kaboompics

Kaboompics heeft zijn eigen regels om de foto’s te gebruiken, die lijken op Creative Commons Zero, behalve dat je de foto’s niet mag verspreiden aan anderen. Er zijn twee dingen die ik geweldig vind aan Kaboompics: ten eerste, het stelt me in staat om te zoeken op kleur, en ten tweede, het biedt een bijpassend kleurenpalet bij de foto.

✔ Gave kleur- gerelateerde zoekfilter
✔ Goede product foto’s
✘ Geen gigantisch aanbod

Website Kaboompics

9. iStockphoto ( Niet gratis!)

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bestaan er dus genoeg sites met gratis foto’s, maar als je een aanbod wilt van constante goede kwaliteit dan zul je hier toch geld aan moeten uitgeven. Mijn favoriete betaalde stockfoto site is istockphoto.com. Het fijne aan deze site is de manier waarop de tarieven zijn opgebouwd. Je kunt een enkele afbeelding downloaden voor ongeveer 9 euro, maar je kunt ook meerdere foto’s tegelijk downloaden tegen een gereduceerd tarief. Wie gelijk meerdere credits koopt kan zo uitkomen op ongeveer €6 per afbeelding. iStock is om die reden ook fijn te gebruiken als je een startende ondernemer bent of een designer die slechts enkele afbeeldingen nodig heeft. Wat ook erg handig is, is dat iStock een app heeft zodat je vanaf je mobiele telefoon nog sneller op zoek kunt gaan naar de perfecte stock foto’s!

✔ Meest professionele aanbod foto’s
✔ Eenmalig een foto kopen of meerdere credits voor extra korting

✔ Handige app
✘ NIET gratis

Website iStockphoto(groot aanbod, vanaf €10)

10. Live of Pix

Life of Pix biedt gratis hoge-resolutie foto’s en video’s zonder auteursrechtbeperkingen voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik. Life of Pix werkt samen met Adobe Stock voor meer (betaalde) voorraadfoto’s.

✔ Veel landschap gerelateerde foto’s
✘ veel reclame naar Adobe

Website Live of Pix

11. Gratisography

Gekke, veel AI gegenereerde stockphoto’s als dit:
gratisography-tiny-parrot-free-stock-photo

✔ Uniek kleurrijk aanbod van Stockphoto’s
✔ Anders dan de concurrenten

Website Gratisography

Het inzetten van deze gratis stockphoto sites

Als je in 2024 Stock Photo’s zoekt moet je goed nadenken wat je met deze stock photo’s wilt bereiken: Heeft het plaatje dat je inzet echt nut als toevoeging op de content en/of het plaatje. Voeg je echt waarde toe als je het plaatje boven je artikel zet? De tijden zijn namelijk aan het veranderen en met een Midjourney kan je nu al mooiere foto’s maken dan dat je kan vinden op gratis Stockphoto websites. Alleen kost het wel even wat tijd om dit onder de knie te krijgen. 

Als je echt zakelijk aan de slag wilt zouden wij altijd voor Canva (Gratis of Pro) gaan. Simpelweg omdat Canva een dikke besparing is ten opzichte van alle diensten (je werkt ook in de cloud) die je individueel moet afnemen in verhouding tot een Canva alleen. Probeer het maar eens uit, je gaat nooit meer terug.

STRATO_banner_Webhosters