Beste Webhosting / Webhosting Algemeen

Wat is een normale prijs voor webhosting?

Prijs hosting

De prijs hangt sterk af van het soort hosting dat je zoekt. Maar wat is nou een normale prijs voor webhosting? Voor standaard gedeelde hosting (shared hosting) betaal je gemiddeld tussen de €5 en €10 per maand. Wie echter een VPS zoekt om een grote Magento webwinkel te hosten kan zo op €50 tot €100 per maand uitkomen. Er zijn ook budget aanbieders die voor minder dan enkele euro’s per maand hosting pakketten aanbieden, dit kan goed zijn wat je zoekt. Houd er echter rekening mee dat deze bedrijven ergens op moeten besparen en je dus vaak minder klantenservice krijgt aangezien persoonlijke support erg duur is.

Ook zijn er webhost aanbieders die voor een hele lage prijs webhosting aanbieden maar vervolgens na een periode de kosten opeens verhogen. Let hier dus goed op!

Verschillende soorten webhosting en waarom de prijzen verschillen

Shared hosting

Dit is de goedkoopste manier van webhosting. Als je een website hebt met weinig verkeer met een statische pagina of een WordPress-blog, dan is dit de beste optie. Shared hosting is vaak de goedkoopste vorm van webhosting, maar ook de minst sterke. Dit is omdat jouw website een van de vele sites is die de bronnen van een enkele server delen.

  • De prijzen voor Shared hosting liggen meestal tussen de €2 – €10 per maand.

WordPress hosting

Voordat we beginnen, laat er één ding duidelijk zijn: je kunt een WordPress-site bij vrijwel elke webhostingservice beginnen. Beheerde WordPress-hosting gaat niet per se over het runnen van een WordPress-site, het gaat om het verkrijgen van een service die is afgestemd op de behoeften van WordPress-sites. Dat omvat belangrijke functies zoals 24/7 ondersteuning en geautomatiseerde back-ups, en andere functies die u mogelijk niet krijgt bij standaard shared hosting.

  • De prijzen voor WordPress hosting liggen meestal tussen de €2 – €10 per maand.

VPS

Virtual private server hosting, of VPS-hosting is de volgende stap van het shared hosting. Het grote verschil is dat het in alle opzichten lijkt alsof u uw eigen server gebruikt. In werkelijkheid is uw website nog steeds een van de verschillende websites die een enkele server delen, maar er zijn minder websites die bronnen delen, wat betekent dat de prestaties van uw site beter zouden moeten zijn.

  • De prijzen voor VPS hosting liggen meestal tussen de €10 – €100 per maand.

Dedicated hosting

  • De prijzen voor dedicated hosting ligt meestal tussen de €50 – €999 per maand.

Bij dedicated hosting betaal je voor je eigen server. Meestal zijn deze services gerangschikt op basis van hoe krachtig uw server zal zijn en of de webhost de service beheert of dat het bedrijf deze in-house beheert. Niet elke dedicated hostingprovider biedt managed services aan, hoewel sommige dat wel doen.

Over het algemeen is Shared hosting de meest gebruikte vorm van hosting. Je deelt de server waar je gebruik van maakt, waardoor deze vorm van hosting het goedkoopste is.

Omdat Shared hosting de meest gebruikte vorm van hosting is, en omdat de andere vormen (VPS en Dedicated) heel sterk uiteenlopende prijzen hebben en dus moeilijk te vergelijken zijn, zullen we ons vanaf hier verder richten op de kosten van Shared hosting.

Prijzen van de beste webhosting aanbieders (Shared hosting)

WebhostPrijsEigenschappen
AntagonistVanaf €4,99Inc. e-mail, back-ups, SSL en meer
STRATOVanaf €0,412GB opslag, SSL en meer
Cloud86Vanaf €1,955GB opslag, SSL, SSD en meer
VimexxVanaf €0,452GB opslag, SSL, SSD en meer
ArgewebVanaf €9,9525GB opslag, SSL, SSD, verhuisdienst en meer
mijn.hostVanaf €1,995GB opslag, SSL, SSD, verhuisdienst en meer
Budget WebhostingVanaf €2,-1GB opslag, SSL en meer
YourhostingVanaf €9,9925GB opslag, SSL, SSD, (betaalde) verhuisdienst en meer
bHostedVanaf €1,-1GB opslag, SSL, SSD, verhuisdienst en meer
VDXVanaf €5,-10GB opslag, SSL, SSD, (betaalde) verhuisdienst en meer

Zoals je kan zien in de tabel kan je al zo weinig betalen als €0,41 per maand voor Shared webhosting. Denk er hierbij wel aan dat er een grote kans bestaat dat zo’n goedkoop pakket uiteindelijk niet meer aan jouw eisen voldoet. 2GB geheugen is prima om mee te beginnen maar je zal zien dat wanneer je jouw site groter en groter blijft maken, dat dit niet meer volstaat. Bekijk de tabel en de pagina’s van de aanbieders dus goed en kies een webhost die bij jou past.

Bijkomende kosten

Wanneer je jouw pakket hebt gekozen, komen hier vaak nog wat kosten bij voor extra opties. Het kan zijn dat deze opties al bij je pakket inbegrepen zitten maar dit hoeft niet zo te zijn. Het gaat om de volgende:

OptiesKosten
Verhuizen domein+/- €5
SSL-Certificaat€2 - €10 per maand (gratis bij 60% van webhosts)
Spamprotectie+/- €3 per maand (bij 80% van de webhosts gratis)
Domeinnaam€4 - €12 per jaar

Afhankelijk van je provider kunnen er dus nog rond de €10 aan bijkomende kosten bijkomen.

STRATO_banner_Webhosters
‹ Terug naar veelgestelde vragen