Beste Webhosting / Webhosting Algemeen

Wat is Bandbreedte: Hoeveel heb je nodig?

bandbreedte

De term bandbreedte verwijst in het algemeen naar de maximale hoeveelheid informatie per tijdseenheid die via een internetverbinding kan worden overgedragen.

Een internetverbinding met een grotere bandbreedte kan een bepaalde hoeveelheid gegevens (bijvoorbeeld een videobestand) veel sneller verplaatsen dan een internetverbinding met een lagere bandbreedte.

Bandbreedte wordt meestal uitgedrukt in Bits Per Seconde (BPS)

Hoeveel bandbreedte heb ik nodig?

Het is vrij gemakkelijk om de nodige bandbreedte voor je website te berekenen. Meestal is een pagina ongeveer tussen de 1 à 2 MB groot. Hier vanuit gaande kan je dit keer het aantal pagina’s op je website doen om je opslagruimte te weten. Vervolgens kan je dit vermenigvuldigen met de pageloads per maand om achter je nodige bandbreedte te komen.

Opslagruimte = gemiddelde paginagrootte x aantal pagina’s

Bandbreedte = opslagruimte x pageloads per maand

Hieronder een klein overzicht:

Gem. grootte per paginaTotaal aantal pagina'sWebruimtePageloads per maandNodige bandbreedte
2 MB100200 MB30006 GB
2 MB5001 GB1500015 GB
2 MB10002GB3000060 GB

Onbeperkte bandbreedte?

Vaak bieden hosting providers ‘onberperkte’ bandbreedte aan bij hun pakketten. Het is hierbij alleen de vraag of dit ook daadwerkelijk onbeperkt is, of dat er toch bepaalde regels aan verbonden zitten. Als je precies wilt weten hoe dit zit, lees dan: Onbeperkte bandbreedte: Mythe of Realiteit?

Is bandbreedte belangrijk?

Ja en nee. De hoeveelheid bandbreedte die je hebt, bepaalt hoe snel jouw website inhoud aan je bezoekers kan leveren tijdens piekmomenten. Het is dus wel een essentieel onderdeel van het vergroten van je publiek en het verhogen van eventuele omzet.

Daarnaast stelt een hogere bandbreedte website-eigenaren in staat om meer dynamische functies en inhoud op hun website te hebben die aantrekkelijker kunnen zijn voor bezoekers.

Toch hoeft de hoeveelheid bandbreedte niet een factor te zijn bij het kiezen van een webhost, vooral wanneer je net begint. Heel veel webhosts bieden een ‘onbeperkte’ bandbreedte. Zo lang je hier ‘normaal’ mee omgaat, zou je je niet druk moeten hoeven maken om de hoeveelheid bandbreedte.

STRATO_banner_Webhosters
‹ Terug naar veelgestelde vragen