Wat is SSH en hoe werkt het precies?

SSH Secure Shell

SSH, of Secure SHell, is een protocol voor extern beheer waarmee gebruikers hun externe servers via internet kunnen beheren en wijzigen. De service is gemaakt als veilige vervanging voor het niet-versleutelde ‘Telnet’ en maakt gebruik van crypto grafische technieken om ervoor te zorgen dat alle communicatie van en naar de externe server op een versleutelde manier plaatsvindt.

Het biedt een mechanisme voor het authentiseren van een externe gebruiker, het overbrengen van invoer van de client naar de host en het terugsturen van de uitvoer naar de client.

Zo werkt SSH

SSH is een client-server based protocol. Dit betekent dat het protocol een apparaat dat informatie of diensten aanvraagt (de client) in staat stelt om verbinding te maken met een ander apparaat (de server).

Wanneer een client via SSH verbinding maakt met een server, kan de machine worden bestuurd als een lokale computer. Voordat een client verbinding maakt en SSH-opdrachten begint uit te geven, moet deze het authenticatieproces doorlopen.

Hoe gebruik ik SSH?

Als je via een onveilige verbinding werkt, kan werken met een SSH een goede oplossing zijn. Om dit te kunnen gebruiken zal je eerst een SSH-cliënt moeten downloaden op je Windows PC. Na deze installatie is een wachtwoord of key nodig om in te kunnen loggen.

Hierna kan er contact worden gezocht met een ander apparaat, zoals de server van de webhost. Het is hierbij wel van belang dat je webhost SSH ondersteunt. Check dat hier bij onze webhost vergelijker.

Deze manier van werken kan het idee geven dat gebruikers met geen of weinig programmeerervaring het idee hebben dat hun kennis onvoldoende is om met het programma te kunnen werken maar dit hoeft niet zo te zijn als je een goede handleiding gebruikt.

Meest gebruikte SSH Clients

Om met Windows te kunnen werken heb je in ieder geval een client nodig. Wij hebben er 5 gevonden die als goed ervaren worden.

1. PuTTY (Als beste ervaren door de meeste mensen)
  2. SuperPutty (Soort extensie op PuTTY die het beter/makkelijker zou moeten maken)
  3. KiTTY (Heeft alle PuTTY features + meer)
  4. MobaXterm (Hij is gratis maar heeft een betaalde Pro-versie)
  5. SmarTTY (Gemakkelijk te gebruiken, naast SSH handige andere functies)

Een screenshot van hoe meest gebruikte programma Putty eruit ziet:

Putty