Wat is SSH en hoe werkt het precies?

SSH Secure Shell

SSH, of Secure SHell, is een protocol voor extern beheer waarmee gebruikers veilig hun externe servers via internet kunnen beheren en wijzigen. Het werd ontwikkeld als een veilige vervanging voor het niet-versleutelde Telnet en maakt gebruik van cryptografische technieken om ervoor te zorgen dat alle communicatie van en naar de externe server versleuteld is.

SSH biedt een mechanisme voor het authenticeren van een externe gebruiker, het overbrengen van invoer van de client naar de host en het terugsturen van de uitvoer naar de client.

Zo werkt SSH

SSH is een client-server based protocol. Dit betekent dat een apparaat dat informatie of diensten aanvraagt (de client) verbinding kan maken met een ander apparaat (de server).

Wanneer een client via SSH verbinding maakt met een server, kan de server worden bestuurd alsof het een lokale computer is. Voordat een client verbinding kan maken en SSH-opdrachten kan uitgeven, moet het authenticatieproces worden doorlopen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een wachtwoord of een cryptografische sleutel (key).

Hoe gebruik ik SSH?

Werken met SSH is vooral handig wanneer je via een onveilige verbinding werkt, omdat het de communicatie versleutelt. Om SSH te gebruiken op een Windows PC, moet je eerst een SSH-client downloaden en installeren. Hier zijn de stappen om SSH te gebruiken:

1. Download een SSH-client: Bijvoorbeeld PuTTY, SuperPutty, KiTTY, MobaXterm, of SmarTTY.
  2. Installatie en Configuratie: Installeer de SSH-client en configureer deze met de benodigde inloggegevens.
  3. Verbinding maken: Voer de hostnaam of het IP-adres van de server in, samen met de juiste poort (standaard is poort 22 voor SSH).
  4. Authenticatie: Log in met een gebruikersnaam en wachtwoord of gebruik een SSH-sleutel voor authenticatie.
  5. Serverbeheer: Na succesvolle authenticatie kun je commando’s uitvoeren op de server alsof je direct toegang hebt.

Om met Windows te kunnen werken heb je in ieder geval een client nodig. Wij hebben er 5 gevonden die als goed ervaren worden.

1. PuTTY ➚ (Als beste ervaren door de meeste gebruikers)
  2. SuperPutty ➚ (Soort extensie op PuTTY die het beter/makkelijker zou moeten maken, laatste jaren minder actief)
  3. KiTTY ➚ (Heeft alle PuTTY features + meer)
  4. MobaXterm ➚ (Hij is gratis maar heeft een betaalde Pro-versie)
  5. SmarTTY ➚ (Gemakkelijk te gebruiken, naast SSH handige andere functies) SmarTTY is een gratis SSH-client met meerdere tabbladen die het on-the-fly kopiëren van bestanden en mappen met SCP en het ter plekke bewerken van bestanden ondersteunt.

Een screenshot van hoe meest gebruikte programma Putty eruit ziet:

Putty

Putty in Actie

Tips voor Beginners

Hoewel SSH in eerste instantie complex kan lijken, kunnen gebruikers met weinig programmeerervaring er snel mee leren werken met behulp van een goede handleiding. Veel SSH-clients bieden intuïtieve interfaces en uitgebreide documentatie om beginners te helpen.

Bieden hostingbedrijven standaard SSH aan?

Of een hostingbedrijf standaard SSH aanbiedt, hangt af van het type hostingpakket:

• Normale  /Shared Hosting: SSH-toegang wordt niet altijd standaard aangeboden bij gedeelde hostingpakketten, vooral bij goedkopere of basispakketten. Sommige providers bieden het aan als een optionele extra of bij premium gedeelde hostingpakketten.

Bij Cloud86 krijg je bijvoorbeeld in de shared hosting pakketten geen melding van SSH toegang, ga je verder, naar de WooCommerce pakketten dan zie je ineens SSH toegang verschijnen,

ssh toegang cloud86

SSH toegang bij cloud86

• VPS Hosting: Bij VPS-hosting is SSH-toegang vrijwel altijd standaard, omdat het een essentieel hulpmiddel is voor serverbeheer.
  • Dedicated Hosting: Net als bij VPS-hosting, wordt SSH-toegang standaard aangeboden bij dedicated hostingpakketten.
  • Managed Hosting: Bij managed hosting, waar de provider een groot deel van het serverbeheer op zich neemt, kan SSH-toegang beperkt zijn of volledig worden uitgeschakeld om veiligheidsredenen. Echter, sommige managed hostingproviders bieden beperkte SSH-toegang aan voor specifieke taken.