Wat is SSI?

Server Side Includes (SSI) is een eenvoudige (al wat oudere) technologie die gebruikt wordt om automatisch stukken tekst of code in een webpagina te plaatsen. Dit gebeurt op de server voordat de pagina naar de webbrowser van de gebruiker gestuurd wordt. SSI wordt vaak gebruikt om gemeenschappelijke onderdelen zoals kopteksten, voetteksten, datums, of menu’s in meerdere pagina’s op te nemen zonder deze overal handmatig te hoeven toevoegen.

Hoe werkt SSI?

SSI werkt door speciale opdrachten in een HTML-bestand te plaatsen. Deze opdrachten worden herkend en uitgevoerd door de server voordat de pagina naar de gebruiker wordt gestuurd. Een voorbeeld van zo’n opdracht is #include, waarmee je inhoud van een ander bestand in de huidige webpagina kunt zetten.

Bijvoorbeeld:

<!–#include file=”header.html” –>

In dit voorbeeld voegt de server de inhoud van header.html in de pagina op de plek van dit commando.

Voor en Nadelen van SSI

Server Side Includes (SSI) biedt verschillende voordelen. Een belangrijk voordeel is het gemak van bijwerken van pagina’s: gezien  je alles direct kan inladen. Door gedeelde onderdelen zoals kopteksten in aparte bestanden te bewaren, hoef je bij wijzigingen alleen dit aparte bestand aan te passen. Dit betekent dat alle pagina’s die dit bestand gebruiken automatisch bijgewerkt worden, wat veel tijd en moeite bespaart. Bovendien is SSI eenvoudig te leren en te gebruiken. Je hebt geen uitgebreide programmeerkennis nodig, waardoor het toegankelijk is voor web ontwikkelaars van alle niveaus. Een ander voordeel is dat pagina’s sneller kunnen laden. Omdat de server de opdrachten verwerkt voordat de pagina naar de browser wordt gestuurd, is er minder belasting voor de client, wat resulteert in snellere laadtijden van de pagina’s.

Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van SSI. Een belangrijk nadeel is de serverbelasting. De server moet extra werk doen om de opdrachten te verwerken voordat de pagina wordt verzonden. Dit kan de server meer belasten, vooral bij veel verkeer of grote websites. SSI is geschikt voor eenvoudige taken zoals bestanden invoegen, maar voor meer geavanceerde functies zijn andere talen zoals PHP of ASP ➚ beter.

Gebruik van SSI

• Statische websites: SSI is handig voor websites die vooral uit statische HTML-pagina’s bestaan en waar consistente layouts belangrijk zijn.
  • Kleine tot middelgrote websites: Voor kleinere websites waar geen complexe functies nodig zijn, biedt SSI een eenvoudige manier om dynamische inhoud te beheren.

SSI is een nuttige technologie voor het eenvoudig beheren van gedeelde inhoud op websites, vooral als je geen ingewikkelde server-side scripting nodig hebt.

SSI puur in relatie tot hosting

SSI wordt door alle hosting providers ondersteund (alleen sommige sitebuilders werken op een andere manier) . Het is ook een veel fijnere variant dan het complexere server-side scripting.