Varnish Cache is een robuuste website versneller waarmee dynamische websites met veel inhoud veel verkeer kunnen doorstaan. Het stelt webpagina’s in staat om sneller te laden. Zo wordt de gemiddelde wachttijd voor het laden van een pagina drastisch verminderd.
Gewoonlijk, wanneer een gebruiker gegevens van een website opvraagt, worden de gegevens door de gebruiker ontvangen door de gebruikelijke verzoek-antwoordpraktijk. Hier converseren de browser van de gebruiker en de webserver van de gehoste website. Zodra de server het verzoek van de browser heeft ontvangen, decodeert hij het verzoek, begrijpt en verzamelt Varnish de benodigde bronnen en stuurt de gegevens tenslotte terug naar de browser. Het volgt deze procedure voor elk afzonderlijk verzoek.
Als je een e-commerce website hebt of een website met veel verkeer, is de kans groot dat je website traag wordt omdat het proces van passeren en ophalen tijd kost. Dit is waar Varnish Cache in beeld komt:
Varnish is een website versneller die dynamische websites voorziet van een zogenaamde ‘beschermlaag’. Door deze laag van geprepareerde pagina’s worden de dynamische elementen minder vaak opgevraagd en wordt de database verbinding ontlast. Websites met veel bezoek kunnen hierdoor veel sneller laden en hebben minder bandbreedte en server ruimte nodig.
Lees meer over caching in het algemeen.
In het verleden hebben wij zelf grote sites gehad die op Varnish draaide, vandaar dat we dit ook graag willen toelichten uit onze eigen ervaring.
Over het algemeen heb je hoe dan ook een laag nodig als je een website beheerd met heel veel traffic. Varnish is één van de oplossingen. Een alternatief is Cloudflare of een andere Cache oplossing. Je kan moeilijk om deze software heen. Als je het toepast zorg er dan tenminste voor dat alles zeer goed is toegepast en niet half.