Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Webhosting met Cloudflare: Voor- & Nadelen

Blog

Webhosting met Cloudflare: Voor- & Nadelen

Verstopt in de extra’s van onze webhosting vergelijker zit de optie Cloudflare. Hoewel maar weinig bedrijven actief deze mogelijkheid promoten is het bij elke hosting partij mogelijk om hiermee te werken. Cloudflare is wereldwijd een…

Verstopt in de extra’s van onze webhosting vergelijker zit de optie Cloudflare. Hoewel maar weinig bedrijven actief deze mogelijkheid promoten is het bij elke hosting partij mogelijk om hiermee te werken. Cloudflare is wereldwijd een erg bekende en ook erg populaire dienst. We bespreken wat het precies is en voor welke websites het geschikt is.

Wat is Cloudflare?

Het is Amerikaans bedrijf dat een Content Delivery Network (CDN) aanbiedt met daarin diverse veiligheidsmaatregelen zoals DDOS afweer en een firewall. Zowel de naam van het bedrijf als ook de dienst zelf worden in de volksmond Cloudflare genoemd. Het functioneert als een tussenlaag tussen de webhosting en de bezoeker en toont bezoekers vervolgens een gecachte versie van de pagina, dit gebeurt via een CDN zodat ook bij bezoekers wereldwijd een pagina lokaal kan worden geladen. Het instellen van Cloudflare is erg eenvoudig, het betreft enkel het wijzigen van de nameservers. Je eigen hosting bedrijf kan je wijzen waar deze optie precies staat.

Het bedrijf maakt gebruik van 154 datacenter locaties verspreid over 74 landen en inmiddels maken meer dan 10 miljoen websites gebruik van de diensten.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van Cloudflare zijn eigenlijk stuk voor stuk ter verbetering van Veiligheid en Snelheid van de website. We bespreken enkele interessante aspecten.

DDOS bescherming

Dankzij het grote netwerk kan Cloudflare een DDOS aanval verdelen over het netwerk en zo de belasting per locatie verkleinen. Het bedrijf zegt zelf websites te kunnen beschermen tegen layer 7 aanvallen. Interessant is ook de ‘I am under attack’ modus die aan websites wordt geboden. Tijdens een aanval kan deze worden geactiveerd waardoor elke bezoeker van de website 5 seconden in de wacht wordt gezet zodat Cloudflare het bezoek kan analyseren.

Cache

Een Content Delivery Network slaat een kopie op van de website op verschillende plekken in het netwerk. Bij elke bezoeker kan het zo de kopie tonen die het snelst kan worden geladen. Het CDN werkt dus altijd met een cache versie. Het voordeel hiervan is dat een gecachte versie van de pagina meestal sneller geladen kan worden.

Beveiliging

Het gebruik geeft je website een extra beveiligingslaag. Contact van en naar de website loopt via de servers van Cloudflare, de kans is dus kleiner dat er op je server wordt ingebroken. Daarbij is het bedrijf oorspronkelijk een beveiligingsbedrijf en heeft het zeer veel ervaring met het veilig houden van hun netwerk.

Dataverkeer verdelen

Één van de kwaliteiten van Cloudflare is dat het zo’n groot netwerk van servers heeft (154 datacenters) dat het in staat is grote hoeveelheden traffic te verdelen over dit netwerk. Hierdoor ligt het netwerk minder snel plat en zal er enkel een vertraging optreden.

Zijn er ook Nadelen?

Helaas is het niet alleen maar positief om Cloudflare te gebruiken bij je webhosting. Er zijn enkele nadelen.

Extra tussenlaag

Cloudflare fungeert als een tussenlaag, hiermee creëer je dus een extra schakel in de keten. Het is daarbij ook nog eens een externe schakel waar je weinig controle over hebt als website eigenaar. Mocht er bij Cloudflare iets aan de hand zijn heb je daar last van en zul je moeten wachten tot het opgelost is. De dienst tijdelijk uitschakelen is dan wel een goede tijdelijke oplossing.

Dynamische content

Aangezien het CDN werkt met een gecachte versie is het minder geschikt voor dynamische content.

Amerikaanse partij

Het bedrijf Cloudflare is een Amerikaans bedrijf. Dit alleen is voor sommige partijen al reden om niet te willen samenwerken met de dienst.

Afhankelijk van Cloudflare servers

Wie Cloudflare gebruikt is voor zijn websites prestaties volledig afhankelijk van hun servers. Hoewel deze een erg goede uptime hebben kunnen ook zij vertraging ondervinden, zo heb je wellicht vertraging op je website zonder dat hier vanuit je eigen server een reden voor is. De snelheid van je eigen webhosting is dus een stuk minder belangrijk geworden.

Voor welke website is Cloudflare nuttig?

In bepaalde gevallen is het gebruik van Cloudflare erg nuttig, we noemen de meest ideale klanten van deze dienst.

Een website met veel internationale bezoekers

Een wereldwijd netwerk van datacenters komt beter tot zijn recht wanneer er ook daadwerkelijk internationaal verkeer is. Websites met bezoekers vanuit alle landen kunnen met een lokale cache alle bezoekers snel een pagina tonen.

Een statische website met veel dataverkeer

De statische website die veel dataverkeer gebruikt is de ideale gebruiker. Cloudflare kan gemakkelijk grote hoeveelheden dataverkeer aan en kan dit verdelen over het netwerk zodat er minder vertraging optreedt.

Website die veel last heeft van aanvallen

Oorspronkelijk begonnen als beveiligingsbedrijf voor websites is Cloudflare nog steeds erg gericht op veiligheid met veel actieve veiligheidsmaatregelen in hun netwerk. Grote websites die geregeld onder vuur liggen van een DDOS of andere aanval maken dan ook vaak gebruik van de dienst.

Voor consumenten en hobbyisten is er een gratis account beschikbaar. Bedrijven kunnen betaalde abonnementen afnemen vanaf $20 per maand. Bekijk meer informatie op de officiële website. Juist voor kleine hobby websites is goede hosting prima geschikt en is er géén extra CDN nodig. Zoek in onze vergelijker de webhosting die bij je past.

STRATO_banner_Webhosters