Wat is een Cache?

Wat is Cache

Wat is cachen?

Caching is het proces waarbij kopieën van bestanden worden opgeslagen in een cache of tijdelijke opslaglocatie, zodat ze sneller toegankelijk zijn. Technisch gezien is een cache elke tijdelijke opslaglocatie voor kopieën van bestanden of gegevens, maar de term wordt vaak gebruikt met betrekking tot internettechnologieën. Webbrowsers cachen HTML-bestanden, JavaScript en afbeeldingen om websites sneller te laden, terwijl DNS- servers DNS-records cachen voor sneller opzoeken en CDN- servers cache-inhoud om de latentie te verminderen.

Wat doet een browsercache?

Elke keer dat een gebruiker een webpagina laadt, moet zijn browser behoorlijk wat gegevens downloaden om die webpagina weer te geven. Om de laadtijden van pagina’s te verkorten, cachen browsers de meeste inhoud die op de webpagina wordt weergegeven, waarbij een kopie van de inhoud van de webpagina op de harde schijf van het apparaat wordt opgeslagen. Op deze manier is de volgende keer dat de gebruiker de pagina laadt, de meeste inhoud al lokaal opgeslagen en zal de pagina veel sneller laden.

Browsers slaan deze bestanden op totdat hun time to live (TTL) verloopt of totdat de cache van de harde schijf vol is. (TTL is een indicatie van hoe lang inhoud in de cache moet worden bewaard.) Gebruikers kunnen desgewenst ook hun browsercache wissen.

• Varnish is een partij of manier van Cache leveren op websites.