Beste Webhosting / Website Technisch

Wat is een CDN: Is het voor jou geschikt?

CDN Content Delivery Netwerk

Een Content Delivery Network (CDN) verwijst naar een geografisch verspreide groep servers die samenwerken om een snelle levering van internetcontent te bieden. Een CDN zorgt voor de snelle overdracht van middelen die nodig zijn voor het laden van internetinhoud, inclusief HTML-pagina’s, javascript-bestanden, stylesheets, afbeeldingen en video’s.

Het doel van een CDN is het snel laden van websites of een deel daarvan.

Daarnaast beschermt een goed opgezette CDN websites tegen aanvallen van buitenaf, zoals Distributed Denial of Service (DDOS) aanvallen.

Hoe werkt een CDN?

In de basis is een CDN een netwerk van aan elkaar gekoppelde servers met als doel content goedkoop, betrouwbaar, veilig en snel te leveren. Om de snelheid en verbinding te verbeteren, plaatst een webhost provider servers op uitwisselingspunten tussen verschillende netwerken.

Deze uitwisselingspunten of Internet Exchange Points (IXP’s) zijn de primaire locaties waar verschillende internetproviders verbinding maken om elkaar toegang te geven tot verkeer dat afkomstig is van hun verschillende netwerken. Doordat er een verbinding is met deze snelle en sterk onderling verbonden locaties, kan een CDN-provider de kosten en transittijden verminderen bij snelle gegevenslevering.

In de afbeelding hieronder is te zien wat deze IXP’s precies doen. Doordat content opgeslagen zit in de CDN servers bereikt de opgevraagde informatie de eindgebruiker veel sneller.

Voor wie is een CDN geschikt?

Het grote voordeel van een CDN is dat het gegevens sneller en betrouwbaarder beschikbaar stelt voor de gebruikers van je website. Als je jezelf afvraagt of een CDN een goed idee is voor jouw website dan is het belangrijk om naar jouw publiek te kijken.

Heb jij bijvoorbeeld een website die gericht is op regionale klanten, zoals een plaatselijke bakker, dan is de kans groot dat het aantal mensen dat tegelijk op jouw website zit vrij laag is. Voor deze sites zal je niet een enorme verbetering zien door gebruik van een Content Delivery Network. Dit zouden onnodige kosten opleveren.

Beheer je een video-streaming website dan is het weer een ander verhaal. Door meerdere factoren zoals grote bestanden die worden gestreamd, gebruikers die verdeeld zijn over meerdere landen en waarschijnlijk meer traffic op je pagina, kan een CDN een goed idee zijn. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je wereldwijd concurrerende platforms hebt waardoor gebruikerservaring belangrijker wordt, snelheid van je website is hierdoor dus van groter belang.

Let op! Het implementeren van een CDN is niet altijd goed voor je SEO. Het geografische doel van je website kan misschien niet meer vastgesteld worden door de zoekmachine, doordat de servers over de hele wereld verspreid staan. Bedenk je dit maar eens: als jij in Groningen woont en ‘kapper’ in Google intypt, dan zal er niet een kapper in Limburg aanbevolen worden.

Voor- en nadelen van een CDN

Het zal ondertussen dus duidelijk zijn dat er niet alleen voordelen aan een Content Delivery Network verbonden zijn. In de tabel hieronder staat een overzicht van wat nou eigenlijk de voor- en nadelen van een CDN zijn.

VoordelenNadelen
WebsitesnelheidCDN biedt geen ondersteuning bij winkelwagens, productprijzen, etc (dynamische content)
Je kunt bezoekerspieken beter aanExtra kosten
Verminderd gebruik bandbreedteCache legen. (Wanneer je iets wijzigt op je website moet je soms cache legen. Soms kan het dan lang duren voordat bezoekers wijzigingen zien)
Biedt bescherming tegen aanvallen (DDoS)

Hoe maak ik een CDN aan?

Het aanmaken van een Content Delivery Network werkt bij alle webhost providers net even anders. Daarom is het belangrijk om te kijken of er een pakket aangeboden wordt waarbij CDN inbegrepen zit, of dat je er extra voor moet betalen. Kijk ook even op de website van de provider hoe je een CDN in kan stellen. Het kan ook ook nog zijn dat de provider helemaal geen CDN aanbiedt.

Er zijn ook partijen die CDN gratis aanbieden, bijvoorbeeld CloudFlare. Het is hierbij wel belangrijk te benoemen dat er snel extra kosten bijkomen voor bijkomende features, let dus wel op.

STRATO_banner_Webhosters
‹ Terug naar veelgestelde vragen