De waarde van een domeinnaam ligt tot nu toe altijd tussen de €0 en de $90 miljoen. In 2005 is het domein www.lasvegas.com verkocht voor een record bedrag van $90 miljoen, de meeste domeinnamen hebben echter een waarde van nul euro.

Het bepalen van de waarde van een domeinnaam is nog lastiger dan de waarde van een website. Bij een website is er namelijk content/techniek en wellicht ook verkeer en omzet om te beoordelen. Op basis van deze 5 factoren kun je richting een waarde gaan. Een domeinnaam zonder website geeft weinig sturing maar er zijn enkele manieren om een bandbreedte te bepalen.

1: Een korte domeinnaam is méér waard

Een .NL domein moet minimaal bestaan uit 2 karakters, dit zijn dus de kortste domeinnamen die mogelijk zijn en hebben daarom een bepaalde waarde. Hoewel je een waarde van minimaal €1.000 kunt verwachten voor een 2-letter .NL domeinnaam kan dit flink oplopen.

In het geval van een .COM domein is het zelfs mogelijk een 1-letter domein te registreren. In 2014 is de domeinnaam www.z.com verkocht voor $6,8 miljoen.

2: .COM domeinnamen zijn het meeste waard

Wereldwijd worden .com domeinnamen gebruikt en herkend. Dit is dan ook verreweg de meest waardevolle TLD die er is. De lijst met duurste domeinnamen wereldwijd bestaat grotendeels uit .COM domeinnamen.

3: Domeinnaam met type-in traffic heeft waarde

Een domeinnaam waar elke maand 100 bezoekers op terechtkomen doordat ze het domein rechtstreeks in de browser intypen kan alleen daardoor al waarde hebben. Ook hierbij geldt dat een generieke domeinnaam van een bekend woord (géén merknaam) dit voordeel sneller zal hebben en daardoor meer waard is.

4: De waarde van een domeinnaam berekenen

Er zijn websites waar je de waarde van een domeinnaam kunt berekenen. We zien op pagina 1 in Google bijvoorbeeld de Websitemakelaar.nl met een bereken functie. Als we hier enkele parameters invoeren zien we dat deze tool de waarde van een domein eigenlijk altijd inschat op een bedrag tussen de 18x en de 30x de maand omzet. Deze tool kijkt niet zozeer naar het domein zelf, maar met name naar de omzet en het verkeer, kortom de website. Een berekening van het domein www.geld.nl zonder website komt maximaal op €600 uit volgens de website. Dit is dus niet erg nuttig om als hulpmiddel te gebruiken.

5: Waarde domeinnaam berekenen met Internationale Tools

Ook buitenlandse tools om de waarde van een website en/of domein te berekenen werken maar matig. Zeker voor .NL domeinnamen wordt de waarde eigenlijk altijd erg laag ingeschat. Zo zien we dat https://www.siteprice.org de waarde van www.nu.nl schat op $742,496 (minder dan €650 duizend) en https://www.estibot.com schat www.nu.nl zelfs in op $5000 (ruim €4300). Kortom voor Nederlandse domeinnamen zijn deze hulpmiddelen helaas niet nuttig.

Zelf een waardevol domein registeren?

Wil je zelf proberen om een waardevol domein te registreren voor een potentiële verkoop? Dan raden we je aan je te richten op generieke namen. De top 3 domeinnamen volgens RTL Nieuws (2015) waren namelijk: vakantie.nl, voetbal.nl en seks.nl.

Door je te richten op generieke namen voorkom je dat je bedrijfsnamen registreert of iets wat teveel lijkt op een merknaam. Het komt steeds vaker voor dat bedrijven deze domeinen opeisen en ook toegewezen krijgen.

Tip #1

Houd nieuwe ontwikkelingen in de gaten in een markt waar je zelf bekend mee bent. Hoe beter je zelf een niche kent hoe sneller je voordeel zal hebben tegenover anderen die wellicht een domeinnaam gaan registreren. Hoe kleiner de markt hoe meer kans je hebt op een goede domeinnaam, de potentiële waarde zal waarschijnlijk ook lager liggen.

Tip #2

Bespaar op kosten voor de registratie van je domeinnaam. De registratiekosten kunnen enorm verschillen van rond de €5 per jaar tot meer dan €10 per jaar. Als je verder niets met de domeinen doet maakt het niet zoveel uit waar je dit registreert (zolang het maar betrouwbaar is). Een paar euro per jaar lijkt misschien niet veel maar wanneer je tientallen of zelfs honderden domeinen registreert loopt het bedrag aardig op.

Tip #3

Wanneer je je afvraagt hoeveel een domein dat je hebt geregistreerd waard is kun je in dit forum van Sitedeals een waardebepaling aanvragen. Het is helaas niet een erg actief onderdeel van het forum dus misschien krijg je maar enkele reacties. Toch kan het net even een ander inzicht geven.

Wil je je website verkopen? Dan is het de moeite waard eens te kijken naar het programma van webshopovername.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN: