Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Waarde domeinnaam bepalen en domeinnaam verkopen

Blog

Waarde domeinnaam bepalen en domeinnaam verkopen

Het bepalen van de waarde van een domeinnaam is helemaal niet zo heel lastig meer als wat jaren geleden. In dit artikel gaan we overigens wel uit van een domeinnaam zonder website erop. Dus een…
Waarde van een Domeinnaam

Het bepalen van de waarde van een domeinnaam is helemaal niet zo heel lastig meer als wat jaren geleden. In dit artikel gaan we overigens wel uit van een domeinnaam zonder website erop. Dus een domeinnaam die je in een ver verleden hebt geregistreerd en waarschijnlijk wil verkopen.

Hoe doe je dit? Waar moet je zijn om deze uiteindelijk te verkopen? En wat is dan de waarde van het domein? Wij bieden de juiste bandbreedte / handvatten om hier achter te komen.

Wat maakt een domeinnaam meer waard

Alle factoren die van invloed zijn op de waarde van een domein. Deze factoren die bijdragen aan de domeinnamen hebben we per onderwerp uitgebreid behandeld – met voorbeelden – zodat je goed tot inzicht kan komen wat er nou écht toe doet bij het waarderen van domeinnamen.

De lengte van de domeinnaam

De lengte van de domeinnaam heeft invloed op de uiteindelijke waarde, langere domeinnamen verliezen snel aan waarde. Hoe korter en krachtiger hoe meer de domeinnaam waard is.

Domeinen met weinig (2 tot 4) karakters kunnen al snel behoorlijk in de kosten lopen, al helemaal als het een .com of .nl domein is.

In het geval van een .COM domein is het zelfs mogelijk een 1-letter domein te registreren. In 2014 is de domeinnaam www.z.com verkocht voor $6,8 miljoen. Op dit moment zijn twee en drie letter domeinen met een .com extensie al erg veel waard en zeldzaam. Vrijwel al deze domeinen zijn meer waar dan € 40.000,- waard.

Zakelijke mogelijkheden van de domeinnaam verschilt per niche

Deze factor is iets moeilijker uit te leggen, maar je moet kijken naar de omgeving / niche waarin jouw domeinnaam zich bevindt: Is dit iets waar online veel geld verdient wordt? Dan zit je goed; dan zijn er ook meer partijen op zoek naar dit soort domeinennamen. Dit heeft dan een positieve invloed de waarde van jouw domeinnaam.

Als je voorbeelden zoekt naar ‘omgevingen / niches’ waar meer te verdienen is dan kan je via een tool als Mangools – KW Finder kosten per click bekijken van bepaalde keywords. Zo kan je al snel zien of specifieke niches hoge CPC’s hebben. Dit zal dus een positieve invloed hebben op de waarde van een domeinnaam.

mangools

Generieke namen zijn veel waard

Namen die breed en dus generiek zijn hebben de hoogste waarde, denk aan namen als buggy.nl, vakanties.nl of licht.nl. Domeinen die simpelweg direct te snappen zijn voor een eventuele consument.

Als hier iets als toevoeging bij komt neemt de prijs snel af, dus als je een domein hebt als ‘bestebuggy.nl’ dan verdwijnt al deze generieke waarde al snel weer. Generieke namen werken alleen als ze echt dichtbij die generieke term blijven.

Als het om twee samengevoegde woorden gaat zijn er twee opties: zonder spatie (bestebuggy.nl) of met een streepje (beste-buggy.nl) ook deze varianten zijn alleen veel waard als er behoorlijk wat zoekvolume op zit. De variant zonder streepje doet het in de praktijk vaak iets beter.

De juiste extensie heeft invloed op de waarde

Wereldwijd worden .com domeinnamen gebruikt en herkend. Dit is dan ook verreweg de meest waardevolle TLD die er is. De lijst met duurste domeinnamen wereldwijd bestaat grotendeels uit .COM domeinnamen. Daarna volgen de extensies: .net .org .de en co.uk.

.NL domeinen zijn ook zeker voor een goede prijs te verkopen. Voor een .be domein kan je in 95% van de gevallen de waarde van een .nl domein door 5 delen, in België is de vraag namelijk veel lager.

Domeinnaam met type-in traffic hebben meer waarde

Een domeinnaam waar elke maand 100 bezoekers op terechtkomen doordat ze het domein rechtstreeks in de browser intypen kan alleen daardoor al waarde hebben. Ook hierbij geldt dat een generieke domeinnaam van een bekend woord (géén merknaam) dit voordeel sneller zal hebben en daardoor meer waard is.

Deze domeinnamen zijn echter ook zeer zeldzaam en vrijwel in alle gevallen generiek of bijna overeenkomend met een andere grote site.

Andere kleinere factoren

  • De leeftijd van een domein: Het is een kleine factor in het berekenen van de waarde van een domein, maar een oude domeinnaam heeft over het algemeen meer waarde.

  • Is jouw domeinnaam een mogelijkheid voor een ‘merknaam’ of een campagne? Dan is deze vaak iets meer waard, maar op dit vlak zijn er natuurlijk wel oneindig keuzes voor iemand die begint met een merk of een campagne. Zien zij dat de naam al vast ligt? Dan kiezen ze iets anders, ze zitten er niet aan vast en zullen dus ook nooit écht hoog bieden, want een alternatief is makkelijk gevonden.

  • Heb jij bijvoorbeeld het .nl domein van iets wat waarschijnlijk ooit naar Nederland komt? Dan moet je wachten en wachten en hopen dat die partij ooit gaat bieden op jouw domein, let hierbij wel op: Ga niet moeilijk doen, je staat heel zwak op het vlak van merkrecht. Gewoon het eerste bod accepteren en weg ermee. Rechtszaken e.d. verlies je – bijna – altijd tegen grote bedrijven.

  • De wet van vraag en aanbod: Dat is met het waarderen en verkopen van domeinnamen wel echt het geval als je iets actief gaat verkopen krijg je er weinig voor, klopt iemand op de deur met ‘hoeveel wil je hebben voor dat domein?’ dan pas kan je er echt goed aan verdienen.

  • Heb jij een puurdere naam of .com van een bepaald merk en groeit dat merk enorm hard? Dan heb je wellicht de jackpot te pakken. Als een bedrijf een flink budget heeft en niet het beste domein in handen heeft dan willen ze nog wel eens een riante aanbieding doen. “Hema koopt Hema.com”, “Drukwerkdeal koopt Print.com”, “Action koopt Action.com”. Bij zo’n bieding hoef je niet meer te werken. =)

En weet je nu de waarde?

Met bovenstaande factoren ben je er waarschijnlijk nog niet uit, je weet nu alleen of je jouw domeinnaam veel of weinig waard is. Het blijft natuurlijk altijd wat de gek ervoor geeft.  Misschien kan het volgende overzicht wat meer informatie bieden op het vlak van domein waardering via enkele voorbeelden:

Vakantie.nl: € 2.5 miljoen
Voetbal.nl: € 453.780
Relatiegeschenk.nl: € 72.000
Seks.nl: € 200.000
Schoenen.nl: € 120.000
Huren.nl: € 66.500

Wat mindere URLs die ook verkocht zijn in Nederland (om een idee / indicatie te geven)

Licht.nl: € 8.000
Coronavirus: € 2.000

Dure .com adressen die publiekelijk zijn verkocht:

Lasvegas.com: $90 miljoen
Fund.com: $ 9.9 miljoen
Business.com: $ 7.5 miljoen
Flipit.com: $ 65.000

Ook kan je op SEDO (hier kan je domeinen laten veilen) wel zien wat een domein soms waard is. Al zijn dit niet de reële waardes maar meer veiling opties, ze gaan vaak voor vele malen minder van de hand.

De exacte waarde van een domeinnaam berekenen

Godaddy heeft op internationaal vlak de beste calculator voor domeinnaam waardes. In Nederland is dit niet echt representatief.

Er zijn in Nederland ook websites waar je de waarde van een domeinnaam kunt berekenen. We zien op pagina 1 in Google bijvoorbeeld de Websitemakelaar.nl met een berekenfunctie.

Als we hier enkele parameters invoeren zien we dat deze tool de waarde van een domein eigenlijk altijd inschat op een bedrag tussen de 18x en de 30x de maand omzet. Deze tool kijkt niet zozeer naar het domein zelf, maar met name naar de omzet en het verkeer, kortom de website.

Een berekening van het domein www.geld.nl zonder website komt maximaal op €600 uit volgens de website. Dit is dus niet erg nuttig om als hulpmiddel te gebruiken.

Waarde domeinnaam berekenen met internationale tools

Ook buitenlandse tools om de waarde van een website en/of domein te berekenen werken maar matig. Zeker voor .NL domeinnamen wordt de waarde eigenlijk altijd erg laag ingeschat.

Zo zien we dat https://www.siteprice.org de waarde van www.nu.nl schat op $742,496 (minder dan €650 duizend) en https://www.estibot.com schat www.nu.nl zelfs in op $5000 (ruim €4300). Kortom voor Nederlandse domeinnamen zijn deze hulpmiddelen helaas onbruikbaar. Met de tool van Godaddy kan je nog in de buurt komen.

Zelf een waardevol domein registeren?

Wil je zelf proberen om een waardevol domein te registreren voor een potentiële verkoop? Dan raden we je aan je te richten op generieke namen. De top 3 domeinnamen volgens RTL Nieuws (2015) waren namelijk: vakantie.nl, voetbal.nl en seks.nl.

Door je te richten op generieke namen voorkom je dat je bedrijfsnamen registreert of iets wat teveel lijkt op een merknaam. Het komt steeds vaker voor dat bedrijven deze domeinen opeisen en ook toegewezen krijgen.

  • Tip #1: Houd nieuwe ontwikkelingen in de gaten in een markt waar je zelf bekend mee bent. Hoe beter je zelf een niche kent hoe sneller je voordeel zal hebben ten opzichte van anderen die wellicht een domeinnaam gaan registreren. Hoe kleiner de markt hoe meer kans je hebt op een goede domeinnaam, de potentiële waarde zal waarschijnlijk ook lager liggen.
  • Tip #2: Bespaar op kosten voor de registratie van je domeinnaam. De registratiekosten kunnen enorm verschillen. Dit loopt van rond de €5 per jaar tot meer dan €20 per jaar. Als je verder niets met de domeinen doet maakt het niet zoveel uit waar je dit registreert (zolang het maar betrouwbaar is). Een paar euro per jaar lijkt misschien niet veel maar wanneer je tientallen of zelfs honderden domeinen registreert loopt het bedrag aardig op.
  • Tip #3: Wanneer je je afvraagt hoeveel een domein dat je hebt geregistreerd waard is, kun je in dit forum van Sitedeals een waardebepaling aanvragen. Het is helaas niet een erg actief onderdeel van het forum dus misschien krijg je maar enkele reacties. Toch kan het net even een ander inzicht geven.

Wil je je website verkopen? Dan is het de moeite waard eens te kijken naar het programma van webshopovername.nl

GERELATEERDE ARTIKELEN: