Hoewel een website vaak een hobby is zijn er ook veel startende internet ondernemers die een website oprichten om er geld mee te verdienen. Zonder direct de volgende Google of Facebook website uit te vinden is het toch mogelijk om geld te verdienen aan je eigen website door het plaatsen van advertenties.

Er zijn vele mogelijkheden om advertenties te plaatsen op je site en in dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van de verschillende keuzes.

1. Affiliate Marketing

Affiliate Marketing is een erg laagdrempelige manier om geschikte professionele advertenties op je website te plaatsen. Je kunt je als website eigenaar namelijk gratis aanmelden bij grote affiliate netwerken en via deze netwerken direct toegang krijgen tot advertenties van grote bedrijven zoals KPN of Nuon. Bij affiliate marketing ontvangt de publisher (eigenaar van de website) een vergoeding wanneer er een dienst via de publisher is verkocht. Het gaat hier dus om een commissie per verkocht product.

Affiliate netwerken hebben een systeem waarbij klanten gevolgd worden die door affiliates worden doorverwezen. Zo kunnen zij continu zien welke affiliate welke verkoop heeft gegenereerd door middel van kliks op zijn of haar website.

Het voordeel voor bedrijven is dat zij pas een vergoeding betalen wanneer er daadwerkelijk een klant is aangebracht dankzij de promoties van de affiliate. Het nadeel is dat zij een percentage van de omzet inhouden, dit kan oplopen van 10 tot meer dan 30% afhankelijk van bedrijven.

Affiliate Netwerken:

 • Tradetracker is een Nederlands affiliate netwerk dat zich richt op unieke (eerlijke) tracking functionaliteiten die zowel publisher als advertiser ondersteunen.
  Officiële website: https://tradetracker.com/nl
 • AWIN (voorheen Zanox) is een grote internationale partij met veel grote bedrijven als adverteerder.
  Officiële website: https://www.awin.com/nl
 • Daisycon heeft als affiliate netwerk goede vergelijker tools ter ondersteuning van publishers.
  Officiële website: https://www.daisycon.com/nl/
 • PayPro is een Nederlands affiliate netwerk gericht op eBooks en digitale cursussen.
  Officiële website: https://www.paypro.nl
 • CJ Affiliate is één van de grootste affiliate netwerken wereldwijd.
  Officiële website: https://www.cj.com
 • ShareASale is een Amerikaans georienteerd Affiliate netwerk waar veel merken van fysieke producten actief zijn (kleding, huis&tuin, electronica)
  Officiële website: https://www.shareasale.com

2. Google Adsense

Google is het grootste online advertentie bedrijf ter wereld en heeft ook voor website eigenaren een dienst om advertenties te tonen, dit is Google Ads. Adsense is de andere kant van de medaille van Google Ads. Via Google Ads kunnen adverteerders advertenties inkopen, via Adsense kunnen publishers advertenties op hun website plaatsen. Het handige aan Google Adsense is dat deze zelf automatisch goed passende advertenties op je pagina zal tonen. Dit gebeurt enerzijds doordat Google je pagina bekijkt op basis van de inhoud, anderzijds biedt Google ook persoonlijke advertenties aan je bezoekers (dit heet retargeting). Door het grote netwerk van Google en de enorme hoeveelheden informatie kan het bedrijf erg slim relevante advertenties tonen die relatief vaak geklikt worden en uiteindelijke veel opleveren.

Meld je hier aan voor Google Adsense

3. Zelf Advertentieruimte verkopen

‘Cut the middleman’ is vaak efficiënt en dit kan ook zeker gelden bij het verkopen van advertenties op je website. Zeker wanneer de doelgroep je website makkelijke zal vinden en de waarde voor deze partij duidelijk is kan zelf advertenties verkopen uiteindelijk één van de meest lucratieve vormen zijn. Het kost meer tijd en moeite en je loopt het risico dat er af en toe géén adverteerder aanwezig is, de opbrengsten hoef je uiteindelijk met géén enkele tussenpersoon te delen.

4. Media bureau inhuren (uitbesteden)

Grotere websites die niet met Google Adsense of een Affiliate netwerk willen werken kiezen vaak voor een mediabureau. Deze beheert vervolgens de advertentiemogelijkheden en banners op de website. Voor veel kleinere websites zal dit geen optie zijn aangezien mediabureau’s flinke beheerkosten in rekening brengen. Toch is het een interessante optie voor een goedlopende website met veel bezoekers en omzet.

De markt voor advertenties is volop in beweging, een paar jaar geleden had bijna niemand gehoord van ad blockers en in 2016 waren er naar schatting op ruim 600 miljoen apparaten ad blockers geïnstalleerd. Houdt hier rekening mee bij je advertenties, de standaard banners van Google en Affiliate netwerken zullen het snelst worden herkend door deze ad blockers.

Conclusie

Denk tot slot ook met name aan je bezoeker. Het is niet de moeite waar een paar euro meer te verdienen aan enorme banners als je hier op lange termijn je bezoekers mee weg jaagt. Het is de uitdaging om uiteindelijk (net als Google) advertenties te tonen die (bijna) net zo interessant zijn als andere inhoud op je pagina. Op deze manier creëer je een win-win situatie waarbij je als website geld aan advertenties verdient terwijl je bezoeker de content vindt die zij zoekt.

GERELATEERDE ARTIKELEN: