Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Geld Verdienen met Website: Alle Mogelijkheden

Blog

Geld Verdienen met Website: Alle Mogelijkheden

Als je een eigen website bezit is het wel zo leuk om er ook wat extra inkomsten mee te verdienen. Wij hebben op dit vlak tientallen jaren ervaring. Zo weten we precies hoe je aan…
Zo verdien je geld met jouw website

Als je een eigen website bezit is het wel zo leuk om er ook wat extra inkomsten mee te verdienen. Wij hebben op dit vlak tientallen jaren ervaring. Zo weten we precies hoe je aan websites kan verdienen, en welke verdienmodellen bij welke websites passen. Wellicht zorgen we er niet voor dat je eindigt met privé chauffeur in een witte Bentley, maar wij kunnen je in ieder geval op weg helpen om ‘meer’ met jouw website te verdienen. 

3 Belangrijke vuistregels over verdienen met websites

 • Als je website weinig bezoekers heeft loont het eigenlijk ‘nog‘ niet om te werken aan je verdienmodel. Dit verschilt natuurlijk per niche, als jij 10 bezoekers hebt op een website over ‘hoe je zorgverzekeringen het beste kan vergelijken’ dan is dat meer waard dan een site met 100 bezoekers per dag over ‘voetbal nieuwtjes’. Vuistregel: Een website met minder dan 30 bezoekers per dag is het in 90% van de gevallen niet waard om te focussen op een verdienmodel. Bij 100 bezoekers per dag wordt het pas interessant.
 • Wil  je meer traffic naar jouw website hebben dan moet je allereerst beginnen met zoekmachine optimalisatie. Lees ook:  Zo werkt Zoekmachine optimalisatie. Google is namelijk van 90% van de websites de grootste traffic bron. Al is traffic uit Instagram en andere social media natuurlijk wel in opkomst. Er zijn tools beschikbaar die jou kunnen helpen met het verkrijgen van meer traffic. Wij gebruiken zelf voor deze optimalisatie onder andere altijd Mangools. Dat helpt enorm om meer traffic te verkrijgen, en is bovenal ook een goedkope tool. 
 • Je verdient veel meer aan gerichte traffic (bijvoorbeeld: bezoekers op zoek naar paarse hondenmanden) dan aan brede traffic (bezoekers die van honden houden). Ook verdien je meer aan jouw traffic als je in jouw niche (onderwerp) marktleider bent. Natuurlijk is er met brede traffic wel meer bezoek te halen. Echter: Hoe gerichter jouw traffic hoe meer je kan verdienen via affiliate marketing.

Wil je verdienen aan een site heb je dus eerst traffic nodig, tools als Mangools (10 dagen gratis uit te proberen) helpen daar aanzienlijk bij om de juiste inzichten te krijgen. Deze site verdient er weer wat centjes aan als jij je daar aanmeld, dat is bijvoorbeeld weer één van onze verdienmodellen.

Geld verdienen via Affiliate Marketing

Affiliate Marketing is een erg laagdrempelige manier om geschikte professionele advertenties op je website te plaatsen. Je kunt je als website eigenaar namelijk gratis aanmelden bij affiliate netwerken en via deze netwerken direct toegang krijgen tot advertenties van grote bedrijven zoals KPN of Nuon.

Bij affiliate marketing ontvangt de publisher (eigenaar van de website) een vergoeding wanneer er een dienst of product via de publisher is verkocht. Het gaat hier dus om een commissie per verkocht product een pay per sale model dus.

Affiliate netwerken hebben een systeem waarbij klanten gevolgd worden die door affiliates worden doorverwezen. Zo kunnen zij continu zien welke affiliate welke verkopen heeft gegenereerd. Dit door middel van kliks op zijn of haar website.

Het voordeel voor bedrijven is dat zij pas een vergoeding betalen wanneer er daadwerkelijk een klant is aangebracht die iets heeft gekocht, mede dankzij de promoties van de affiliate. Het nadeel is dat zij een percentage van de omzet inhouden, dit kan oplopen van 1% tot meer dan 30% afhankelijk van de keuzes die de adverteerder maakt.

Affiliate Netwerken die je kan gebruiken

 • Tradetracker is een Nederlands affiliate netwerk dat zich richt op unieke (eerlijke) tracking functionaliteiten die zowel publisher als advertiser ondersteunen.
 • AWIN (voorheen Zanox) is een grote internationale partij met veel grote bedrijven als adverteerder.
 • Daisycon heeft als affiliate netwerk goede tools en plugins ter ondersteuning van publishers.
 • PayPro is een Nederlands affiliate netwerk gericht op eBooks en digitale cursussen.
 • CJ Affiliate is één van de grootste affiliate netwerken wereldwijd. Maar ook door deze internationale focus soms een stuk complexer dan de Nederlandse netwerken.
praktijk tegenover reality
Snel geld verdienen via affiliate marketing is niet eenvoudig. Het duurt lang, maar is gelukkig niet zo moeilijk en met affiliate marketing kan je op de lange termijn zeker een (semi) passief inkomen genereren.

Geld verdienen met je website: Zo moet je beginnen

 • Zorg er allereerst voor dat je website er fris en professioneel bij staat. Aanmeldingen bij affiliate netwerken lukken niet als je de boel zelf niet op orde hebt. Zorg ervoor dat de basis van je website goed staat: verse blogposts, professioneel ogende website, mooie plaatjes een goed en werkend contact formulier. Wat zeker tegen je kan werken is als er al jaren geen nieuwe blogpost is geplaatst of als alles volledig anoniem is.
 • Meld je aan bij verschillende programma’s die relevant zijn. Ben je een absolute beginner? Dan is het wellicht het beste om alleen even bij Tradetracker te starten. Je hebt echt niet alle affiliate netwerken nodig om geld te verdienen.
 • Meld jouw website aan binnen het affiliate netwerk en omschrijf netjes en volledig je website! Gouden tip: Maak jouw website altijd iets groter dan hij daadwerkelijk is =) Overdrijf wat in traffic aantallen en maak een mooie omschrijving. Als je plaatjes of iets kan toevoegen: doe dit dan ook altijd! Steek werk in jouw profiel. Dan kom je namelijk makkelijker in de programma’s.
 • Meld je aan voor programma’s/adverteerders in de affiliate netwerken waar jij denkt dat je met jouw website aan kan verdienen. (Probeer zo relevant mogelijk te zoeken: Heb jij een website over tuinieren, dan kan je veel verdienen met programma’s die bijvoorbeeld online planten verkopen ) Ga je niet lukraak voor alles aanmelden, meld je gericht aan bij programma’s.

Even geduld hebben nu… Haast werkt niet goed samen met affiliate marketing!

 • Goedkeur kan wel even duren, helemaal als jouw website niet zo groot is en/of niet professioneel oogt. Ga niet direct berichten sturen naar de adverteerders, wacht gewoon even af.
 • Als je in een programma zit dan kan je op jouw website banners of tekstlinks opnemen van deze adverteerders. Als bezoekers hier dan op klikken dan verdien jij geld als deze bezoekers daadwerkelijk wat kopen! Deze linkjes zijn vaak links die er zo uitzien: ” https://tc.tradetracker.net/?c=27&m=937247&a=398614&r=&u= “. Die URLs zijn zo raar omdat ze precies tracken waar de kliks vandaan komen. Dit dus mede om jou uiteindelijk ook uit te kunnen betalen als er via jou een order plaatsvindt bij de adverteerder!
 • Pas als je veel clicks zet gaan er sales uitkomen en pas dan pak je ‘maar’ 3 tot 10% van de orderwaarde. Dus ook op dit vlak moet je geduld hebben. Heeft jouw website geen bezoekers? Dan wordt het lastig /onmogelijk om er geld mee te verdienen.
 • Een uitbetaling duurt uiteindelijk best lang. Eerst moet alles worden goedgekeurd, vervolgens moet de adverteerder betalen aan het affiliate netwerk en pas dan volgt vrijwel automatisch de storting op jouw rekening.

De affiliate netwerken in Nederland kan je goed vertrouwen, deze partijen doen miljoenen sales per jaar en zullen nooit iets doen ten nadele van starters / beginnende website eigenaren.

tradetracker overview
Tradetracker van Webhosters ziet er zo uit na het inloggen: Je ziet direct jouw leads / inkomsten en statistieken.

Advertenties en Reclame via Google Adsense

Update februari 2021: Het wordt steeds moeilijker om in Google Adsense te komen, zorg dat je website er zo professioneel mogelijk uitziet voordat je jouw site aanmeld!

Google is het grootste online advertentie bedrijf ter wereld en heeft ook voor website eigenaren een dienst om advertenties te tonen, dit is Google Adsense. Via Adsense kunnen publishers advertenties op de website plaatsen en hier vervolgens mee verdienen door views/clicks en performance.

De voordelen van Google Adsense

 • Het handige van Google Adsense is dat deze zelf automatisch goed passende advertenties op je pagina zal tonen. Deze worden op plekken gezet die Google denkt dat het beste werken en in veel gevallen komt dit uiteindelijk allemaal automatisch goed terecht.
 • De inkomsten van Adsense worden vervolgens duidelijk per maand op je rekening geboekt. Makkelijker dan dit kan het dus eigenlijk niet.
 • Je hebt goede inzichten / overzichten van wat je verdient en ook mobiel kan je met ads goed verdienen.
 • Je kan Adsense zeer goed combineren met Affiliate marketing!

Kortom het is zeer eenvoudig om met Adsense geld te verdienen, wel moet je even wachten voor goedkeur binnen het netwerk. Ook is er absoluut geen enkele mogelijkheid om in contact met echte mensen te komen voor support: Google is op dat vlak niet te bereiken. Na goedkeuring moet je wat code op de website zetten en doet Google zelf (geautomatiseerd) het meeste werk.

Hoeveel kan je dan verdienen met Adsense en Banners?

Dit ligt natuurlijk aan veel zaken, allereerst waar jouw website over gaat. Gaat jouw website over saaie zakelijke software pakketten dan verdien je veel meer per view in verhouding tot een website over voetbalnieuws. Wij hebben zelf zo’n 10 portals die draaien via Google Adsense en gemiddeld verdienen wij zo’n 30 cent per klik en worden er op 100.000 paginaweergaves ongeveer 2000 clicks gezet.

Dat dus neerkomt op 6 euro per 1000 pagina weergaves. Heb je dus een site met 20 bezoekers per dag met 2 paginaweergaves per bezoeker? Dan verdien je rond de 5 euro per maand!

 • Meld je hier aan voor Google Adsense
Adsense rapportage
Adsense heeft zeer sterke rapportage mogelijkheden en alles loopt redelijk automatisch.

Zelf Advertentieruimte verkopen

‘Cut the middleman’ is vaak efficiënt en dit kan ook zeker gelden bij het verkopen van advertenties op je website. Zeker wanneer de doelgroep je website makkelijke zal vinden en de waarde voor deze partij duidelijk is kan zelf advertenties verkopen uiteindelijk één van de meest lucratieve vormen zijn.

Het kost meer tijd en moeite en je loopt het risico dat er af en toe géén adverteerder aanwezig is, de opbrengsten hoef je uiteindelijk met géén enkele tussenpersoon te delen.

Voordat je zelf deals wilt gaan maken moet echt ‘alles’ kloppen:

 • Je moet serieus veel traffic hebben of zeer sterk aanwezig zijn binnen een niche. Grote merken treden nooit in contact met kleine of onbekende websites.
 • Maatwerk kost altijd ’tijd en gedoe’ daarom gaan grote merken pas samenwerkingen aan als alles klopt. Goede adverteerder pagina. Goede contact mogelijkheden. Geen anonieme sites. Sterke en actieve social media profielen. Goede strakke deals met goede voorstellen. Vaak moet je als website ook gewoon al een tijdje bestaan. Voor een nieuwe website is het moeilijk om zomaar even samenwerkingen op te starten.
 • Ook intern moet je alles op orde hebben, een goed facturatie systeem, professionele e-mails en signatures voor contact. Een up-to-date linkedin profiel zodat de adverteerder ziet met wie hij zaken doet.

Media bureau inhuren (uitbesteden)

Grotere websites die niet met Google Adsense of een Affiliate netwerk willen werken kiezen vaak voor een mediabureau. Deze beheert vervolgens de advertentiemogelijkheden en banners op de website. Voor veel kleinere websites zal dit geen optie zijn aangezien media bureau’s flinke beheerkosten in rekening brengen. Toch is het een interessante optie voor een goedlopende website met veel bezoekers en omzet.

Absoluut niet aan te raden: Paid Blogs en links verkopen

Deze methode om geld te verdienen staat onder vele namen bekend: advertorials, links kopen, linkbuilding, paid blogging, guest blogging. etc. 

Je hebt vast wel eens een e-mail gekregen met daarin: “Hallo webmaster, jij hebt echt een fantastische website! Ik werk voor x en ik zou graag in dit artikel een link willen kopen.” Dit kan je het beste niet doen. Links naar buiten toe moeten natuurlijk zijn en waarde toevoegen. Als je dit laat invullen door andere partijen beschadig je jouw website en de reputatie van jouw website.

advertorial
Tijdens het schrijven van dit bericht kwam deze aanvraag bij ons binnen

Waarom dit wel of niet doen

Wij nemen als bedrijf best vaak websites over en als wij zien dat een partij links en blogs heeft verkocht dat nemen wij vrijwel nooit zo’n site over. Dat beschouwen wij dan als ‘damaged goods’.

Dit soort zaken zijn super makkelijk te herkennen: Nieuwe commerciële semi relevante korte blogposts met daarin vaak 2 of 3 linkjes, waarvan er dan één naar de homepage gaat en eentje naar een specifiek keyword.

Google ziet dit ook echt wel en zal jouw website hierdoor lager laten ranken. Wat weer inhoud: minder inkomsten vanuit Adsense en Affiliate Marketing. En dus minder geld verdienen met de website!

Redactie uit handen geven: niet doen!

Sommige websites geven de gehele redactie uit handen aan sites die dit soort dealtjes verkopen. Dan loopt jouw website helemaal vol met informatie die niet echt waarde toevoegt voor lezers en zal het langzaam aan jouw website om zeep helpen.

 • De enige reden om dit WEL te doen is als je zoveel mogelijk nog wilt halen uit een aflopend project. Als je toch niets anders meer ziet in jouw website en toch nog zoveel mogelijk eruit wilt halen dan is dit de ideale oplossing.

Conclusie geld verdienen met websites

De markt voor advertenties is volop in beweging, affiliate marketing en Adsense zijn op dit moment voor kleinere websites de beste oplossingen om wat bij te verdienen. Meld je aan bij een Tradetracker (voor de links) & Adsense ( voor de banners , advertentie en reclame) en je bent zo up en running!

Heb je echter een niche site over een klein onderwerp? Kijk dan of er een Paypro product past bij jouw onderwerp.

Denk tot slot ook met name aan je bezoeker. Het is niet de moeite waar een paar euro meer te verdienen aan enorme banners als je hier op lange termijn je bezoekers mee weg jaagt.

Het is de uitdaging om uiteindelijk (net als Google) advertenties te tonen die (bijna) net zo interessant zijn als andere inhoud op je pagina. Op deze manier creëer je een win-win situatie waarbij je als website geld aan advertenties verdient terwijl je bezoeker de content vindt die zij zoekt.

GERELATEERDE ARTIKELEN: