Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / De rol van Webhosting Bedrijven schuift op

Blog

De rol van Webhosting Bedrijven schuift op

2000-2010 Webhosters maken Webhosting mogelijk Kijk ik vandaag de dag terug naar de hosting pakketten uit 2000 dan krijg ik een gevoel wat vergelijkbaar is aan het terugkijken naar oude familiefoto’s. Ondanks dat je er…

2000-2010 Webhosters maken Webhosting mogelijk

Kijk ik vandaag de dag terug naar de hosting pakketten uit 2000 dan krijg ik een gevoel wat vergelijkbaar is aan het terugkijken naar oude familiefoto’s. Ondanks dat je er zelf bij was en weet dat het toen ‘normaal’ was voelt het enorm verouderd. Zo kostte een hosting pakket met 50 MB schijfruimte bij Argeweb in 2000 maar liefst €39 per maand. En ja, daar kreeg je dan wel een ‘WAPsite’ en een ‘Bedrijfspagina’ bij maar nee, dit is dan helaas niet inclusief ‘Secure server’.

Archive Webhosting Bedrijven

Het waren duidelijk andere tijden waarin Webhosting bedrijven zich met name richtten op het  verhuren van schijfruimte. Hoewel in 2003 al WordPress uitgebracht werd, was dit jarenlang niet iets waar hosting bedrijven zich op richten. Klanten met WordPress websites werden zelfs regelmatig gezien als lastig omdat zij relatief vaak verouderde systemen en plugins online hebben staan wat kwetsbaarheden veroorzaakt op de servers.

Ondanks dat de groei van WordPress onverminderd doorging en er in 2006 al vaker op de zoekterm ‘WordPress’ werd gezocht dan op de term ‘Webhosting’ bleven webhosters vrij traag in het aanpassen van hun aanbod. Toch veranderde dit in het einde van dit decennium en met name in begin van het volgende decennium.

2010-2020 Webhosters maken een Eigen website makkelijk

In dit decennium hebben webhosting bedrijven een ‘eigen website’ steeds makkelijker gemaakt voor klanten. Software zoals Installatron en Softaculous werden snel de standaard waardoor een CMS installeren nog slechts enkele klikken vereist.

Er is één overduidelijke trend in dit decennium en dat is de absolute dominantie van WordPress als CMS. Was WordPress in 2011 al het meest gebruikte CMS met een marktaandeel van 13%, in 2020 is dit opgelopen tot maar liefst 37,8% (juli 2020). Wanneer er wordt gekeken naar enkel de websites mét een CMS dan kiest inmiddels meer dan 63% voor WordPress (bron: W3techs.com).

Webhosters spelen hier op in, zo richten bijvoorbeeld hosting bedrijven zoals Savvii, Xel en SiteGround zich grotendeels of zelfs volledig op WordPress hosting. Zo voeren ze automatisch updates uit en optimaliseren ze de caching.

2020 -2030 Webhosters laten een Website goed presteren

Zoals de laatste jaren van het decennium 2010-2020 al te zien was schuiven Webhosters weer een stap op en bemoeien zich nu meer met de prestaties van de website. Zo zagen we al in de WordPress Snelheidstest 2020  dat meerdere bedrijven zelf de caching en optimalisatie toepassen. Zij nemen dit hun klanten volledig uit handen en blokkeren zelfs handmatige caching.

Hetzelfde geldt al enkele jaren voor zaken als WordPress updates wat webhosters steeds vaker zelf uitvoeren. Zo voorkomen ze dat er verouderde websites op hun servers draaien en beschermen ze hun klanten en zichzelf tegen misbruik.

Op deze manier gaan de bedrijven van het enkel aanbieden van schijfruimte (20 jaar geleden) naar het ondersteunen van de website (10 jaar geleden) naar het bijna volledig beheren en optimaliseren van de website.

We verwachten dat deze trend zich steeds verder doorzet en als dat zo is zouden we de volgende dingen kunnen gaan zien.

  • SEO & Ranking: Webhosters kunnen de ranking van websites monitoren en klanten automatisch voorzien van SEO tips om deze rankings te verbeteren.
  • Conversie: Webhosters kunnen de websites gaan beoordelen op hun conversie mogelijkheden en software voor AB-testen gaan aanbieden dan wel inbouwen.
  • Webdesign: Webhosters kunnen WordPress templates gaan aanbieden die passen bij hun klanten.
  • Content: Webhosters kunnen de inhoud van de websites scannen op dingen als ‘dode links’, niet ladende afbeeldingen, vertragende scripts en meer.

 

STRATO_banner_Webhosters