Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Lopende kosten van een zakelijke website (naast webhosting)

Blog

Lopende kosten van een zakelijke website (naast webhosting)

Startende internet ondernemers zullen een online business beschouwen als een bedrijf met lage kosten. Dit is meestal ook het geval, echter een professionele zakelijke website moet met meer kosten rekening houden dan een hobby site.…

Startende internet ondernemers zullen een online business beschouwen als een bedrijf met lage kosten. Dit is meestal ook het geval, echter een professionele zakelijke website moet met meer kosten rekening houden dan een hobby site.

We zetten hier enkele kosten op een rij die je zoal tegen zult komen als internet ondernemer. Daarbij gaan we er vanuit dat webhosting al is in begroot.

SSL Certificaat – € 35,- per jaar

Aangezien Google een steeds sterkere waarde hecht aan veiligheid kan een zakelijke website in 2018 echt niet meer zonder SSL certificaat. Afhankelijk van het type certificaat en het hosting bedrijf lopen de kosten hiervoor uiteen van helemaal gratis tot zo’n €100 per jaar. Gemiddeld gaan we uit van €35 per jaar.

Nieuwsbrief Systeem – € 300,- per jaar

Om meer uit je website te halen is een goed nieuwsbrief systeem erg praktisch. Hiermee kun je gemakkelijk gebruikers of (potentiële) klanten van je website en/of diensten op de hoogte houden. Ook hiervoor geldt weer dat er gratis alternatieven zijn, deze gelden echter vaak voor beperkt gebruik. Aangezien we ons in dit artikel op de serieuze zakelijke website richten zal dit snel een betaalde dienst zijn. Gemiddeld betaal je hiervoor €25 per maand.

Plugin(s) – € 50,- per jaar

Het gebruik van WordPress en Joomla is dan weliswaar open-source en dus gratis, een goede plugin vaak niet. Wie het maximale uit een website haalt zal regelmatig tegen een betaalde plugin aanlopen, dit kan een eenmalige aankoop zijn of een abonnement. We gaan voor de plugin(s) uit van €50 per jaar.

Backup dienst – € 100,- per jaar

Veel webhosting bedrijven maken standaard een backup van elke website op hun platform. Echter wat doe je als het hosting bedrijf zowel website als backup kwijt raakt? Een eigen onafhankelijk backup dienst biedt hiervoor een simpele oplossing. Voor ongeveer €100 per jaar beschik je over een dergelijke dienst en ben je onafhankelijk van je webhosting bedrijf verzekerd van een backup.

Marketing – € 50,- per jaar

Helemaal zonder marketing budget een professionele website beheren is lastig. Het kan maar dit is niet veel voorkomend. Zelfs als je niet in Google of Facebook adverteert zul je ongetwijfeld soms een persbericht publiceren via een van de daarvoor bestemde diensten. Op dit gebied kan elk bedrijf het zo gek maken als je kunt bedenken, we stellen echter een minimum budget van €50 per jaar voor elke zakelijke website.

Afschrijving – € 250,- per jaar

Een vervelende laatste post in dit rijtje is de afschrijving. Het gaat hier om de afschrijving van je website, deze heeft helaas niet het eeuwige leven. Denk alleen al even 8 jaar terug in de tijd, aan begin 2010. Toen bestond de iPad 1 nog niet, ook websites die begin 2010 werden opgeleverd waren nog niet geschikt voor de iPad. Iedere serieuze ondernemer heeft sinds dit moment zijn of haar website volledig moeten laten (her)ontwerpen. Nu is de levensduur van een website erg lastig in te schatten, wie het ruim neemt kan ervoor kiezen de website in 10 jaar naar nul af te schrijven. Als je website dus € 2.500 (lage inschatting) heeft gekost om te laten maken betekent dit € 250 per jaar aan afschrijving. De rekensom wordt snel anders als je ervoor kiest om de website in 5 jaar af te schrijven en wanneer de ontwerpkosten van de website hoger waren. Wil je de kosten van een website van € 5.000 in 5 jaren afschrijven heb je al te maken met € 1.000 per jaar. In dit geval nemen we het minimum van €250 aan afschrijving per jaar.

Totaalkosten van een website per jaar (exclusief hosting)

Optelsom kosten per jaar:
€ 35,- per jaar (SSL certificaat)
€ 300,- per jaar (Nieuwsbrief systeem)
€ 50,- per jaar (Plugins)
€ 100,- per jaar (Backup dienst)
€ 50,- per jaar (Marketing)
€ 250,- per jaar (Afschrijving)

Totaal: € 785,- per jaar

Inclusief Hosting

Zoals gezegd kijken we in dit overzicht naar lopende kosten voor een website waarbij we webhosting buiten beschouwing laten. In onze vergelijker is te zien dat webhosting kosten kunnen oplopen van € 1 per maand tot € 100 per maand. De drie grootste kostenposten voor een website zijn Webhosting, Afschrijving en het nieuwsbrief systeem. Een zakelijke website met webhosting van ongeveer €10,-  per maand komt hierdoor in totaal op €785,- + €120,- = €905,- aan kosten voor de website.

GERELATEERDE ARTIKELEN:

STRATO_banner_Webhosters