Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Managed WordPress Hosting – Waarop moet je letten?

Blog

Managed WordPress Hosting – Waarop moet je letten?

Wie op zoek is naar Managed WordPress Hosting zal niet enkel op zoek zijn naar een pakket met de juiste specificaties maar met name naar een bedrijf dat een geschikte betrouwbare partner is. Aangezien het…

Wie op zoek is naar Managed WordPress Hosting zal niet enkel op zoek zijn naar een pakket met de juiste specificaties maar met name naar een bedrijf dat een geschikte betrouwbare partner is. Aangezien het managed hosting (oftewel Beheerde Hosting) betreft zal dit hosting bedrijf namelijk een flink stuk van het onderhoud, de beveiliging en zelfs de optimalisatie van de WordPress website gaan uitvoeren. We bespreken in dit artikel de belangrijkste punten om op te letten bij het uitkiezen van een Managed WordPress hosting bedrijf.

Wat valt er onder het Beheer?

De term ‘Managed’ is helaas niet eenduidig. Webhosting bedrijven die zeggen Managed Hosting aan te bieden of bepaalde Managed pakketten verkopen houden er zelf vaak een eigen definitie op na van wat dit precies inhoudt. Het mag duidelijk zijn dat zij (iets) meer beheer doen dan bij standaard shared hosting.

Per onderdeel verwijzen we ter illustratie naar één of meerdere van onderstaande drie Managed Hosting Pakketten om te laten zien hoe zij dit aanpakken, dit zijn:

 • Xel Media: pakket ‘Website’ voor €24,75 per maand exclusief BTW
 • Savvii: pakket ‘Shared One’ (details) voor €29 per maand exclusief BTW
 • WP Engine: pakket ‘StartUp’ (details) voor $35 per maand

WordPress installatie en/of verhuizing

Om nieuwe klanten goed te ontvangen bieden hosting bedrijven vaak aan te helpen met de installatie van de website of de verhuizing vanaf de oude webhoster.

 • Savvii maakt gebruik van een verhuisplugin voor de verhuizing van de website. Dit betreft eigenlijk een plugin van Blogvault, een bekende WordPress back-up dienst. Deze plugin wordt beoordeeld met een 4 van de 5 sterren op WordPress (op basis van 20.000 downloads).
 • Xel Media geeft duidelijk aan de verhuizing van de wordpress website voor haar rekening te nemen. Dit is inclusief onverwachte problemen en een zorgvuldige test. Deze verhuisdienst is bij het goedkopere pakket bij te bestellen voor €145 maar zit bij het pakket ‘Website’ inbegrepen.
 • WP Engine lijkt in eerste instantie een ‘Free migration’ aan te bieden, in de verdere uitleg staat echter dat dit een gratis plugin betreft geschikt voor automatische verhuizing. In hoeverre dit voor alle WordPress websites een perfecte verhuizing oplevert is niet duidelijk.

Hoewel een verhuisplugin goed kan werken zal er bij grote websites met grote databases en veel gebruik van plugins toch vaak extra ondersteuning nodig zijn. Wat er in zo’n geval gebeurt wordt niet duidelijk aangegeven door de bedrijven. Indien je verwacht extra ondersteuning nodig te hebben is het verstandig hier vooraf contact over op te nemen.

WordPress onderhoud

Het onderhoud van een website zit hoofdzakelijk in het updaten van WordPress zelf en het updaten van de gebruikte plugins. Wanneer dit niet of niet tijdig gebeurt kan de veiligheid van de website in het gedrang komen.

 • Savvii geeft duidelijk aan de updates van de WordPress website uit te voeren, het gaat hierbij zowel om het updaten van WordPress zelf als de geïnstalleerde plugins.
 • Xel Media geeft aan bij het pakket ‘Website’ dat zowel de updates van de core als de plugins door het bedrijf worden uitgevoerd. Let op dat dit bij het goedkopere pakket ‘Start’ niet het geval is.
 • WP Engine is wat minder duidelijk maar geeft aan in ieder geval updates te beheren, over plugins wordt niet gesproken, het lijkt erop dat de klant dit bij WP Engine zelf moet doen.

WordPress optimalisatie

Wanneer we het hebben over de optimalisatie van WordPress bedoelen we de met name de snelheid van de website. Veel gebruikers zullen kiezen voor Managed WordPress Hosting omdat zij een veeleisende website hebben en een snelle laadtijd veel waarde heeft. Er zijn verschillende manieren waarop hosting bedrijven kunnen bijdragen aan een snellere website.

 • Savvii biedt verschillende functionaliteiten aan om de website snel te laten laden. Zo zit er een CDN inbegrepen en tevens is elk pakket uitgerust met Varnish caching. Ten slotte maakt Savvii gebruik van NGINX als webserver in plaats van Apache, dit zorgt voor snellere websites.
 • Xel Media is wat abstracter als het aankomt op de details. Weliswaar zegt het bedrijf dat ‘Wordpress hosting bij Xel Media tot 4 keer sneller is dan normale hosting’ maar hoe dit precies wordt gerealiseerd is onduidelijk. Naast het feit dat er caching wordt toegepast zien we niet wat het bedrijf doet. Er staat wel een ‘Wordpress boost’ in de pakket details maar ook dit blijft wat abstract.
 • WP Engine maakt gebruik van een CDN en is daarnaast duidelijk over caching. Het bedrijf verbiedt alle externe caching plugins en doet de caching automatisch zelf. Dit doet WP Engine met het zelf gebouwde Evercache, hiermee kunnen websites tot 15 duizend bezoekers tegelijkertijd verwerken zonder snelheidsverlies.

WordPress beveiliging

Als het gaat om de veiligheid van een WordPress website dan geldt hier natuurlijk ook dat goed onderhoud en regelmatige updates van WordPress en plugins een grote rol spelen. Verder zien we nog dat deze drie Managed WordPress Hosting pakketten enkele andere veiligheid voordelen bevatten.

 • Savvii maakt standaard gebruik van sFTP, bestandsbeheer met een Secure Shell verbinding. Ook vindt er dagelijkse malware scanning plaats, indien er malware gevonden wordt kost het wel €75 per reparatie. Ook SSL is standaard inbegrepen bij het Shared One pakket van Savvii.
 • Xel Media is wat minder duidelijk in de maatregelen die allemaal worden genomen om de veiligheid te vergroten. Wel is het positief om te zien dat er een ‘fix bij hack’ inbegrepen zit in het ‘Website’ pakket.
 • WP Engine is helaas niet zo duidelijk als het om beveiliging aankomt. Naast een standaard inbegrepen SSL certificaat moeten we even zoeken om verdere maatregelen te vinden. Die zien we vooral als het aankomt op plugin beheer. WP Engine is namelijk vrij scherp in het monitoren van plugins en blokkeert ook veel plugins, bekijk hier de lijst met tientallen plugins die WP Engine niet veilig acht. https://wpengine.com/support/disallowed-plugins/

Conclusie

We hopen zo meer inzicht te hebben gegeven in de precieze onderdelen waar je op moet letten bij de keuze van een Managed WordPress Hosting pakket. Wanneer we naar deze drie pakketten van Savvii, Xel Media en WP Engine kijken gaat onze voorkeur uit naar de eerste twee. Daarbij geeft Savvii nog iets duidelijker aan wat ze precies doen om een snelle veilige WordPress website te garanderen maar lijkt Xel Media wel weer schappelijk in de support zoals een gratis fix bij hack.

Andere partijen die in meer of mindere mate managed wordpress hosting bieden zijn:

Onze vergelijker bevat momenteel nog minder dan 10 managed WordPress hosting pakketten, we verwachten dat dit er snel meer worden, de drie in dit artikel besproken pakketten staan er in zodat je de details nog eens kunt nalezen.

STRATO_banner_Webhosters