Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Beste Webshop Software

Blog

Beste Webshop Software

Hoe kies je de beste webshop software voor je eigen webwinkel? Deze vraag beantwoorden we in dit artikel met concrete tips, voorbeelden en een vergelijking van de juiste software. Het klinkt misschien eenvoudig om de…

Hoe kies je de beste webshop software voor je eigen webwinkel? Deze vraag beantwoorden we in dit artikel met concrete tips, voorbeelden en een vergelijking van de juiste software. Het klinkt misschien eenvoudig om de juiste software te kiezen of de ‘beste’ aan te wijzen, dit is het echter niet.

Wat voor jou geschikt is hangt namelijk sterk af van de omstandigheden en persoonlijke voorkeuren. Daarom kun je in onderstaande reviews per bedrijf zien wat de sterke en minder sterke punten zijn van de software en zo zelf je eigen afweging maken.

Inhoud:

De Belangrijkste Verschillen

Begin je net met het vergelijken van webshop software om te bepalen wat voor jou de beste keuze is? Dan is het handig om te weten wat de grootste verschillen zijn. Bij alle aanbieders kun je namelijk prima een webshop opzetten, de layout enigszins aanpassen en met ideal betalingen ontvangen. Toch zijn er verschillen die met name op de lange termijn van groot belang kunnen zijn.

  • Allereerst zijn  daar de limieten, afhankelijk van het abonnement kun je soms maximaal 250 of zelfs maar 10 producten in een webshop plaatsen. Bedenk vooraf goed welke aantallen je nu gelijk gaat hanteren maar ook in hoeverre je volgend jaar wellicht wil uitbreiden.
  • Koppelingen met andere diensten zijn van groot belang. Enkel een webshop draaien doet bijna niemand, je zult bijna altijd meer diensten gebruiken zoals Marktplaats, TrustPilot, Icepay, Mailchimp of meer. Door ook dit goed vooraf in kaart te brengen en te onderzoeken welke software een integratie goed ondersteunt voorkom je later frustraties.
  • Klantenservice lijkt een simpel iets maar zorgt vaak voor een zeer positieve of zeer negatieve ervaring. Door vooraf alvast contact op te nemen met de klantenservice krijg je een indicatie van de manier waarop dit verloopt. Ook zijn de verschillen soms gelijk al duidelijk als je ziet dat LightSpeed prominent een telefoonnummer op de website zet en Jouwweb juist aangeeft géén telefonische ondersteuning te bieden.

JouwWeb (Slimme Keuze)

JouwWeb is een Nederlands bedrijf met gebruiksvriendelijke software om een website of webshop te bouwen. De software van JouwWeb is gemakkelijk te bedienen en je werkt volledig in een WYSIWYG editor. Dit betekent dat je veranderingen maakt in een editor en gelijk ziet hoe dit resultaat uiteindelijk online zal komen.

De webshop pakketten bij JouwWeb zijn te bestellen vanaf €8 per maand voor een Pro abonnement en €16 per maand voor het Business pakket. Hele kleine webshops kunnen kiezen voor het goedkopere Pro abonnement maar die is gelimiteerd op maximaal 10 producten. Het Business abonnement geeft je de mogelijkheid om een onbeperkt aantal producten in je webshop te plaatsen en onbeperkt aantal pagina’s toe te voegen. Verder zijn mooie functies van JouwWeb dat ze gratis stockphoto’s hebben ingebouwd in het webshop systeem zodat je deze gemakkelijk kunt integreren. Er zijn reeds meer dan 10.000 webshops gemaakt met JouwWeb.

✔ Gebruiksvriendelijke software
✔ Goedkoop

Website JouwWeb
(Nu eerste 3 maanden gratis, daarna €8 of €16 per maand)

LightSpeed (Beste software)

LightSpeed is een erg groot e-commerce bedrijf met ruim 500 medewerkers en tientallen miljoenen omzet per jaar. Lightspeed richt zich als een van de weinige webshop software diensten vooral op de grotere bedrijven.

Lightspeed biedt naast webshop software ook volledige kassa oplossingen speciaal voor restaurants en winkels aan. Toch verliezen ze de kleine ondernemer niet uit het oog en is er vanaf €49 per maand het Essential abonnement. In dit abonnement kan de webshop met maximaal 250 producten worden gevuld. Op de software van Lightspeed is weinig aan te merken, er is goed nagedacht over voorraadbeheer en ook het importeren en exporteren van grote productlijsten wordt goed ondersteund.

Groeit je webwinkel echter hard dan zal je snel één van de duurdere abonnementen van Lightspeed nodig hebben. Het ‘Advanced’ en ‘Professionel’ abonnement kosten respectievelijk €89 en €189 per maand. Dat geeft dan wel de mogelijkheid om duizenden producten in de webshop te zetten en ook bijvoorbeeld CSS aan te passen, product filters in te stellen en te A/B testen.

Samenvattend is Lightspeed een erg goede oplossing, wie niet veel producten in de webshop gaat plaatsen kan nog net onder de €50 per maand terecht maar bij meer producten is het wel een dure keuze.

✔ Professionele software
✘ Prijzig

Website LightSpeed
(Vanaf €49 per maand)

Ontwerp eerst je webshop, kies daarna passende software!

Helaas wordt dit vaak verkeerd om gedaan, mensen kiezen de software en gaan vervolgens een webshop ontwerpen. Hierdoor worden je eigen ideeën vanaf het begin gevormd (en beperkt) door de keuzemogelijkheden die de software biedt. Maak daarom eerst een ontwerp, dit kan een wireframe zijn (https://moqups.com) of gewoon een simpele schets op papier. Zo kun je vrij bedenken wat je belangrijk vindt voor je webwinkel en daarna pas de best passende template erbij zoeken en aanpassen.

Webshop software (Saas) of toch zelf hosten?

De drie software pakketten die we op deze pagina bespreken zijn zogeheten SaaS oplossingen. De term SaaS komt van Software as a Service. Dit betekent dat je de webshop software als dienst afneemt en niet zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de software. De andere optie is wel de software zelf ontwikkelen en hosten door bijvoorbeeld Magento te gebruiken. Je neemt dan enkel webhosting af en installeert hier de gratis open-source software van Magento op. Dit is enkel aan te raden voor professionals aangezien het bouwen en ook onderhouden van een Magento webshop veel kennis vereist.

Voordelen SaaS webshop software:
Eenvoudig in gebruik
Snel een professionele webshop
Veiligheid en stabiliteit in handen van experts

Nadelen SaaS webshop software:
Niet 100% in controle
Blijvende afhankelijkheid van de aanbieder

Conclusie: Beste webshop software

In de meeste gevallen is webshop software (op basis van SaaS) de slimste keuze als je een eigen webshop wil beginnen. Wil je vervolgens ook nog voordelig uit zijn? Kies dan voor JouwWeb, dan kun je voor €18 per maand met het Business abonnement aan de slag. Ben je op zoek naar meer vrijheid en professionelere software en heb je daar wel wat geld voor over? Kies dan voor Lightspeed en je betaalt €49 of €89 per maand voor een zeer volwaardige dienst.

Website JouwWeb

Alternatief: WooCommerce

Wil je niet direct vast zitten aan een abonnement of ben je al gewend om te werken met WordPress? Dan is WooCommerce voor webshops een hele goede optie. WooCommerce is een open source systeem. De bovengenoemde partijen zijn SaaS systemen: Software as a Service. Voordeel aan Woocommerce is dat je meer flexibiliteit hebt, je kan hier heel veel zelf aanpassen. Dit kan bij de andere systemen een stuk minder. Onder meer de webhosters Cloud86 en SiteGround speciale WooCommerce pakketten aan.

Meer weten over WooCommerce? Dan kun je ook eens in deze uitgebreide WooCommerce gids duiken.

Laatste update: 25-11-2021

STRATO_banner_Webhosters