Hoe kan ik mijn domeinnaam verhuizen?
Het verhuizen van een domeinnaam is een klusje wat niet iedereen dagelijks zal doen. Maar stel dat je niet tevreden bent over je huidige webhostingpartij en je wilt de domeinnaam verhuizen naar een andere webhost,…
Het verhuizen van een domeinnaam is een klusje wat niet iedereen dagelijks zal doen. Maar stel dat je niet tevreden bent over je huidige webhostingpartij en je wilt de domeinnaam verhuizen naar een andere webhost, of als je goedkoper uit bent door je domeinen te verhuizen wat moet je dan doen? Hoe werkt het? En wat doe je als je webhost geen gehoor geeft aan je verzoek?
Als je een één of meedere domeinen wilt verhuizen van je huidige bedrijf naar een andere webhostingbedrijf, dan zijn er uiteindelijk twee opties: de domeinnaam verhuizen met een verhuiscode (token), of zonder een verhuiscode.
Domeinnaam verhuizen met token
Voor het verhuizen van een domeinnaam heb je een zogeheten ‘token’ nodig. Dit wordt de EPP-code genoemd, in de volksmond ook wel bekend als authcode (authenticatiecode), of verhuiscode. EPP staat voor Extensible Provisioning Protocol, een protocol waarmee registrars en webhosters op een flexibele manier kunnen communiceren met het Top Level Domain (TLD), wat in Nederland voor de .nl-domeinnamen SIDN is.
Vaak is deze verhuisprocedure bij webhosts via het klantendashboard uit te voeren, wat het geheel soepel laat verlopen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je zo’n token ook aanvragen door een mailtje te sturen naar je hoster met het verzoek. Op de website van SIDN kun je een template vinden van wat je dan in de mail moet vermelden.
Domeinnaam verhuizen zonder token
Zoals gezegd zal de verhuizing in de meeste gevallen probleemloos verlopen. Maar in het geval dat een webhost geen gehoor geeft aan je herhaaldelijke verzoeken, dan is het op een gegeven moment tijd voor de volgende stap: escalatie naar SIDN.
Escalatieprocedure
Als de registrar geen gehoor geeft aan het verzoek om de verhuiscode te verstrekken aan de klant, dan kan de nieuwe webhost bij SIDN een escalatieprocedure starten. SIDN zal dan de oude webhost een aanmaning sturen om toch nog de verhuiscodes door te geven. De webhost krijgt hier nog 5 kalenderdagen voor.
Als ook hier niet aan wordt voldaan, dan gaat SIDN de volgende fase in. De houder van de domeinnaam zal dan worden gevraagd om een kopie van zijn of haar ID te overleggen en te bevestigen dat de domeinnaam inderdaad naar die nieuwe webhoster verhuisd dient te worden.
Tip: als bedrijven of organisaties je vragen om een kopie van je ID op te sturen, maak dan altijd gebruik van de KopieID app van de Rijksoverheid. Deze is voor zowel iPhone als Android gratis te downloaden. Met deze app kun je een foto maken van het identiteitsbewijs en eenvoudig op de kopie je BSN (burgerservicenummer, sofi-nummer) onleesbaar maken en op de kopie aangeven voor welk doel deze is verstrekt, wanneer en aan wie.
Je kunt de app KopieID hier downloaden voor iOS en hier voor Android.
Zodra SIDN alle gegevens binnen heeft, dan zal de stichting overgaan tot het verhuizen van het domein naar je nieuwe webhost. Dit gebeurt allemaal op de achtergrond en je nieuwe webhost zal je melden wanneer de verhuizing van de domeinnaam compleet is.
Hoe lang duurt een domeinnaam verhuizen?
De totale doorlooptijd van een domeinnaamverhuizing hangt af van hoe snel alle betrokken partijen reageren. In de praktijk kan het heel snel gaan, maar denk aan minimaal 1 a 2 werkdagen en gemiddeld een dag of 5.
Je vraagt de verhuiscode aan bij je huidige webhost. Die heeft daar in principe 5 werkdagen de tijd voor, maar als deze webhost zijn zaken goed op orde heeft, dan heb je de verhuiscode in no-time binnen.
Zodra je de EPP-code hebt ontvangen, registreer je deze domeinnaam bij je nieuwe webhost. Omdat de domeinnaam al geregistreerd is, krijg je daarna de optie om de domeinnaam te verhuizen. Hier vul je dan EPP-code in en dan is het vaak dezelfde dag nog geregeld.
Wanneer de webhost geen gehoor geeft aan je verzoek om de domeinnaam te verhuizen, dan kan de procedure wel flinke vertraging oplopen en ben je misschien wel een paar weken verder voordat alles geregeld is.
Wat kost het om een domeinnaam te verhuizen?
Het verhuizen van een domeinnaam is vaak geen al te kostbare aangelegenheid. In de meeste gevallen liggen de kosten niet hoger dan de jaarlijkse kosten van een .nl-domeinnaam. Je moet denken aan bedragen tussen de 5 en 10 euro.
Werkt de oude aanbieder niet mee aan de verhuizing, dan kan het je nieuwe partij meer tijd kosten en dan zijn de kosten wellicht iets hoger. Maar meer dan 20 euro voor het verhuizen van de domeinnaam zou niet nodig moeten zijn.
GERELATEERDE ARTIKELEN: