Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Hosting en SEO: Hoe gaat dit samen?

Blog

Hosting en SEO: Hoe gaat dit samen?

Bij SEO denk je wellicht direct aan de meeste voorkomende en gebruikelijke manieren van optimalisatie: het optimaliseren van zoekwoorden, het plaatsen van de beste content op jouw website en natuurlijk het verkrijgen van Backlinks naar…

Bij SEO denk je wellicht direct aan de meeste voorkomende en gebruikelijke manieren van optimalisatie: het optimaliseren van zoekwoorden, het plaatsen van de beste content op jouw website en natuurlijk het verkrijgen van Backlinks naar jouw website en artikelen. Ook ben je wellicht bekend met het de technische kant en werkt de website goed op mobiele schermen (ik hoop dat je dat al wat jaren op orde hebt) en is de sitestructuur slim uitgedacht en duidelijk voor bezoekers.

Maar wist je dat de host van je website ook invloed heeft op SEO? 

Als jij alleen maar op de lage prijs let van jouw hosting dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat de de website die jij beter wilt laten ranken gepropt is op een klein servertje met 1000 andere sites waardoor de resultaten van snelheidstesten slecht zullen zijn. Vrijwel ieder jaar doen wij uitvoerige tests, en de verschillen op dit vlak zijn groot.

De impact van hosting op zoekmachineprestaties wordt vaak onderschat door veel bedrijven in hun SEO-aanpak. Dit is echter een misvatting – de keuze van een geschikte hostingservice kan aanzienlijke voordelen opleveren, zoals verbeterde zoekmachine rankings, verlaagde bounce percentages en een stimulans voor conversies.

Dit artikel werpt licht op hoe hosting SEO beïnvloedt en biedt richtlijnen voor het kiezen van de juiste hostingservice voor jouw website

Waarom SEO zo belangrijk is

Het is wellicht al voor iedereen bekend, maar als je hoog rankt krijg je ook meer bezoekers. Als je SEO op orde is dan volgt automatisch meer bezoek. De CTR verschillen per positie zijn aanzienlijk:

Positie Geschatte CTR
1 25-30%
2 15-20%
3 10-15%
4 5-10%
5 3-5%
6 2-4%
7 1.5-3%
8 1-2%
9 0.5-1.5%
10 0.5-1%

En dan beginnen we nog niet eens over de 2e pagina waar de resultaten nog lager liggen. Kortom: Wil je meedoen in de wereld van SEO dan moet je hoog ranken en dus ook alles op orde hebben.

Hoe hosting van invloed is op SEO

Het simpele antwoord is dat de laadtijd van een pagina van directe invloed is op SEO. Deze snelheid is een directe ranking factor, een feit dat nog beter bekend is sinds de Algorithm Speed ​​Update van Google. Snelheid kan echter ook indirect van invloed zijn op de ranglijst, door het bounce-percentage te verhogen en de verblijftijd te verkorten. In het kort: zowel direct als indirect heeft de snelheid van een website impact op de rankings.

Dan speelt er nog iets mee:

Uptime is van invloed op SEO

De uptime van de site, niemand wil dat zijn website down gaat, ook Google niet want dan sturen ze bezoekers een doodlopende straat in. Je hebt dus up-time garanties nodig. een up-time van 99% klinkt overigens leuk maar zou nog steeds betekenen dat jouw website 3 dagen per jaar offline is. Je hebt dus veel meer nodig!

Je hebt je waarschijnlijk al gerealiseerd dat server downtime je geld kost. Je kunt potentiële sales mislopen in de tijd dat de site down is en je klanten boos maken. En je moet ook rekening houden met je SEO reputatie – als iemand naar je site komt terwijl deze down is: dan kunnen je rankings langzaam aan gaan dalen.

Op dit vlak moet je ook gewoon beseffen dat goedkope hosting vaak duurkoop is. Als jij alleen maar zo goedkoop mogelijk een hosting pakket wilt aangaan dan eindig je zonder klantenservice op oude servertjes. Doe dit niet voor serieuze projecten!

De Locatie van de Servers heeft ook invloed op SEO

Servers in Nederland gaan jouw rankings gewoonweg helpen als je in Nederland wilt ranken met jouw site, het is ook een duidelijk signaal aan Google. Staan je servers in Amerika? Dan zal dit snelheid kosten en wellicht ook rankings. Het is niet direct zo dat servers in andere landen jou rankings gaan kosten, maar het zal je in ieder geval niet positief beinvloeden.

Beveiliging (SSL) en SEO

Een veilige hostingomgeving met SSL-certificaten en regelmatige beveiligingsupdates is essentieel. Google geeft voorkeur aan veilige websites en beveiligingsproblemen kunnen de rangschikking beïnvloeden. Als jouw host geen SSL ondersteunt (hier een lijstje met alle hosters en SSL) dan zit je in de problemen met jouw rankings. Gelukkig is alles op dit vlak wel beter geworden en bieden de meeste hosts dit voor normale prijzen aan.

Schalbaarheid en resources

De mogelijkheid om snel op te schalen als je website groeit, en voldoende serverresources hebben om piekmomenten op te vangen, is belangrijk voor zowel gebruikerservaring als SEO. Op dit vlak zijn vooral de Europese webhosters die wat groter zijn zeer geschikt. Budget webhosters laten op dit vlak vaak nog wel wat liggen.

Technische ondersteuning en configuratieopties

Goede hosting biedt ondersteuning en configuratieopties die je helpen bij technische SEO-instellingen, zoals het aanpassen van DNS-records, het installeren van trackingcodes en het beheren van serverinstellingen. Op dit vlak heeft iedereen gewoon vrijheid nodig. Als alles is afgeschermd (dit hebben US hosts vaak) dan wordt het allemaal wel heel moeilijk om die site goed in de Google index te krijgen.

Dus, Hoe vind je nou die snelle webhoster voor jouw website?

Volg de volgende 7 tips op en je bent zeker van succes!

  1. Ga niet voor – het goedkoopste pakket mogelijk – dit zijn de pakketjes waar je hoe dan ook voor moet betalen en waar dus de prestaties van tegen vallen.
  2. Bekijk onze Snelheidsonderzoeken. Ja, het zijn momentopnames, maar toch kan je er wel goede patronen in herkennen.
  3. Test met Pagespeed insights zelf even hoe de prestaties zijn van de hoster.
  4. Kies voor een NL host of een internationale host met NL Servers.
  5. Bekijk of de hoster die je voor ogen hebt ook wel wat schrijft en weet over SEO. Zijn er blogs met SEO info? Werken er genoeg mensen met SEO ervaring?
  6. Kies niets te geavanceerds als je het zelf niet snapt, dus ga niet te snel voor maatwerk of unmanaged servers.
  7. Pas op met ‘hele oude’ of ‘hele populaire’ hosting bedrijven: De één vernieuwd niet meer zoveel en/of heeft oude servers en bij de andere staan de nieuwe servers direct alweer vol. Het is een beetje zoeken naar de juiste balans tussen deze twee aspecten!
STRATO_banner_Webhosters