Wat is SSL?

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) is een digitaal certificaat dat de identiteit van een website verifieert en een versleutelde verbinding mogelijk maakt.

SSL is een beveiligingsprotocol dat een versleutelde koppeling creëert tussen een webserver en een webbrowser.

Wat is het nu van zo’n SSL-certificaat

Nou, SSL-certificaten zorgen ervoor dat websites van HTTP naar HTTPS kunnen gaan, wat veiliger is voor een gebruiker van de website. En cruciaal is voor zoekmachine optimalisatie. Is dat nuttig genoeg? Ja, niemand wil zaken doen met HTTP websites, Google geeft waarschuwingen als je naar een HTTP website gaat, dus je moet wel mee met deze innovatie. Bij veel hosts kan dit overigens gratis. Sommige hosts gaan ineens heel flauw complex doen als het om SSL certificaten gaat: Dan zit je niet bij de goede host! Het kan vrijwel altijd gratis, bijvoorbeeld via Lets Encrypt. (450+ miljoen domeinen lopen via deze SSL!) Dit kan soms zelfs buiten de host om! Dan moet je alleen even wat instellingen wijzigen.

En hier nog wat meer redenen waarom we zo’n SSL certificaat nodig hebben

Een website heeft een SSL-certificaat nodig om gebruikersgegevens veilig te houden, het eigendom van de website te verifiëren, te voorkomen dat aanvallers een nepversie van de site maken en om het vertrouwen van de gebruiker te winnen.

En dan nog even iets technischer, wat staat er op het certificaat?

SSL-certificaten maken SSL/TLS-encryptie mogelijk en bevatten de openbare sleutel van de website en de identiteit van de website, samen met gerelateerde informatie. Deze informatie hebben we het hier over:

  • De publieke sleutel (de privésleutel blijft geheim)
  • De domeinnaam waarvoor het certificaat is uitgegeven
  • Aan welke persoon, organisatie of apparaat het is uitgegeven
  • Welke certificeringsinstantie heeft het uitgegeven?
  • De digitale handtekening van de certificaatautoriteit
  • Geassocieerde subdomeinen
  • Uitgiftedatum van het certificaat
  • Vervaldatum van het certificaat

De openbare en privésleutels die voor SSL worden gebruikt, zijn in wezen lange tekenreeksen die worden gebruikt voor het versleutelen en ondertekenen van gegevens. Gegevens die met de openbare sleutel zijn versleuteld, kunnen alleen met de privésleutel worden ontsleuteld.

En hoe werkt dat dan in relatie tot webhosting?

Een host zorgt er in principe voor dat de SSL connectie gemaakt wordt, dit kan zoals ook benoemd is in veel gevallen gratis zijn. We hebben enkele voorbeelden gepakt van hosts en hoe ze met SSL omgaan:

Hostinger en SSL

Bij Hostinger doen ze dit bijvoorbeeld gratis, als er eigenlijk ‘niet’ staat dat SSL gratis is moet je er vaak voor betalen.
Zo werkt vervolgens het installeren van SSL via de admin panel binnen Hostinger, je kan deze SSL nu koppelen aan één domein

Belangrijk om te weten met SSL koppelingen

eze duren eventjes! Dus vrijwel altijd moet je hier bij een host even op wachten, het werkt zelden direct. Soms moet je daarom als je een website koopt even een paar uurtjes wachten totdat de SSL koppeling goed gemaakt is en werkt!

Prijzen van SSL bij hosters

Webhostland.nl heeft een goed overzicht gemaakt van alle verschillende prijzen van SSL bij hosts in Nederland, zoals je direct al zal zien, de kosten lopen enorm uitéén.

Op zoek naar meer kennis?

Bekijk meer hulpgidsen rondom hosting