Beste Webhosting / Webhosting Algemeen

Wat is SSL?

Wat is SSL Webhosting

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) is een digitaal certificaat dat de identiteit van een website verifieert en een versleutelde verbinding mogelijk maakt.

SSL is een beveiligingsprotocol dat een versleutelde koppeling creëert tussen een webserver en een webbrowser.

Wat is het nut van een SSL-certificaat?

SSL-certificaten zorgen ervoor dat websites van HTTP naar HTTPS kunnen gaan, wat veiliger is voor een gebruiker van de website. Een SSL-certificaat is dus eigenlijk een gegevensbestand dat wordt gehost op de server van een website.

Deze certificaten maken SSL/TLS (Transport Layer Security) codering mogelijk en bevatten de openbare sleutel van de website en de identiteit van de website, samen met gerelateerde informatie. Apparaten die proberen te communiceren met de oorspronkelijke server, verwijzen naar dit bestand om de openbare sleutel te verkrijgen en de identiteit van de server te verifiëren. De privé sleutel wordt geheim en veilig gehouden.

De volgende informatie staat in een SSL certificaat

  • De domeinnaam waarvoor het certificaat is uitgegeven
  • Aan welke persoon, organisatie of apparaat het is uitgegeven
  • Welke certificeringsinstantie heeft het uitgegeven
  • De digitale handtekening van de certificeringsinstantie
  • Bijbehorende subdomeinen
  • Uitgiftedatum van het certificaat
  • Vervaldatum van het certificaat
  • De openbare sleutel (de privésleutel wordt geheim gehouden)

De openbare en privésleutels die voor SSL worden gebruikt, zijn in wezen lange tekenreeksen die worden gebruikt voor het versleutelen en ontcijferen van gegevens. Gegevens die zijn versleuteld met de openbare sleutel kunnen alleen worden ontcijferd met de persoonlijke sleutel en vice versa.

Waarom heeft u een SSL-certificaat in 2021 nodig?

Een website heeft een SSL-certificaat nodig om gebruikersgegevens veilig te houden, het eigendom van de website te verifiëren, te voorkomen dat aanvallers een nep versie van de site maken en om het vertrouwen van de gebruiker te winnen.

Encryptie: SSL/TLS-encryptie is mogelijk vanwege de public-private key pairing die SSL-certificaten mogelijk maken. Clients (zoals webbrowsers) krijgen de openbare sleutel die nodig is om een ​​TLS-verbinding te openen vanaf het certificaat van een server.

Authenticatie: SSL-certificaten verifiëren dat een client met de juiste server praat die daadwerkelijk eigenaar is van het domein. Dit helpt zodoende domein spoofing en andere vormen van aanvallen voorkomen.

HTTPS: Het meest cruciale voor bedrijven is dat een certificaat nodig is voor een HTTPS-webadres. HTTPS is de veilige vorm van HTTP en HTTPS-websites zijn websites waarvan het verkeer dus is versleuteld met SSL/TLS.

Google rankings: Het hebben van een SSL website zorgt voor betere google rankings, Google geeft hier veel waardering voor.

Naast het beveiligen van gebruikersgegevens tijdens het transport, maakt HTTPS sites betrouwbaarder vanuit het perspectief van een gebruiker. Veel gebruikers zullen het verschil tussen een http://- en een https://-webadres niet opmerken, maar de meeste browsers zijn begonnen HTTP-sites op meer opvallende manieren als “niet veilig” te taggen , in een poging om over te schakelen naar HTTPS en veiligheid vergroten.

SSL en webhosting Providers

Waar in 2018 en 2019 SSL vaak nog een optie was dat een belangrijke factor was voor de keuze van jouw webhost is dat na 2021 wel anders geworden: Een webhost dient simpelweg gratis een goede SSL dienst aan te bieden voor zijn klanten. In sommige gevallen moet je echter nog steeds betalen voor een SSL dienst. Vaak bij zakelijke sites / internationale sites of Secure Socket Layer op een private server.

 

STRATO_banner_Webhosters
‹ Terug naar veelgestelde vragen