Beste Webhosting / Website Technisch

Wat is OneDrive en hoe gebruik ik het?

OneDrive is een op internet gebaseerd opslagplatform  met een aanzienlijk deel aan opslagruimte die Microsoft gratis aanbiedt aan iedereen met een Microsoft-account.

Zie het als een harde schijf in de cloud die je kunt delen met een paar extra voordelen erbij. Het grootste voordeel is dat bestanden aanhaken op Windows, log jij dus in op een andere computer met je Microsoft-account dan kan je alsnog bij al je bestanden. Daarnaast kan je ook bestanden met anderen delen.

Hoeveel opslagruimte heb ik op OneDrive?

Afhankelijk van waar je voor betaalt of een abonnement op hebt, heb je beschikking tot verschillende hoeveelheden opslagruimte voor je data. In het tabelletje hieronder zie je een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Hoeveelheid opslagruimtePrijsSoort abonnement
5 GBGratisGratis met een Microsoft-account
100 GB€2 per maandKoopt eenmalig 100 GB
1 TB€69 per jaarMicrosoft 365 Personal
6 TB€99 per jaarMicrosoft 365 Family

Hoe gebruik ik OneDrive?

Via de browser

Er zijn verschillende manieren hoe je met OneDrive kan werken. De eerste manier is simpelweg via je internetbrowser. In de stappen hieronder leggen we uit hoe je makkelijk kan beginnen met je bestanden uploaden.

  1. Maak om te beginnen een Microsoft 365 account aan. Als je al een account hebt, log dan in.
  2. Als je ingelogd bent zie je aan de linkerkant van je scherm een aantal icoontjes, klink op het icoontje van OneDrive (zie afbeelding hieronder)
  3. Nu zit je in de OneDrive. Vanuit hier kan je gemakkelijk bestanden uploaden en nieuwe aanmaken.

OneDrive icoontje

Via de bureaublad-app

Vanaf Windows 8 is het mogelijk geworden om de bureaublad-app van OneDrive te downloaden. In de stappen hieronder wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

  1. Check welke versie van Windows op jouw PC staat. Vanaf Windows 10 staat de app automatisch op je PC geïnstalleerd. Als je een oudere versie van Windows hebt, download de app dan met deze link: Microsoft OneDrive download
  2. Na de installatie kan je gemakkelijk bij al je bestanden in de cloud door de OneDrive app te openen. Typ in de zoekbalk zoals hieronder aangegeven ‘OneDrive’ in. Vanuit hier kan je bij al je geüploade bestanden.
  3. Om bestanden in OneDrive op te slaan kan je gemakkelijk via het bestand dat je wilt uploaden ‘opslaan als’ aangeven waar je het bestand op wilt slaan. Aan de linkerkant kan je de map OneDrive vinden.

zoekbalk voorbeeld

Populaire OneDrive alternatieven

#1 Google Drive

Google Drive lijkt in de kern erg veel op OneDrive in de zin dat je er alle soorten bestanden gemakkelijk kan uploaden. Wel krijg je bij Google Drive 15 GB aan gratis opslag in tegenstelling tot de 5 GB bij OneDrive. Een mooi alternatief dus als je niet een account wilt aanmaken bij Microsoft of gewoon niet graag met OneDrive werkt. Houdt er wel bij dat privacy slechter is omdat je bij de voorwaarden accepteert dat Google de eigenaar is van alle bestanden geüpload in de cloud.

#2 iCloud

Ben je gebruiker van een Mac computer of een iPhone dan is bestanden uploaden in iCloud een erg goed idee. Apple is erg goed in het synchroniseren van verschillende bestanden en het opslaan van reservekopieën waardoor je bestanden altijd bij de hand kan hebben. Daarnaast is het mogelijk om iCloud te installeren op een Windows apparaat maar dan ben je wel beperkter met de functies.

#3 Dropbox

De laatste die we hier willen benoemen is Dropbox. Dropbox was een van de eerste software systemen waarbij je bestanden op kon slaan in de cloud, ze waren dus eerder dan zowel Microsoft als Google. Omdat het makkelijk te gebruiken is op pc en mobiel is het nog steeds een geliefd platform onder gebruikers. Wel moet er hierbij vermeld worden dat er weinig gratis opslagruimte is, je zal dus een keer extra geheugen moeten kopen als je het veel blijft gebruiken.

‹ Terug naar veelgestelde vragen