Wat is OneDrive en hoe gebruik ik het?

Of je nu een student, professional of gewoon een actieve internetgebruiker bent, de manier waarop we informatie opslaan en delen is cruciaal geworden in ons dagelijks leven. OneDrive is daar een centraal onderdeel van geworden. Maar wat is OneDrive precies? En hoe kun je het gebruiken om jouw bestanden veilig op te slaan, te delen en altijd toegang te hebben, waar je ook bent?

In de beantwoording van deze vraag gaan we dieper in op de wereld van OneDrive – een krachtige cloudopslagdienst van Microsoft die je in staat stelt om bestanden te bewaren, te synchroniseren en te delen met gemak. Of je nu een beginner bent die net begint te verkennen of iemand die al wat ervaring heeft maar meer wilt weten, deze complete gids zal je helpen alles uit OneDrive te halen. Ook is het direct al belangrijk om aan te geven: tot aan 5GB is OneDrive gratis, wil je meer ruimte afnemen dan moet je hiervoor betalen.

Belangrijk om te weten is dat Microsoft niet zo sterk is in klantenservice, daarom zijn er ook hosting partijen die hierop inspelen en die klantenservice en de setup van bijvoorbeeld OneDrive voor jouw bedrijf of organisatie kunnen faciliteren. Dit zijn Microsoft 365 pakketten bij verschillende Webhosters, onder andere partijen als Cloud86 (365) en Yourhosting.nl (365).

OneDrive Opslag

OneDrive is in wezen een virtuele harde schijf in de cloud. Hierdoor kunnen gebruikers hun documenten, afbeeldingen, video’s en andere bestanden veilig opslaan, zonder zich zorgen te maken over het verlies van gegevens als gevolg van een defect apparaat of een per ongeluk gewiste bestand.

Doordat OneDrive in de cloud toegankelijk is kan je het ook vanuit alle mogelijke devices benaderen en hier koppelingen mee maken, dit maakt OneDrive zeer fijn om mee te werken in combinatie met Smartphones en combinaties van werk en thuis computers.

Integraties en koppelingen van OneDrive

Er zijn positieve punten en negatieve punten te noemen op het vlak van de vele integraties van OneDrive:

Positieve Integraties:

• OneDrive is naadloos geïntegreerd met Microsoft 365-applicaties zoals Word, Excel en PowerPoint. Dit maakt het gemakkelijk om bestanden direct vanuit deze programma’s op te slaan, te bewerken en te delen op je OneDrive-account. Ook kan je goed samenwerken binnen OneDrive met bijvoorbeeld andere studenten of juist om iets te laten zien aan studenten of collega’s.
  • Het feit dat OneDrive diep is geïntegreerd met Windows betekent ook dat je bestanden eenvoudig kunt synchroniseren tussen je Windows-apparaten, waardoor je toegang hebt tot je bestanden op verschillende apparaten zonder extra moeite. OneDrive integreert met Windows 11 als de standaardlocatie om documenten op te slaan en biedt gebruikers van een Microsoft-account vijf gigabyte aan gratis opslagruimte voordat er opties voor een upgrade worden aangeboden. Zie het als een harde schijf in de cloud die je kunt delen met een paar extra voordelen erbij. Het grootste voordeel is dat bestanden aanhaken op Windows, log jij dus in op een andere computer met je Microsoft-account dan kan je alsnog bij al je bestanden. Daarnaast kan je ook bestanden met anderen delen.

Negatieve Meningen over Integraties:

• Voor sommigen kan de diepe integratie met Windows als opdringerig worden ervaren. OneDrive kan bijvoorbeeld automatisch worden gesynchroniseerd met Windows, waardoor sommige gebruikers liever meer controle zouden willen hebben over welke aspecten geïntegreerd zijn en hoe. Als je jouw PC upgrade naar Windows 10 of 11 zit de boel behoorlijk vast aan OneDrive. Hier is op zich niets mis mee, maar al snel zal je merken dat je een groter pakket nodig zal hebben. Deze zijn niet goedkoop als je kijkt op Backupvergelijker naar de kosten van alle cloud opslag partijen dan komt OneDrive redelijk uit de test. Bovenal krijg je bij het Personal pakket direct toegang tot alle mogelijke Office software, voor bedrijven een belangrijk software pakket.
  • Soms heb je de cloud opslag echter niet nodig als je behoorlijk vanuit jouw PC of Laptop al een grote harde schijf hebt, zorg er dan voor dat je niet direct overgaat tot het opslaan van alles op OneDrive. Je kan dit soort zaken wijzigen door in de zoekbalk te zoeken naar ‘OneDrive’ en de instellingen te wijzigen of gewoonweg OneDrive te verwijderen.

Aan de slag met OneDrive

Hoeveel opslagruimte heb ik op OneDrive?

Afhankelijk van waar je voor betaalt of een abonnement op hebt, heb je beschikking tot verschillende hoeveelheden opslagruimte voor je data. In het tabelletje hieronder zie je een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Hoeveelheid opslagruimtePrijsSoort abonnement
5 GBGratisGratis met een Microsoft-account
100 GB€20 per jaarMicrosoft 365 Basic
1 TB€69 per jaarMicrosoft 365 Personal
6 TB€99 per jaarMicrosoft 365 Family

5 GB is op dit moment niet meer zoveel opslagruimte en daar kom je snel aan, pas dus op dat je OneDrive als gratis ziet, je zal al snel overgaan tot een betaald abonnement als je hier gebruik van maakt. Doordat je bij OneDrive er best wat bij krijgt (oa. Office) is de prijs wel competitief. Toch zijn er ook alternatieven die behoorlijk populair zijn omdat ze meer opslagruimte bieden en toch goedkoper zijn. pCloud is bijvoorbeeld een veel gebruikt alternatief. Dit alternatief is aan te raden als je op de prijs wilt letten en niet alles bij Microsoft onder wilt brengen. Hier kan je je bij pCloud registreren (10 GB ipvs 5 GB Gratis) en hier zijn de installatie instructies voor Windows.

Hoe gebruik ik OneDrive?

Via de browser

Er zijn verschillende manieren hoe je met OneDrive kan werken. De eerste manier is simpelweg via je internetbrowser. In de stappen hieronder leggen we uit hoe je makkelijk kan beginnen met je bestanden uploaden.

1. Maak om te beginnen een Microsoft 365 account aan. Als je al een account hebt, log dan in.
  2. Als je ingelogd bent zie je aan de linkerkant van je scherm een aantal icoontjes, klink op het icoontje van OneDrive (zie afbeelding hieronder)
  3. Nu zit je in de OneDrive. Vanuit hier kan je gemakkelijk bestanden uploaden en nieuwe aanmaken.

OneDrive icoontje

Via de bureaublad-app

Vanaf Windows 8 is het mogelijk geworden om de bureaublad-app van OneDrive te downloaden. In Windows 10 en 11 zit OneDrive standaard al verwerkt. In de stappen hieronder wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

1. Check welke versie van Windows op jouw PC staat. Vanaf Windows 10 staat de app automatisch op je PC geïnstalleerd. Als je een oudere versie van Windows hebt, download de app dan met deze link: Microsoft OneDrive download
  2. Na de installatie kan je gemakkelijk bij al je bestanden in de cloud door de OneDrive app te openen. Typ in de zoekbalk zoals hieronder aangegeven ‘OneDrive’ in. Vanuit hier kan je bij al je geüploade bestanden.
  3. Om bestanden in OneDrive op te slaan kan je gemakkelijk via het bestand dat je wilt uploaden ‘opslaan als’ aangeven waar je het bestand op wilt slaan. Aan de linkerkant kan je de map OneDrive vinden.

zoekbalk voorbeeld

Populaire OneDrive alternatieven

#1 pCloud

Pcloud is doordat je er meer gratis ruimte krijgt en  je niet alles onder brengt bij een Amerikaanse partij als Microsoft op dit moment het meest gebruikte alternatief binne Europa.

1. Naar pCloud (Gratis registratie)
  2. Installatie instructies voor Windows.

#2 Google Drive

Google Drive lijkt in de kern erg veel op OneDrive in de zin dat je er alle soorten bestanden gemakkelijk kan uploaden. Wel krijg je bij Google Drive 15 GB aan gratis opslag in tegenstelling tot de 5 GB bij OneDrive. Een mooi alternatief dus als je niet een account wilt aanmaken bij Microsoft of gewoon niet graag met OneDrive werkt. Houdt er wel bij dat privacy slechter is omdat je bij de voorwaarden accepteert dat Google de eigenaar is van alle bestanden geüpload in de cloud.

#3 iCloud

Ben je gebruiker van een Mac computer of een iPhone dan is bestanden uploaden in iCloud een erg goed idee. Apple is erg goed in het synchroniseren van verschillende bestanden en het opslaan van reservekopieën waardoor je bestanden altijd bij de hand kan hebben. Daarnaast is het mogelijk om iCloud te installeren op een Windows apparaat maar dan ben je wel beperkter met de functies.