Wat is SSD?

SSD - Wat is een Solid State Drive

Wat is een SSD? (solid-state drive)

Een Solid-State Drive (SSD) is een nieuwe generatie opslagapparaat die in computers wordt gebruikt.

SSD’s vervangen traditionele mechanische harde schijven door gebruik te maken van flash-gebaseerd geheugen, dat aanzienlijk sneller is.

Oudere opslagtechnologieën op de harde schijf werken langzamer, waardoor uw computer vaak langzamer werkt dan zou moeten. SSD’s versnellen computers aanzienlijk vanwege hun lage leestoegangstijden en snelle doorvoer. Voor Webhosting hebben SSD schijven veel voordelen gebracht: websites zijn sneller geworden dan ooit tevoren.

Van Harddisk naar SSD

Decennialang werden gegevens voornamelijk opgeslagen op mechanische harde schijven. Deze traditionele harde schijven (HDD’s) zijn meestal gebaseerd op bewegende delen, zoals een lees-/schrijfkop die heen en weer gaat om gegevens te verzamelen. Dit maakt HDD’s de meest waarschijnlijke computerhardwarecomponent die defect raakt bij problemen. De nieuwe solid-state schijven werken totaal anders. Ze gebruiken een eenvoudige geheugenchip, NAND-flashgeheugen genaamd, die geen bewegende delen heeft en vrijwel onmiddellijke toegangstijden.

Voordelen van SSD

SSD’s hebben specifieke voordelen op de volgende gebieden:

• Gaming : Gamecomputers hebben altijd de grenzen van de huidige computertechnologie opgezocht, wat relatief dure apparatuur rechtvaardigt ten gunste van gameprestaties. Dat geldt met name voor opslag, aangezien moderne blockbuster-spellen constant bestanden laden en schrijven (bijv. texturen, kaarten, niveaus, karakters).
  • Zakelijk : Bedrijven die met enorme hoeveelheden gegevens werken (zoals programmeeromgevingen of gegevensanalyse) vertrouwen vaak op SSD’s, omdat toegangstijden en bestandsoverdrachtssnelheden van cruciaal belang zijn.
  • Mobiliteit : SSD’s hebben een laag stroomverbruik en dragen zo bij aan een betere levensduur van de batterij in laptops en tablets. SSD’s zijn ook schokbestendig, wat de kans op gegevensverlies verkleint wanneer mobiele apparaten vallen.
  • Servers : Enterprise-servers en VPS Servers hebben SSD’s nodig om snel te kunnen lezen en schrijven om hun client-pc’s goed te kunnen bedienen.

Het enige nadeel van SSD schijven is dat ze duurder zijn dan HDD schijven, echter weegt dit nadeel absoluut niet op tegen de voordelen. Een SSD schijf is dan ook een echte must voor een snelle host. Sommige hosts hebben alleen nog maar SDD hosting beschikbaar. (Siteground bijvoorbeeld)