Wat is een VPS: Is het wel of niet voor mijn website geschikt?

VPS

Een VPS is een Virtual Private Server die virtueel gezien kan worden als een eigen privé server met eigen besturingssysteem. Fysiek gezien staat deze VPS echter wel op een gedeelde server waar bijvoorbeeld ook andere VPS’en en shared hosting klanten kunnen staan.

Wanneer er wordt gesproken over VPS hosting is er onderscheid tussen Managed Hosting en Unmanaged Hosting.

Bij Managed VPS worden updates, monitoring en al het onderhoud door de hoster gedaan terwijl dit bij Unmanaged je eigen verantwoordelijkheid is.

Waarom kan VPS een goede optie zijn?

Vaak beginnen particulieren en startende ondernemers met Shared Hosting vanwege de lage kosten en omdat de eisen van de website nog niet al te hoog zijn. Omdat de server met anderen gedeeld wordt kan dit uiteindelijk voor problemen zorgen omdat het dataverkeer flink kan toenemen. In deze gevallen kan het een goed idee zijn om voor een VPS te kiezen. Je deelt dan weliswaar nog steeds één server met anderen, maar omdat deze server opgedeeld is in meerdere op zichzelf staande virtuele servers heb je geen last van de andere gebruikers van de server.

Bekijk hier hoe wij verschillende VPS aanbieders met elkaar vergeleken hebben: VPS Hosting Vergelijken.

Waarom wel een VPS, waarom geen VPS?

VPS hosting is niet voor iedereen geschikt en het werkt in bepaalde situaties beter dan in andere. In de tabel hieronder is een overzichtje te zien waarom het wel of niet een goed idee kan zijn om aan deze vorm van hosting te beginnen.

Waarom welWaarom niet
- Wanneer de website de resourcelimieten van uw Shared host overschrijdt.- Wanneer je websites met weinig verkeer host die niet bedrijfskritisch zijn.
- Wanneer je toepassingen wilt installeren die uw Shared host niet ondersteund.- Wanneer je een beginner bent die de basis wilt leren kennen, zoals WordPress, FTP en cPanel
- Wanneer je 'root-toegang' tot de server nodig hebt.- VPS is altijd duurder dan Shared Hosting
- Wanneer je virtuele omgeving nodig hebt voor het testen van softwareontwikkeling
- Wanneer je financiële transacties en gevoelige data verwerkt.
- Wanneer je te maken hebt met extreme verkeersschommelingen

Voordelen van een VPS

• Volledige controle: Bij managed VPS wordt de server voor jou beheert en bij unmanaged VPS kan je de server helemaal zelf beheren. Als je hier verstand van hebt kunnen beiden voordelen bieden.
  • Schaalbaar: Naarmate je website groeit, groeit de server met je mee. Dit is bij Shared hosting niet het geval, hier kunnen naar verloop van tijd problemen gaan opspelen.
  • Kostenreductie: Als je meerdere sites beheert kan je ze allemaal onder één VPS zetten, op de lange termijn bespaar je hiermee kosten.
  • onafhankelijk: Wanneer je gebruik maakt van Shared hosting en iemand anders met een grote site maakt gebruik van dezelfde host als jij, kan het problemen voor jouw website veroorzaken. Bij VPS is dit niet het geval omdat je de server niet deelt.

Nadelen van een VPS

• Kosten zijn hoger dan bij Shared Hosting
  • Vereist meer technische kennis

Managed vs Unmanaged VPS Hosting

Wat is Managed VPS Hosting?

Het beheren van een server vereist tijd, moeite en technische expertise. Bij Managed VPS hosting zorgt uw serviceprovider voor alle server gerelateerde verantwoordelijkheden, zoals kernupdates, onderhoud, software-installatie enz. zodat jij als eigenaar zich volledig kan concentreren op de groei van je bedrijf. Managed VPS hosting is in eenvoudige bewoordingen een handsfree benadering.

Als je een nieuwe bedrijfseigenaar bent met weinig of geen technische ervaring, dan is Managed VPS Hosting je go-to hostingoplossing aangezien je je geen zorgen hoeft te maken over server gerelateerde zaken.

Wat is unmanaged VPS Hosting?

Zoals de naam al doet vermoeden, moet je, in tegenstelling tot Managed hosting bij Unmanaged hosting, als bedrijfseigenaar zorgen voor alle serververantwoordelijkheden en onderhoudstaken, terwijl jouw hostingprovider alleen zorgt voor de server en de beschikbaarheid ervan.

Als je voor Unmanaged VPS hosting kiest, dan moet je over de technische expertise of over toegewijde interne resources beschikken om je server, besturingssysteem en andere server gerelateerde resources te beheren.

Zelfs als je technische kennis goed is, is Unmanaged VPS hosting beter geschikt als je een gevestigd bedrijf bent in plaats van een opkomend bedrijf, omdat de belangrijkste focus het vestigen van je bedrijf op de markt is.