Beste Webhosting / Webhosting Algemeen

Wat is Varnish?

Wat is Varnish

Wat is Varnish Cache?

Varnish Cache is een robuuste website versneller waarmee dynamische websites met veel inhoud veel verkeer kunnen doorstaan. Het stelt webpagina’s in staat om sneller te laden, tot wel 1000%. Zo wordt de gemiddelde wachttijd voor het laden van een pagina drastisch verminderd.

Gewoonlijk, wanneer een gebruiker gegevens van een website opvraagt, worden de gegevens door de gebruiker ontvangen door de gebruikelijke verzoek-antwoordpraktijk. Hier converseren de browser van de gebruiker en de webserver van de gehoste website. Zodra de server het verzoek van de browser heeft ontvangen, decodeert hij het verzoek, begrijpt en verzamelt Varnish de benodigde bronnen en stuurt de gegevens tenslotte terug naar de browser. Het volgt deze procedure voor elk afzonderlijk verzoek.

Als u een e-commerce website (webshop) hebt of een website met veel verkeer, is de kans groot dat uw website traag wordt omdat het proces van passeren en ophalen tijd kost. Dit is waar Varnish Cache in beeld komt:

Varnish is een website versneller die dynamische websites voorziet van een zogenaamde ‘beschermlaag’. Door deze laag van geprepareerde pagina’s worden de dynamische elementen minder vaak opgevraagd en wordt de database verbinding ontlast. Websites met veel bezoek kunnen hierdoor veel sneller laden en hebben minder bandbreedte en server ruimte nodig.

Lees meer over Cache in het algemeen.

Voordelen van Varnish

  • Varnish Cache verhoogt de snelheid van uw website. ( En is een geavanceerde versie van de normale cache )
  • Snelle laadsnelheid helpt bij het verbeteren van de gebruikerservaring en het behouden van klanten.
  • Uw webserver kan het websiteverkeer efficiënt afhandelen met verbeterde en naadloze prestaties.
  • In het geval van een serverstoring, blijft uw website in de lucht door inhoud in de cache te leveren.
  • U hoeft uw bestaande hostingpakket niet meer zo nu en dan te upgraden , omdat het veel verkeer kan bijhouden. Dit maakt je website weer schaalbaar.
  • Een razendsnelle websitesnelheid zorgt ervoor dat uw website de zoekmachines haalt en zichtbaar is.
  • Varnish vermindert ook het aantal benodigde servers. U bespaart niet alleen meer uitgaven, maar verkleint ook de ecologische voetafdruk. Milieuvriendelijk toch? 

Nadelen van Varnish

In het verleden hebben wij zelf grote sites gehad die op Varnish draaide, vandaar dat we dit ook graag willen toelichten uit onze eigen ervaring. 

  • Varnish maakt het moeilijker om Bugs te achterhalen, zit de bug in de Varnish update? Of op de echte core website?
  • Varnish zorgt voor een extra ontwikkel-laag, er moet in de toekomst veel rekening worden gehouden met Varnish als de site wordt vernieuwd of als er zaken worden verbeterd.
  • Varnish is goed als het zeer goed werkt, is het slecht geïmplementeerd: Dan is het absoluut niet beter voor de website.

Snelle websites hebben deze technologie hoe dan ook nodig

Over het algemeen heb je hoe dan ook een laag nodig als je een website beheerd met heel veel traffic. Varnish is één van de oplossingen. Een alternatief is Cloudflare of een andere Cache oplossing. Je kan moeilijk om deze software heen. Als je het toepast zorg er dan tenminste voor dat alles zeer goed is toegepast en niet half.

 

STRATO_banner_Webhosters
‹ Terug naar veelgestelde vragen