Wat is een .htaccess bestand?

Wat is htaccess bestand

Wat is een .htaccess bestand

.htaccess is een configuratiebestand voor gebruik op webservers waarop de Apache Web Server-software draait. Wanneer een .htaccess-bestand in een directory wordt geplaatst die op zijn beurt wordt ‘geladen via de Apache Web Server’, dan wordt het .htaccess-bestand gedetecteerd en uitgevoerd door de Apache Web Server-software.

Deze .htaccess-bestanden kunnen worden gebruikt om de configuratie van de Apache Web Server-software te wijzigen om extra functionaliteit en functies die de Apache Web Server-software te bieden heeft in/uit te schakelen. Deze faciliteiten omvatten elementaire omleidingsfunctionaliteit, bijvoorbeeld als een 404-bestand niet gevonden-fout optreedt, of voor meer geavanceerde functies zoals inhoudswachtwoordbeveiliging of afbeelding hotlink-preventie.

In de praktijk wordt het bestand vaak gebruikt voor herleidingen van 301’s en SSL omleidingen. Er bestaan op WordPress allerlei plugins die dit afvangen.

Waar kan ik het .htaccess bestand vinden

Een .htaccess-tutorial zal je vertellen dat je er een kunt vinden in elke map (directory) op je server. Maar meestal heeft de hoofdmap van het web (degene die alles van uw website bevat) er een. Het heeft meestal een naam als public_html of www. Als je een directory hebt met meerdere subdirectories van websites, dan vind je meestal een .htaccess-bestand in de hoofddirectory (public_html). En ook één in alle submappen (/sitenaam).

Wil je echt veel meer weten over het htaccess bestand, lees dan deze gids (in het Engels) goed door, hier staan echt alle mogelijke werkwijzes van htaccess in beschreven.

Hoe werkt .htaccess?

Uitleg van dit bestand in wat simpelere taal.

Het .htaccess-bestand wordt in een directory op de webserver geplaatst. Wanneer dit is gebeurd, wordt het uitgevoerd door de Apache-webserver wanneer een verzoek wordt gedaan vanuit die map. Het is gebruikelijk om een ​​.htaccess-bestand in de hoofdmap van een site te plaatsen, bijvoorbeeld /public_html. Hiermee wordt de webserver voor de hele website geconfigureerd. Het is iets minder gebruikelijk om .htaccess-bestanden in een submap te plaatsen, maar het wordt geoefend en heeft een aantal specifieke toepassingen

Het is belangrijk om te weten dat het .htaccess-bestand, net als elk ander Apache-configuratiebestand, van boven naar beneden wordt gelezen. Dit betekent dat configuraties aan de bovenkant eerder worden uitgevoerd dan die aan de onderkant. U moet letten op de volgorde van uw regels om ervoor te zorgen dat deze correct en efficiënt werken.

Alles rondom htaccess blijft allemaal wel technisch en hoeft niet van invloed te zijn op een keuze voor webhosting.