Wat is een .htaccess bestand?

Een .htaccess-bestand is een configuratiebestand dat wordt gebruikt op webservers die draaien op de Apache Web Server-software. Wanneer een .htaccess-bestand in een directory wordt geplaatst, wordt het gedetecteerd en uitgevoerd door de Apache Web Server, wat invloed heeft op de configuratie en het gedrag van de webserver voor die specifieke directory.

Functies en Mogelijkheden van .htaccess

Het .htaccess-bestand biedt verschillende functies waarmee je de configuratie van de Apache Web Server kunt aanpassen. Dit omvat eenvoudige taken zoals omleidingen (bijvoorbeeld 404-fouten afhandelen) en meer geavanceerde functies zoals het beveiligen van inhoud met wachtwoorden en het voorkomen van hotlinking van afbeeldingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van .htaccess:

• 301 Omleidingen: Permanent omleiden van een oude URL naar een nieuwe URL.
  • SSL Omleidingen: Geforceerd omleiden van HTTP naar HTTPS. Meer over SSL.
  • Beveiliging: Wachtwoordbeveiliging van directories.
  • Toegang Beperken: Beperken van toegang tot bepaalde IP-adressen of gebruikersagenten.

Waar kan ik het .htaccess-bestand vinden?

Je kunt een .htaccess-bestand in elke map (directory) op je server plaatsen. Meestal bevindt het zich in de hoofdmap van je website, vaak genoemd public_html of www. Als je meerdere websites of subdirectories hebt, kunnen er ook .htaccess-bestanden in die subdirectories staan.

Om een .htaccess-bestand te vinden:

1. Log in op je webhostingaccount via FTP of een bestandsbeheerder.
  2. Zoek de hoofdmap van je website, meestal public_html of www.
  3. Controleer op de aanwezigheid van een .htaccess-bestand in deze map.

.htaccess bij een WordPress Installatie

Bij een WordPress-website wordt het .htaccess-bestand meestal in de hoofdmap van je WordPress-installatie geplaatst. Dit bestand wordt vaak automatisch gegenereerd door WordPress en bevat belangrijke configuraties zoals permalink-structuren.

Om een .htaccess-bestand bij een WordPress-installatie te vinden:

1. Log in op je webhostingaccount via FTP of een bestandsbeheerder:
    • Gebruik een FTP-client zoals FileZilla ➚ of de bestandsbeheerder in je hosting control panel.
  2. Navigeer naar de hoofdmap van je WordPress-installatie:
    • Dit is meestal de public_html map of een submap zoals www of http docs.
  3. Zoek naar het .htaccess-bestand:
    • Het bestand kan verborgen zijn (meestal niet), zorg ervoor dat je verborgen bestanden weergeeft in je FTP-client of bestandsbeheerder.

Hoe werkt .htaccess?

Het .htaccess-bestand wordt uitgevoerd door de Apache-webserver zodra een verzoek wordt gedaan voor een bestand in de directory waar het .htaccess-bestand zich bevindt. Meestal wordt het .htaccess-bestand in de hoofdmap van een website geplaatst (bijvoorbeeld public_html) om de configuratie voor de hele website te regelen.

Belangrijke punten over het functioneren van .htaccess:

• Top-down Verwerking: Het .htaccess-bestand wordt van boven naar beneden gelezen. Regels bovenaan worden eerder uitgevoerd dan regels onderaan.
  • Directory-specifiek: Het .htaccess-bestand beïnvloedt alleen de directory waarin het zich bevindt en de subdirectories daarvan.

Veelvoorkomende Vragen en Antwoorden

• Moet ik kennis hebben van .htaccess om een webhostingprovider te kiezen? Nee, hoewel kennis van .htaccess nuttig kan zijn, is het niet essentieel voor het kiezen van een webhostingprovider. Veel functies die via .htaccess kunnen worden ingesteld, kunnen ook worden beheerd via de beheerdersinterface van je webhostingaccount of met behulp van plugins, vooral bij platforms zoals WordPress.
  • Kan ik per ongeluk mijn website breken met .htaccess? Ja, het is mogelijk om configuratiefouten te maken die de toegankelijkheid van je website beïnvloeden. Het is altijd een goed idee om een back-up te maken van je .htaccess-bestand voordat je wijzigingen aanbrengt.
  • Zijn er tools om .htaccess-bestanden te genereren? Ja, er zijn online tools beschikbaar waarmee je regels voor je .htaccess-bestand kunt genereren, bijvoorbeeld voor omleidingen of beveiliging. Veel content management systemen zoals WordPress bieden ook plugins die helpen bij het beheren van .htaccess-regels. Een goede plugin hiervoor is Redirection of de premium versie van Yoast SEO.

Voor meer gedetailleerde informatie over het gebruik en de mogelijkheden van .htaccess, raadpleeg gespecialiseerde gidsen en documentatie er is veel over te lezen en over te vinden.