Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Webhosters Snelheidstest 2023

Blog

Webhosters Snelheidstest 2023

Onze ‘gouwe ouwe’, de meest complete snelheidstest van Nederlandse bodem: de bekende WordPress Webhosting Snelheidstest van Webhosters.nl. Hieronder vind je de resultaten van 2023.

Hij zit er weer op: de Webhosting Snelheidstest van 2023!

Eén van de testen van Webhosters.nl die we al flink wat jaren doen is de snelheidstest. Bij deze test leggen we verschillende populaire webhosters langs de virtuele meetlat en testen we de snelheid van hostingpakketten van deze hosting bedrijven. Waarom? Omdat de snelheid van hosting ook flink wat impact kan hebben op je website. De snelheid van je website hangt af van o.a. het gebruikte template, plugins, optimalisatie maar zeker ook je hosting pakket en aanbieder. 

Over deze test:

De snelheidstest hebben we extern laten uitvoeren in samenwerking met Sturdy Digital, onder meer vanwege de expertise en het borgen van de onafhankelijkheid van de test. Zij hebben de snelheidstesten daadwerkelijk opgezet en uitgevoerd.

Op elk pakket hebben we voor deze test exact dezelfde WordPress website geïnstalleerd en hebben we de snelheden en prestaties getest vóór- en na optimalisatie van de websites. Ook stonden alle testwebsites op dezelfde tld een .nl domeinnaam.

We lichten hieronder nu eerst toe hoe de snelheidstest dit jaar in zijn werk is gegaan en onderaan vind je de resultaten van de test van dit jaar.

Resultaten kunnen mede-afhankelijk zijn van welke server je hebt gekregen in een systeem, de resultaten van eenzelfde test zouden een week later anders uit kunnen vallen. Een snelheidstest is altijd een momentopname, maar tevens ook een goede indicatie.

Selecteren van hosters en hosting pakketten

Ook dit jaar hebben we weer een selectie gemaakt van 14 hosting bedrijven die veelvuldig gebruikt worden in Nederland en enkele populaire hosting bedrijven op Webhosters.nl. Verder vallen de hosting pakketten in de prijsrange tot €10,- per maand.

Er zijn een aantal van de grootste hosting bedrijven gepakt (TransIP, YourHosting, Antagonist) een aantal van de best gewaardeerde bedrijven (bHosted, mijn.host, Esmero) een aantal populaire aanbieders Cloud86, Hostinger en wat nieuwkomers zoals bv Junda. Als laatste zijn SiteGround en Strato toegevoegd omdat zij én veel klanten bedienen én ook hebben ze internationaal een unieke propositie.

Dit jaar hebben we de volgende webhosters, op alfabetische volgorde, meegenomen in de snelheidstest:

 • Antagonist
 • bHosted
 • Cloud86
 • Esmero
 • Hostinger
 • Junda
 • mijn.host
 • SiteGround
 • Snel.com
 • Strato
 • Transip
 • WebOke
 • Xel
 • Yourhosting

Hoe is de WordPress snelheidstest uitgevoerd?

1. Webhosting pakketten bestellen

We hebben bij de verschillende webhosters een hostingpakket afgesloten wat geschikt is voor WordPress met een .NL domein. Dit is anoniem gebleven zodat er geen optimalisatie van tevoren kon plaatsvinden. We hebben gekeken wat er mogelijk was met een budget tot €10,- per maand (na verlenging).

2. Standaard WordPress installatie met elementor, posts en plugins op elke website

Vervolgens is er op alle hosting pakketten dezelfde website geplaatst. Om een goed beeld te krijgen van de laadsnelheid is er een gemiddelde website opgezet met een SSL. Er is gebruikgemaakt van een thema van Elementor en er zijn berichten gegenereerd met de plugin Generate Dummy Posts. Andere plugins die zijn geïnstalleerd zijn Akismet, Contact form 7, Yoast Seo en iThemes Security.

Voor het optimaliseren van de site zijn er drie plugins gebruikt. Smush voor het comprimeren van de afbeeldingen, WP-Optimize voor het optimaliseren van de database en het cachen en Flying Pages voor het preloaden. Er is voor deze optimalisatie plugins gekozen, omdat zij uit verschillende testen in de top gratis optimalisatie plugins staan.

3. We hebben de snelheid en scores gemeten voor én na optimalisatie

Snelheid meten voor én na optimalisatie
We hebben de snelheid van de website gemeten voor én na de WordPress optimalisatie. Voor het meten van de snelheid hebben we deze drie tools gebruikt:

 • Webpagetest: Met Webpagetest kan accuraat de laadtijd worden gemeten met een testlocatie en browser selectie. Dit kan gratis via: https://www.webpagetest.org.
 • PageSpeed Insights: Snelheidstool van Google waarbij meer wordt gelet op de techniek van de website dan op de webhosting zelf. Een goede score hier duidt niet per definitie op een snelle laadtijd. Je kunt hier gratis je eigen website testen
 • Grafana Cloud K6 – Op basis hier van kun je zien wanneer je website wel of niet presteert, en bij hoeveel bezoekers de hosting het bijvoorbeeld opgeeft. Hiermee is de homepage en een random page getest.

Testonderdelen WordPress Webhosting test

Voor de WordPress snelheidstest is er een website gemaakt met een template van Elementor met verschillende pagina’s en berichten. Vervolgens is deze website op drie verschillende manieren getest. Als eerste de meest beruchte test, Google PageSpeed Insights, waarvan de waarde meespeelt in ranking factoren van je website.

Vervolgens is er een Speedtest uitgevoerd op Webpagetest.org. De twee testen zijn uitgevoerd voor en na de optimalisatie. Als laatste is er een belading test uitgevoerd met Grafana Cloud K6. Voor alle hostingproviders is er precies dezelfde website gebruikt en zijn precies dezelfde optimalisaties uitgevoerd.

PageSpeed insights test

Voor de Lighthouse test is de pagina https://pagespeed.web.dev/ gebruikt. Hier is van iedere website de frontpage getest. De frontpage is opgebouwd met het Elementor thema en bevat verschillende afbeeldingen, de meest recente berichten en een google maps widget.

Speedtest

Voor de Speedtest is https://www.webpagetest.org/ gebruikt, met als geavanceerde instellingen: vanuit Amsterdam, in een Chrome browser, niet geknepen (native connection) en er is onder meer gekeken naar de first en de repeat view. Tijdens iedere test werden er drie tests gerund.

k6-Belading-test

De belading-test is uitgevoerd met de Grafana K6 software. Op Grafana Cloud K6 is een gratis testaccount gebruikt en zijn er twee tests uitgevoerd. Een test voor alleen de frontpage en de andere op random pagina’s (home, contact, services, berichten en over ons).

Voor beide testen zijn er 100 gebruikers vanuit 1 locatie voor 3 minuten gebruikt. De resultaten zijn opgedeeld in de snelste tijd, langzaamste tijd, gemiddelde tijd en de p95 score (p95 is gemiddelde resultaat in 95% van de gevallen)

‘Beknibbelen op hostingkosten is alsof je met je Ferrari op een grindpad gaat rijden. Vraag je webbouwer om advies en kies voor kwaliteit’
Frans Eldering – Sturdy Digital

Testresultaten voor optimalisatie

PageSpeed Insights

Voor desktop presteren de meeste providers in het groen (90+) bij PageSpeed insights scores voor optimalisatie. Enkele zelfs 95 of hoger, onder meer Cloud86, WebOke, Transip, Hostinger, Esmero en bHosted. Scores op mobiel waren ook prima, met het grootste deel van de hosters met scores boven de 70. Cloud86 met een score van 78, Snel.com 74,67 en Yourhosting met 73.

Het grootste deel van de hosters presteert redelijk gelijk. Cloud86 springt hier nog wel iets bovenuit met meteen een 99 voor desktop en 78 voor mobiel.

Snelheidstest

Bij de TTFB (Time To First Byte) zitten alle providers onder de 1 seconde. Er zaten er zelf een paar onder de 0,1 seconden: Cloud86, Snel.com en Siteground.

Bij de snelheidstest voor optimalisatie steekt er één host bovenuit met een volledige pagina laadtijd bij de eerste request onder de seconde, dit is Cloud86.

We hebben ook de laadtijd van de tweede request getest (repeat view). Het zou kunnen dat de cache in de eerste request nog opgebouwd moet worden. Hier laten mijn.host, WebOke en Snel.com het grootste verschil zien tussen eerste en tweede request, namelijk meer dan 0,5s sneller.

Testresultaten na optimalisatie

De websites zijn vervolgens geoptimaliseerd met behulp van drie plugins:

 • Smush voor het comprimeren van de afbeeldingen;
 • WP-Optimize voor het optimaliseren van de database en het cachen en;
 • Flying Pages voor het preloaden.

Na het optimaliseren zijn de sites weer getest, de samenvatting daarover lees je hier onder.

PageSpeed Insights

Na de optimalisatie hebben bijna alle providers, behalve Siteground en Strato, een score voor desktop gehaald van (95+). Bijna iedere provider heeft een hogere desktopscore na de optimalisatie, Cloud86 is de enige uitzondering. De mobiele score is redelijk gelijk gebleven voor en na de optimalisatie.

Snelheidstest

Na de optimalisatie viel Xel erg op door de enorm lage TTFB van 0,019, verder scoorden ook TransIP, Siteground en yourHosting ook onder de 0,05.

De enige provider die met een volledige pagina laadtijd bij de eerste request onder de seconde zit is TransIP. Verder zitten de meeste providers tussen de 1s en 1,2s. Enige provider die dit net niet heeft gehaald is Hostinger, opvallend juist omdat dit bekend staat als één van de snelste hosting bedrijven.

Voor de repeat view zaten alle providers tussen de 0,650 en 0,900. Er zijn hier niet echt uitschieters, allemaal nettte resultaten.

k6-Beladings-test

De belading-test is opgedeeld in twee tests. Erg veel druk op de homepagina of erg veel druk op veel verschillende pagina’s. Bij veel druk op de homepagina scoorden Cloud86, webOke, Hostinger, Antagonist en Esmero het snelste gemiddelde voor 95% van de gevallen, namelijk allemaal onder de 30ms.

Bij twee providers klapte de server eruit tijdens de test met veel druk op verschillende pagina’s.

Bij de test met veel druk op verschillende paginas scoorden een paar hosting pakketten onder de 0,1s als gemiddelde van 95% van de gevallen. Dit waren Cloud86, Esmero en Strato. Xel scoorde ook een p95 van onder de 0,1s, maar had wel 0,05% failed requests.

Opvallende scores  uitgelicht.

Cloud86 scoorde voor de optimalisatie beter dan na. Dit zou kunnen doordat de caching van hun LiteSpeed server beter is ingericht dan het cachen van de WP-Optimize plugin.

Wat ook opvalt is dat er voor alle providers niet heel veel veranderd is met de mobiele scoren van de PageSpeed Insight test. Dit zou kunnen liggen aan de compatibiliteit van het Elementor thema en mobiel. Bijna alle providers zijn op de desktopscore wel vooruit gegaan.

Junda is de enige provider die met beide K6 testen een maximale responstijd heeft van onder de 1s.

Conclusie WordPress Webhosting Snelheidstest

Alle geteste hosting bedrijven in de test wisten binnen 2 seconden de testwebsite volledig te laden. Ook de behaalde scores binnen PageSpeed Insights (veelal 80+ voor mobiel, en 90+ voor desktop) zijn van hoge standaard. De webhosters voldoen in onze optiek allemaal aan goede randvoorwaarden voor een prima website.

Winnaar van de WordPress Webhosting Snelheidstest

Per testonderdeel vielen van 1 tot 14 punten te verdienen, het eindresultaat is een optelsom van de verschillende geteste factoren in de test: TTFB, Loadtime, PageSpeed Insights en de k6 belading-test. Degene met de hoogste score presteert dus overall het beste op het moment van de test. Op basis van de totaalscore van deze onderdelen zijn we tot de uiteindelijke ranking gekomen. [1]De berekening is ook terug te vinden in het document met de testdata

Cloud86 is de snelste hoster in WordPress Snelheidstest

Veel van de hosting bedrijven liggen dicht bij elkaar wat betreft resultaten. De positieve uitschieter in de snelheidstest is Cloud86. Helemaal voor de optimalisatie scoort Cloud86 sterker dan de concurrentie. 

Met het constante presteren op onder meer lage TTFB, snelle laadtijd en goede PageSpeed Insights score, laten ze de andere webhosters achter zich, ook presteert de website goed onder druk (belading-test). Antagonist en Snel.com completeren de top 3. Het grootste deel van de geselecteerde hosters laat goede resultaten zien en zit dicht bij elkaar in de test.

Benieuwd naar Cloud86? Dan kan je hier de WordPress hosting pakketten van Cloud86 bekijken.

Belangrijke om te vermelden over deze test

De tests zijn in serie uitgevoerd over een periode van een week. Resultaten kunnen natuurlijk mede-afhankelijk zijn van welke server je hebt gekregen in een systeem, de resultaten van eenzelfde test zouden een week later anders uit kunnen vallen. Een snelheidstest is altijd een momentopname maar is wel een goede indicatie als een bedrijf goed scoort.

Scores en onderdelen WordPress Snelheidstest

Onderstaand zijn de scores te vinden op de verschillende onderdelen van de WordPress Webhosters Snelheidstest.

Per onderdeel zijn hier onder de tabellen en grafieken met de resultatent te vinden.

In sommige gevallen presteren hosters minder goed na de optimalisatie dit kan dus betekenen dat ze de eigen server dus al verder hebben geoptimaliseerd dan is gelukt met de genoemde plugins.

Onderstaande pakketten van de hosting bedrijven zijn getest.

Pakketten en prijzen webhosters

Hosting bedrijfhosting pakketprijs na vernieuwing per maand
Transipcore€ 6,99
XelOnline Starter Hosting€ 7,45
Siteground*Startup€ 15,99
HostingerSingle Web Hosting€ 7,99
Mijn.hostBasic€ 7,99
Cloud86Medium€ 6,95
JundaWP Plus€ 7,99
Snel.comWebsite hosting pro€ 6,99
EsmeroWebhosting maximaal€ 4,75
AntagonistSlim€ 8,99
WebOke.nlPower Webhost Three€ 6,49
bHostedHOSTING 5 GB€ 5,25
StratoWordpress hosting Advanced€ 8,00
YourhostingHosting Basic€ 9,99

SiteGround is de enige uitzondering qua prijs, desalniettemin hebben we ook SiteGround hebben meegenomen in de test, o.a. omdat het één van de grootste spelers is, en de eerste 3 jaar wel voordelig kunnen zijn.

Natuurlijk is snelheid niet als enige van belang bij je hosting, daarom doen we ook andere onderzoeken zoals welke webhosters het beste gewaardeerd worden, zie eerdere onderzoeken onder meer hier:

Eerder onderzoek:

Bronnen

Bronnen
1 De berekening is ook terug te vinden in het document met de testdata
STRATO_banner_Webhosters