Wat is een DNS redirect en hoe stel ik het in?

dns redirect

Een DNS redirect of een doorlink wordt gebruikt om je domeinnaam door te linken naar een andere domeinnaam. Dit kan je doen met een tijdelijke DNS redirect (302-redirect) of een permanente redirect (301-redirect).

Tijdelijke redirect (302-redirect)

Een tijdelijke redirect kan je instellen wanneer je jou domeinnaam tijdelijk naar een andere domeinnaam toe wilt laten leiden. Stel bijvoorbeeld dat er groot onderhoud nodig is op je website dan kan het handig zijn om bezoekers tijdelijk op te vangen op een andere pagina. Doordat de redirect tijdelijk is weten zoekmachines en browsers dat ze deze doorlink niet hoeven te onthouden, op deze manier kan je bezoekers later weer gemakkelijk terug naar de originele site leiden.

Permanente redirect (301-redirect)

Deze redirect stel je in wanneer je bezoekers permanent naar een andere website toe wilt leiden vanaf de URL die ingevuld is. Je zou dit willen instellen wanneer je bijvoorbeeld twee domeinnamen voor één website wilt gebruiken of wanneer je een website onder een nieuwe naam online wilt plaatsen. Zoekmachines en browsers onthouden hier wel dat de doorlink onthouden moet worden en zullen ervoor zorgen dat deze redirect sneller zal werken.

Hoe maak ik een redirect aan?

Heb jij een WordPress website dan zouden wij aanraden om van de plugin Redirection gebruik te maken. Het is gratis en erg makkelijk te gebruiken. Volg onderstaande stappen om je url te redirecten.

1. Download, installeer en activeer de plugin met bovenstaande link of via je WordPress dashboard.
  2. In de gereedschap tab in je dashboard is nu een Redirection tab tevoorschijn gekomen.
  3. Klik op deze Redirection tab, deze brengt je naar de pagina waar je al je redirect kan managen.
  4. Vul nu de URL in die je wilt vervangen (Source URL) en de URL waar je naartoe wil gaan herleiden (Target URL).
  5. Klik ‘Add Redirect’ om je redirect toe te passen.
  6. Als je op het instellingen icoontje klikt kan je verdere instellingen doen. Bijvoorbeeld een 301 of een 302 redirect