Snelheid Website Testen: De 4 Beste Tools
Dat een snelle website beter is dan een langzame website mag géén verrassing meer zijn. Het verbetert de conversie, het verlaagt de bounce-rate en zoekmachines waaronder Google hechten een steeds groter belang aan snelle laadtijden.
Hoe snel een gebruiker een website kan laden hangt deels af van de hardware en verbinding van de gebruiker zelf, aan dat deel kun je als website eigenaar helaas weinig verbeteren. Het andere deel dat verantwoordelijk is voor de laadtijd is de webhosting en de website techniek. Bekijk ook de resultaten van onze webhosting snelheidstest van 2020.
In welke mate je website al snel laadt kun je testen met online tools, deze geven inzicht in de exacte laadtijd, geven aan welke onderdelen van de website de meeste tijd innemen en geven ook suggesties ter verbetering. Gebruik deze tools met regelmaat om je website te monitoren.
1. Pagespeed Insights (van Google)
Het ligt voor de hand om de online tool van Google zelf te gebruiken, dit is Pagespeed Insights. Hiermee kun je gratis binnen enkele seconden de snelheid van je website laten analyseren. Pagespeed Insights geeft een oordeel, bijvoorbeeld Medium of Good en kijkt zowel naar Mobiel als Desktop.
Wanneer je voor de ‘Paginasnelheid’ eerst géén score krijgt en ‘Unavailable’ ziet staan kun je de test nogmaals proberen met ‘site:https://www.domein.nl’.
De score voor Mobiel zal vaak wat lager uitpakken dan voor Desktop, dat is niet direct zorgwekkend. De tool geeft gelijk suggesties om de snelheid te verbeteren.
Tool: google.com/speed/pagespeed/insights
2. Pingdom Tools
Pingdom Tools is één van de bekendste snelheid tests online, de gratis online test is een prima hulpmiddel om de snelheid te meten. Hoewel er gekozen kan worden uit 4 locaties om vanuit te testen is dit helaas niet vanuit Nederland, het dichts bij is de locatie in Zweden.
De resultaten geven snel een eenvoudig overzicht van de snelheid en wat de vertragingen veroorzaakt. Voor verbeteringen wordt consequent naar Pagespeed Insights verwezen wat weinig toevoegt in onze ogen.
3. Uptrends
De gratis speed test van Uptrends geeft enkele interessante opties die we niet bij de alternatieven hebben gezien. Zo kun je hier kiezen tussen mobiel en desktop maar kun je tevens het model telefoon en de verbindingssnelheid selecteren om een zo realistisch mogelijke simulatie uit te voeren.
Ook Uptrends maakt gebruik van de Pagespeed Insight score, verder wordt er géén oordeel aan de snelheid gegeven. Ook de aanbevelingen om de snelheid te verbeteren zijn beperkt.
Tool: https://www.uptrends.com/tools/website-speed-test
4. GT Metrix
Met GT Metrix kun je de snelheid van je website testen en krijg je snel een volledig overzicht van de laadtijden. De tests worden uitgevoerd vanuit Canada en je website krijgt via GT Metrix twee scores, de Pagespeed score (via Google) en een YSlow score. Deze laatste is een controle ontwikkeld door Yahoo. Uit beide scores komt een flinke rij met verbeteringen tevoorschijn, veelal dezelfde voor de hand liggende suggesties. GT Metrix geeft echter wel goede uitleg en mogelijkheden om extra informatie te lezen.
Tool: https://gtmetrix.com
Wanneer we deze vier online snelheids tools gebruiken voor Webhosters.nl zien we een vergelijkbaar beeld. Over het algemeen scoort de website erg goed qua snelheid, we zien scores van 67 tot 98 met het grootste deel rond de 90. Enkele verbeterpunten zijn het gebruiken van een CDN (dat heeft onze VPS hosting inderdaad niet), beperken van redirects en javascripts boven de fold beperken.
Al met al krijg je door het gebruik van gratis snelheid tools snel inzicht in het niveau en mogelijke verbeterpunten van je website.
Een (te) lage score?
Elke vertraging van je website betekent dat je klanten verliest. Afhankelijk van je website kun je veel acties ondernemen om de website sneller te maken, we geven enkele basis richtlijnen:
- Kies voor snelle webhosting, zie Snelheidstest 2020 (en het juiste hosting pakket)
- Zorg voor goede caching (Webhosters met caching zijn bijvoorbeeld: Antagonist, bHosted en Vimexx)
- Kies bewust voor afbeeldingen & video
- Beperk het aantal trackers en scripts
- Test de laadtijden voor desktop & mobiel
- Update CMS/plugins/software
- Overstappen naareen snellere PHP-versie
GERELATEERDE ARTIKELEN: