Home / WordPress Webhosting Snelheidstest 2020

WordPress Webhosting Snelheidstest 2020

14 januari 2020 – In deze WordPress Webhosting Snelheidstest 2020 hebben wij de snelheid gemeten van enkele populaire WordPress hosting pakketten. Een snelle website is grotendeels afhankelijk van snelle webhosting. Echter ook goede optimalisatie speelt een rol. Om de snelste webhosting voor WordPress te vinden hebben we acht grote webhosting bedrijven getest zonder en mét optimalisatie.

Dat een snelle website belangrijk is weet je natuurlijk al. Het is niet alleen belangrijk voor je bezoekers (bij lange laadtijden klikken zij namelijk weg) het is ook van belang voor je SEO (zoekmachine optimalisatie).

Een snelle website hangt af van meerdere factoren zoals het gekozen WordPress template, de gebruikte plugins maar zeker ook de webhosting en optimalisatie. In deze test werkt Webhosters.nl samen met New Fountain, een WordPress ontwikkelaar uit Haarlem. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van WordPress websites en hebben voor deze test dan ook de optimalisatie uitgevoerd.

In 2018 hebben wij reeds een algemene webhosting snelheidstest uitgevoerd met enkel standaard WordPress installaties en het Twenty Seventeen template zonder extra plugins, nu kiezen we voor een uitgebreide testvariant met meer realistischere websites. Géén zin om verder te lezen? Ga dan gelijk naar de resultaten.

Inhoud:

1. Onze selectie van Webhosting Bedrijven

Er staan meer dan 450 hosting bedrijven in de database van Webhosters.nl, deze kunnen we niet allemaal testen. Er is een selectie gemaakt van uiteindelijk acht bedrijven die WordPress hosting aanbieden. Daarbij zijn in eerste instantie de vier grootste hosting bedrijven in Nederland geselecteerd, dit zijn: Hostnet, TransIP, Yourhosting en Mijndomein. Aangezien zij de meeste Nederlandse klanten bedienen is het relevant voor veel gebruikers om deze bedrijven te testen. Vervolgens hebben we Vimexx  en Antagonist toegevoegd aangezien zij erg goed worden beoordeeld door hun klanten. Ook hebben we GoDaddy meegenomen in de test omdat dit wereldwijd het allergrootste hosting bedrijf is. Als laatste is SiteGround aan de test toegevoegd omdat zij én veel klanten bedienen en één van de drie bedrijven is die aanbevolen wordt door WordPress.org.

2. Hoe is de test uitgevoerd?

Anoniem Webhosting bestellen
Om te beginnen hebben we bij de acht geselecteerde bedrijven een (instap) webhosting pakket afgesloten geschikt voor WordPress en in combinatie met een .NL domein geregistreerd. Dit hebben we anoniem gedaan zodat er géén optimalisatie vanuit de bedrijven kon plaatsvinden.

Een Gemiddelde WordPress Website
Vervolgens is er op elk hosting pakket een website geplaatst. Om een realistisch beeld te krijgen van de laadtijden van een gemiddelde website hebben we ook een ‘gemiddelde website’ gemaakt. We hebben het meest gebruikte thema Divi gebruikt, hier demo content op geplaatst en de volgende plugins:

 • Akismet Anti-Spam
 • Jetpack
 • Yoast SEO
 • Contact Form 7
 • Redirection
 • Duplicate Post
 • Wordfence Security
 • Really Simple SSL
 • WP Super Cache (optimalisatie)
 • Flying pages (optimalisatie)

Alle plugins zijn ingesteld en ook op de website actief in gebruik genomen (indien van toepassing). Op elk webhostingpakket hebben we een kopie van deze website neer gezet.

Snelheid meten voor én na optimalisatie
Vervolgens hebben we de snelheid van de website gemeten voor én na de WordPress optimalisatie. Voor het meten van de snelheid hebben we deze drie tools gebruikt:

 • Webpagetest: Met Webpagetest kan accuraat de laadtijd worden gemeten met een testlocatie en browser selectie. Dit kan gratis via: https://www.webpagetest.org.
 • Uptrends: Met Uptrends wordt de laadtijd van de websites over een langere periode gemeten. Een Uptrends account is beschikbaar vanaf €12,14 per maand en 30 dagen gratis op proef.
 • PageSpeed Insights: Snelheidstool van Google waarbij meer wordt gelet op de techniek van de website dan op de webhosting zelf. Een goede score hier duidt niet per definitie op een snelle laadtijd. Je kunt hier gratis je eigen website testen.

3. WordPress Optimalisatie

Voor de optimalisatie van WordPress is gebruik gemaakt van drie gratis WordPress plugins. De selectie van deze plugins is een keuze van WordPress specialist New Fountain uit Haarlem. Wij hebben samen met dit bedrijf deze test opgezet en uitgevoerd op basis van hun ervaring met WordPress.

Plugin 1:

 • Installeren en activeren van plugin Flying Pages (link).

Plugin 2:

 • Installeren en activeren van plugin Jetpack (link).
 • Vervolgens in Jetpack klikken op ‘Siteversneller inschakelen’ onder Instellingen > Prestaties.

Plugin 3:

 • Installeren en activeren van plugin WP Super Cache (link)
 • Vervolgens in WP Super Cache ‘Caching on’ aan vinken onder tabblad ‘Easy’.

Zoals genoemd zijn bovenstaande plugins gratis en werken zij goed. Voor klanten maakt New Fountain meestal gebruik van WP Rocket, een cache plugin beschikbaar vanaf $49 per jaar.

4. Testresultaten

Met de tools WebPageTest en Uptrends hebben we de snelheid van de webhosting gemeten. De derde test met PageSpeed Insights geeft inzicht in de score die Google aan de website geeft maar meet niet zozeer de daadwerkelijke laadtijd. Deze scores nemen we dan ook niet mee in de conclusie.

4.1 Testresultaten: WebPageTest

Met de gratis online test van WebPageTest zijn de laadtijden per webhosting bedrijf getest. Er is een testlocatie in Amsterdam gebruikt en gekozen voor de Chrome browser. Er zijn vervolgens drie tests uitgevoerd en hiervan is het middelste resultaat gebruikt (de median run). Hieronder staan de resultaten per website voor en na optimalisatie van WordPress.

In deze testresultaten is te zien dat alle acht bedrijven standaard een laadtijd onder de 2 sec weten te behalen. Na optimalisatie verbeteren de laadtijden flink en komen ze allemaal rond de 0,7 seconde. De laadtijden bij GoDaddy zijn voor optimalisatie erg snel en verbeteren niet verder.

4.2 Testresultaten: Uptrends

De tests van Uptrends zijn gebruikt om over een langere duur een gemiddelde laadtijd te meten van de websites. Daarvoor is Uptrends ingesteld op uitvoeren van één controle (test) per vijf minuten. Daarvoor zijn tientallen verschillende servers in Europa gebruikt waaronder ook servers in Nederland (Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Haarlem, Lelystad en Utrecht). De laadtijden hieronder zijn een gemiddelde over al deze servers over een periode van zeven dagen.

Wat gelijk opvalt is dat GoDaddy voor de optimalisatie een gemiddelde laadtijd heeft van 0,44 sec en na de optimalisatie een laadtijd van 3,66 sec. Zover wij het kunnen zien heeft dit niet met de optimalisatie zelf te maken. De laadtijden gingen enkele dagen na de optimalisatie plotseling fors omhoog naar rond de 10 sec en zijn niet meer verbeterd. Verder valt op dat bijna alle webhosters vanaf de start zonder optimalisatie al onder de 2 seconden zitten. Vimexx zit daar in eerste instantie nog boven maar na optimalisatie scoort zij ook erg snel. TransIP en SiteGround doen het zowel voor als na optimalisatie goed.

4.3 Testresultaten: PageSpeed Insights

De derde test die we gebruiken is PageSpeed Insights van Google. Deze test geeft een score tussen de 0 en 100 voor zowel mobiel als desktop, ook deze test is weer drie maal uitgevoerd en de resultaten hieronder zijn de gemiddelde scores. Deze score zegt meer over de gebruikte technologie van de website dan over de daadwerkelijke laadtijden. We nemen deze scores dan ook niet mee in de conclusie.

GEMIDDELDEStandaardNa optimalisatie
MobielDesktopMobielDesktop
Antagonist649177 (+12)97 (+6)
Godaddy649561 (-3)89 (-6)
SiteGround629374 (+12)97 (+4)
Vimexx618476 (+15)93 (+9)
Yourhosting598673 (+14)97 (+11)
TransIP147621 (+7)84 (+8)
Hostnet146923 (+9)79 (+10)
Mijndomein147424 (+10)83 (+9)

In deze resultaten is een groot verschil te zien tussen de top 5 (Antagonist, GoDaddy, SiteGround, Vimexx en Yourhosting) en de laatste 3 (TransIP, Hostnet en Mijndomein). Waarschijnlijk passen deze laatste drie minder caching en optimalisatie toe. Ook hier is GoDaddy de enige webhoster waar de score niet verbetert na optimalisatie.

5. Conclusie

Op basis van de testresultaten van zowel WebPageTest en Uptrends kunnen we allereerst enkele algemene conclusies trekken. Zo is het duidelijk dat je bij al deze hosting bedrijven prima terecht kunt voor een WordPress website die snel genoeg is, bij WebPageTest scoren ze allemaal laadtijden onder de 2 seconden zonder optimalisatie.

Dat brengt ons gelijk bij de tweede conclusie en dat is dat optimalisatie van je WordPress website wel degelijk een positief effect heeft, zowel bij Uptrends als bij WebPageTest worden de laadtijden op een uitzondering na significant beter na de eenvoudige optimalisatie.

Om echt de snelste WordPress hosting bedrijven aan te kunnen wijzen geven we elk bedrijf een score toe voor zowel Uptrends als WebPageTest. Het bedrijf dat het beste scoort krijgt 8 punten en het bedrijf onderaan krijgt 1 punt, dit doen we voor zowel WebPageTest als Uptrends. Het maximaal te behalen aantal punten is dus 16 en het minimale puntenaantal is 2. In onderstaande tabel is het overzicht en het totaal van deze scores weergegeven.

Punten:WebPageTestUptrendsTotaal
TransIP7815
SiteGround5712
Mijndomein6410
Godaddy819
Antagonist358
Yourhosting268
Hostnet134
Vimexx426

TransIP heeft de meeste punten gevolgd door SiteGround en Mijndomein, deze drie bedrijven bieden de snelste hosting voor WordPress op basis van deze test. Zoals eerder aangegeven zijn de resultaten van de Pagespeed Insights niet meegenomen, hier worden namelijk géén laadtijden gemeten. Zouden we dit wel doen dan zouden TransIP en SiteGround alsnog bovenaan eindigen maar dan met een gelijk puntenaantal.

Reageren op deze resultaten?

Hosting bedrijven die een reactie willen geven op deze resultaten kunnen deze sturen naar info@webhosters.nl of via het contactformulier van deze website, indien de reactie inhoudelijk een nuttige toevoeging is zal deze in een update worden toegevoegd aan deze pagina.

Staat je bedrijf er niet bij (en weet je zeker dat je sneller bent)?

Bij deze selectie van acht bedrijven zijn wij er terdege van bewust meer bedrijven niet in de test mee te nemen dan wel. Dat is helaas een logisch gevolg van een markt met ruim 450 aanbieders (alleen al in Nederland). Is jouw bedrijf echter de absolute topper op het gebied van snelle WordPress Hosting en wil je ook getest worden? Dan kun je tegen een eenmalige betaling een onafhankelijke test aanvragen, neem contact op voor de voorwaarden en tarieven via https://www.webhosters.nl/deelname/. Daarbij voeren we dezelfde test als bovenstaand uit en worden de resultaten aan deze pagina toegevoegd. Deze aanmelding kan tot en met 31 januari 2020 waarna de test in februari 2020 zal plaatsvinden en de resultaten vervolgens in maart 2020 zullen worden toegevoegd. Deel twee van de test zal enkel plaatsvinden bij voldoende aanmeldingen.

INTERESSANTE ARTIKELEN: