Home / Webhosting Snelheidstest 2018

Webhosting Snelheidstest 2018

07 augustus 2018

Dat een snelle website van belang is hoeven we niet meer uit te leggen, een snelle website kan niet zonder snelle webhosting. Webhosting bedrijven schermen daarom graag met ‘snelle servers’, ‘optimale caching’, SSD, litespeed, NGINX etc. om te benadrukken hoe snel hun hosting wel niet is.

Toch geldt ook hier ‘meten is weten’ en dat hebben we in deze webhosting snelheidstest gedaan. Van alle hosting bedrijven uit de Webhosters.nl Top 10* is het goedkoopste shared hosting (geschikt voor WordPress) pakket afgenomen en de snelheid hiervan vervolgens 14 dagen getest. De snelheidsmetingen zijn uitgevoerd door gebruik te maken van Uptrends.

Inhoud:

  1. Hoe is de snelheidstest uitgevoerd?
  2. Test resultaten per Hosting Bedrijf
  3. Conclusie: Welk hosting pakket is het snelst?

1. Hoe is de snelheid test uitgevoerd?

Bij alle geteste hosting bedrijven is gekozen voor het goedkoopste shared hosting pakket geschikt voor WordPress (het meest gebruikte CMS).

Op elk webhosting pakket is WordPress geïnstalleerd op een .NL domein. WordPress is via de automatische installatie scripts van het hosting bedrijf geïnstalleerd, dit kan zijn via installatron, Softaculous of door het bedrijf zelf. Er is verder niets geüpload of met de website gedaan, er is ook géén optimalisatie of uitgevoerd en géén caching plugin geactiveerd. Indien HTTPS/SSL standaard is geactiveerd, is dat zo gelaten. De website is zo getest als deze standaard door het hosting bedrijf werd opgeleverd.

De snelheid is vervolgens gemeten met de software van Uptrends. Uptrends is een website monitoring dienst actief sinds 2007 die vanaf €8,49 per maand de website snelheid en uptime kan controleren. De dienst werkt vanuit 184 locaties wereldwijd.

Elke 15 minuten is de website gecontroleerd door Uptrends op de laadtijd. Er is gekozen voor controlestations in Europa. Uptrends maakt gebruik van tientallen controlestations in Europa waaronder zes in Nederland.

De laadtijd zoals Uptrends die presenteert bestaat uit de connectietijd, de resolve tijd en de downloadtijd waarbij deze laatste het verreweg het grootste deel van de totale laadtijd bepaald.

“Een korte laadtijd is extreem belangrijk. Bezoekers zijn ongeduldig. Ze klikken weg als de site traag laadt en Google neemt de laadtijd mee in de ranking. Je kunt een site licht en snel programmeren, maar wilt niet in de weg gezeten worden door een onnodige vertraging vanuit de webhoster.”

Frans Eldering, New Fountain (WordPress specialist in Haarlem)

2. Test Resultaten per Hosting Bedrijf (alfabetische volgorde):

Per hosting bedrijf zijn de testresultaten weergegeven waarbij de gemiddelde laadtijd over 14 dagen de tijd is die we gebruiken om de snelste te kiezen. De grafiek is een weergave vanuit Uptrends.

Antagonist

Pakket: SLIM

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,66 seconde
Langzaamste laadtijd: 9,75 seconden

Antagonist laadtijden

Argeweb

Pakket: Standaard

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,05 seconde
Langzaamste laadtijd: 5,70 seconden

Argeweb laadtijden

Budget Webhosting

Pakket: Startpakket

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,35 seconde
Langzaamste laadtijd: 18,71 seconden

Budgetwebhosting laadtijden

Mijndomein

Pakket: Webhosting

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,01 seconde
Langzaamste laadtijd: 5,23 seconden

Mijndomein laadtijden

Sohosted

Pakket: Standard

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 0,44 seconde
Langzaamste laadtijd: 1,49 seconde

Sohosted laadtijden

Strato

Pakket: Starter

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 0,85 seconde
Langzaamste laadtijd: 1,53 seconde

Strato laadtijden

Versio

Pakket: Starter NL

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,03 seconde
Langzaamste laadtijd: 6,00 seconden

Versio laadtijden

Vimexx

Pakket: Start

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,67 seconde
Langzaamste laadtijd: 4,37 seconden

Vimexx laadtijden

Yourhosting

Pakket: XS

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 0,39 seconde
Langzaamste laadtijd: 9,41 seconden

Yourhosting laadtijden

Yourname

Pakket: WordPress Mini

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 0,94 seconde
Langzaamste laadtijd: 2,74 seconden

Yourname laadtijden

3. Conclusie: Welke Webhosting is het snelst?

Op basis van de laadtijden gemeten door Uptrends in deze test komt Yourhosting als snelste webhosting naar voren. De gemiddelde laadtijd van de WordPress website bij Yourhosting was met 0,39 seconde een stuk sneller dan de concurrentie en net iets sneller dan de nummer twee Sohosted. Sohosted presteerde een gemiddelde laadtijd van 0,44 seconde.

Hoe dicht deze twee hosting bedrijven bij elkaar zitten, zo ver zitten ze af van de acht concurrenten. Zo zien we dat het verschil met de nummer drie Strato 0,4 seconde is, oftewel een bijna twee keer zo lange laadtijd.

Daarom roepen we Yourhosting en Sohosted samen als overduidelijke winnaars uit van deze Webhosting Snelheidstest 2018.

  1. WINNAAR: Yourhosting
  2. RUNNER-UP: Sohosted

Gemiddelde laadtijden:

BedrijfsnaamGemiddelde Laadtijd (sec.)Maandprijs*
1. Yourhosting0,39€ 5,00
2. Sohosted0,44€ 4,95
3. Strato0,85€ 3,00
4. Yourname0,94€ 3,45
5. Mijndomein1,01€ 5,00
6. Versio1,03€ 0,50
7. Argeweb1,05€ 5,95
8. Budget Webhosting1,35€ 2,00
9. Antagonist1,66€ 6,24
10. Vimexx1,67€ 0,45

* De maandprijs is het maandtarief zonder kortingen en/of setupkosten op basis van één jaar.

Wat valt op aan deze resultaten?

Alle laadtijden komen ruim onder de 2 seconden, een grote meerderheid behaalt een snelheid van rond de 1 seconde, dit kan als goed worden gezien. Tegelijkertijd zijn de verschillen erg groot, alleen al tussen de nummer één en de nummer drie zit een factor twee verschil, de langzaamste heeft zelfs een vier keer zo lange laadtijd als de nummer één.

Yourhosting en Sohosted zijn duidelijk sneller dan de concurrentie. Tevens opvallend is dat Yourhosting als een van de weinigen uit deze lijst niet zozeer de nadruk op de snelheid legt op hun website..

Prijs is niet bepalend, wel indicatief. De twee snelste bedrijven, Yourhosting en Sohosted behoren met €5 per maand tot de duurdere pakketten. Bij de drie langzaamste webhosters uit deze test zien we dat er twee goedkope aanbieders bij zitten. Antagonist is in deze resultaten de negatieve uitschieter, het bedrijf komt met een hogere maandprijs als op één na langzaamste uit de test.

Welke kanttekeningen kunnen we plaatsen bij deze resultaten?

Zoals aangegeven is er géén optimalisatie uitgevoerd. Er is dus verdere optimalisatie mogelijk per hosting pakket om zo de snelheid te verbeteren. Dit geldt bij alle pakketten maar wellicht is optimalisatie bij het ene webhosting bedrijf harder nodig dan bij een ander.

Antagonist en Vimexx leveren hosting pakketten standaard op met SSL, het lijkt erop dat dit hun laadtijden in deze test niet ten goede komt. Hoewel dit de langere laadtijd deels kan verklaren zou een goed geconfigureerde SSL (i.c.m. http/2.0) niet voor al teveel vertraging hoeven te zorgen. Tegelijkertijd vergroot de aanwezigheid van SSL de veiligheid maar gaat dit dus kennelijk ten kostte van de snelheid. Mocht dit de (hoofd)oorzaak zijn van een langere laadtijd zou het goed zijn als de bedrijven in kwestie de klanten hierover duidelijk informeren. Aangezien SSL steeds meer standaard wordt, verwachten we dat bij de volgende test wellicht alle pakketten op SSL kunnen testen.

Ondanks dat er over een periode van 14 dagen is getest blijft het een momentopname. Het kan altijd zo zijn dat een website tijdelijk op een erg volle drukke server stond en dat dit na de testperiode is gecorrigeerd door het bedrijf. De resultaten waren echter zo constant en gedurende de 14 dagen waren er weinig tot géén schommelingen in de ranking. Dit duidt erop dat de testperiode lang genoeg was en dat de volgorde een realistisch beeld geeft.

Conclusie

Samenvattend zien we tien erg goede resultaten maar ook erg grote verschillen, elk hosting pakket is snel genoeg voor de gemiddelde website waarbij Yourhosting en Sohosted duidelijk als de nummers 1 en 2 naar voren komen. De verschillen maken duidelijk dat het loont om goed te vergelijken voordat je een keuze maakt of om alsnog over te stappen naar een andere partij. Voor de monitoring zijn we dankbaar dat we gebruik hebben kunnen maken het basic website monitoring Premium pakket (zie Uptrends).

Hosting bedrijven die een reactie willen geven op deze resultaten kunnen deze sturen naar info@webhosters.nl of via het contactformulier van deze website, indien de reactie inhoudelijk een nuttige toevoeging is zal deze in een update worden toegevoegd aan deze pagina.

* De Top 10 van Webhosters.nl kan per dag verschillen, in deze test is de Top 10 van de eerste week van juli 2018 genomen.