Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / De productfotografie voor je webshop zelf doen? 5 onmisbare tips!

Blog

De productfotografie voor je webshop zelf doen? 5 onmisbare tips!

Met alleen een duidelijke productomschrijving verkoop je tegenwoordig geen product meer. De consument van nu wilt zoveel mogelijk informatie verzamelen voordat zij overgaan tot een aankoop. Een goede productfoto is dus éxtra belangrijk. En het…

Met alleen een duidelijke productomschrijving verkoop je tegenwoordig geen product meer. De consument van nu wilt zoveel mogelijk informatie verzamelen voordat zij overgaan tot een aankoop. Een goede productfoto is dus éxtra belangrijk. En het liefste meer dan één! In dit artikel laat ik je zien hoe je zonder ingewikkeld stappenplan mooie foto’s van je producten kunt maken. Ik vertel je hoe ik zelf de producten van mijn webshop fotografeer en hoop dat ik je hiermee kan inspireren!

1. Wat voor camera gebruik je?

Om foto’s voor mijn webshop te maken gebruik ik een camera van Canon: de EOS 200D, omdat ik de automatische functies van deze camera erg handig in gebruik vind. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon foto’s met je mobiele telefoon maken, mits je daar mooie en vooral scherpe foto’s mee kunt maken. Gebruik je net als ik een spiegelreflex camera let dan vooral op de instellingen die je wellicht zelf nog iets wilt bijstellen. Zonder direct een snelcursus “instellingen op je camera” te geven wil ik je niet onthouden van een aantal belangrijke elementen:

  • Een mooi scherptediepte kun je creëren met het diafragma.
  • Heb je weinig licht tot je beschikking dan kun je de sluitertijd aanpassen.
  • Gebruik de witbalans om de juiste kleuren van het product naar voren te halen.

2. Welke achtergrond werkt het beste?

Een effen achtergrond in wit of in kleur maakt dat je foto bewerking veel gemakkelijker gaat. Je kunt kiezen voor een kleine thuisstudio zoals de Foldio die hieronder is afgebeeld, maar je kunt ook een rol wit papier tegen de muur ophangen en over een tafel laten uitrollen zodat er geen lijnen ontstaan in de achtergrond. Het handige aan de Foldio is dat deze opvouwbaar is, geleverd wordt met meerdere kleuren achtergrond en er ook ingebouwde verlichting aanwezig is. Ideaal voor productfotografie!

bron: https://orangemonkie.com/product/foldio1/

3. Wat is het beste licht?

Het beste licht voor productfotografie is zo wit mogelijk, zodat de kleuren van jouw product niet worden vervormd. TL en LED verlichting geven bijvoorbeeld koel licht af wat een blauwe teint aan je foto’s kan geven, terwijl natuurlijk licht en gewone lampen een warmere kleurtemperatuur hebben. Als je geen gebruik maakt van studioverlichting, en dus van witte lampen, dan komt daglicht het meest in de buurt van de perfecte verlichting. Kies dan voor een ruimte met veel ramen en zorg ervoor dat je reflecties tegen gaat door je product af te schermen met zwart of wit karton. Je kunt dan als het ware zelf een box bouwen waar je je product in plaatst.

4. Hoe kies je een compositie?

De perfecte compositie maken is nog niet zo eenvoudig. Maak eerst een testreeks aan foto’s met een product en kijk vooral wat voor beeldmateriaal goed werkt op jouw website met de rest van de content daaromheen. Maak foto’s vanuit verschillende hoeken zodat je kunt kijken welk perspectief het beste werkt voor jouw product. Om rust te creëren in je webshop bij bijvoorbeeld een producten overzicht pagina adviseer ik je om bij alle producten dezelfde fotografeer stijl aan te houden. Je kunt je camera het beste op een statief plaatsen zodat je dezelfde hoogte behoudt en vergeet ook niet op te meten van welke afstand je de foto maakt zodat het gefotografeerde product bij alle foto’s even groot is. Hieronder zie je enkele productfoto’s die ik voor mijn webshop heb gemaakt. Je kunt zien dat ik het product van verschillende kanten laat zien om ook goed in te kunnen zoomen op de details.

5. Hoe doe je de nabewerking van je foto’s?

Als je eenmaal goede foto’s hebt gemaakt wil je ze perfect maken met nabewerking. Goede productfoto’s zijn scherp (of laten in ieder geval een goede scherptediepte zien) en doen geen afbreuk aan de kleuren van het product. De afgebeelde producten zien er representatief (en dus schoon) uit en zijn zo groot mogelijk afgebeeld, zonder uit proportie te vallen, om goed alle details te laten zien. Dit zijn de belangrijkste punten voor de nabewerking. Ik gebruik zelf de VSCO app om contrasten in mijn foto’s waar nodig extra te accentueren, kleuren beter naar voren te halen en om extra scherpte aan mijn foto’s te geven mocht dit nog nodig zijn. Er zijn heel veel bewerkingsapps te downloaden, zowel gratis als betaald. Let er dus op dat de app waarin je de foto’s gaat bewerken mogelijkheden biedt tot het aanpassen van de belichting, contrast, scherpte, temperatuur en witbalans.

Kortom, mooie productfoto’s maken kun je prima zelf! Je hebt daar niet eens per se een dure camera voor nodig, maar mooier worden de foto’s dan vaak wel. Je kunt voor een relatief lage investering een kleine thuisstudio kopen zodat je de achtergrond en belichting al in huis hebt gehaald, maar een groot vel wit papier en daglicht kunnen ook wonderen verrichten. Hoe je de nabewerking doet heb je in ieder geval zelf in de hand en moet vooral aansluiten bij de rest van jouw webshop. Veel plezier met fotograferen!

GERELATEERDE ARTIKELEN:

STRATO_banner_Webhosters