Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / VPS is NIET sneller dan Shared Hosting!?

Blog

VPS is NIET sneller dan Shared Hosting!?

Een VPS is een virtuele privé server waarbij je de mogelijkheden van een server krijgt op een gedeelde fysieke server. Dit is een stuk duurder dan een standaard shared webhosting pakket maar geeft je veel…

Een VPS is een virtuele privé server waarbij je de mogelijkheden van een server krijgt op een gedeelde fysieke server. Dit is een stuk duurder dan een standaard shared webhosting pakket maar geeft je veel meer mogelijkheden. Zo krijg je een stuk meer gegarandeerde resources en veel vrijheid tot software keuzes. Echter in welke mate een VPS nu echt sneller is dan shared hosting blijft onduidelijk.

Daarom stelden wij vijf hosting bedrijven de volgende vraag: “Voor een WordPress website wil ik graag het verschil weten tussen standaard hosting en VPS. Het gaat me vooral om de snelheid, hoeveel sneller is VPS bij jullie? Ik verwacht minstens 1.000  bezoekers per maand.”

Deze vraag stelden wij aan webhosters die zowel shared hosting pakketten (geschikt voor WordPress) als VPS aanbieden (en goed bereikbaar waren per email). We zijn begonnen in de top 10 van de homepagina en verder gaan kijken in de vergelijker totdat we deze vijf bedrijven hadden die aan onze eisen voldeden: Yourhosting, Argeweb, bHosted, Keurigonline en Dutchwebhosting

Reactie per Hosting Bedrijf:

Yourhosting:
“Het verschil tussen shared hosting en een VPS zit hem vooral in de snelheid. Op een VPS zijn alle resources bestemd voor jou website. Bij shared hosting zijn deze middelen verdeeld over alle klanten.”

Argeweb:

“Is een VPS sneller voor uw website dan onze webhosting pakketten? Dat kan, maar dat hoeft niet.”

bHosted:
“Shared hosting pakketten zijn sneller.”

Keurigonline:
“Een VPS is niet per definitie sneller. Ja u krijgt zelf de beschikking over uw eigen resources, maar dit is soms juist in uw nadeel. Onze shared servers hebben veel meer geheugen en CPU’s aan boord en kunnen aanvragen in principe sneller verwerken.”

Dutchwebhosting:
“Iedere WordPress website zal sneller laden en oproepbaar zijn op een Plesk WordPress Server.”

Wat opvalt is dat buiten Yourhosting om de bedrijven aangeven dat VPS niet (per definitie) sneller is dan shared hosting. bHosted en Keurigonline gaan zelfs nog wat verder door duidelijk te maken dat een VPS langzamer kan zijn dan de standaard shared hosting pakketten.

VPS is anders, niet sneller!

Voor gebruikers die een VPS kiezen vanwege betere prestaties zal dit wellicht als een verrassing komen. Echter blijkt nu nog maar eens duidelijk dat VPS Hosting als een geheel ander product moet worden gezien dan shared webhosting. Dat is dus niet perse beter of slechter en ook niet langzamer of sneller maar vooral anders. Met een VPS kun je zelf een besturingssysteem installeren en beheren en beschik je over tal van mogelijkheden die je bij shared hosting niet hebt. Lees in dit artikel meer over de overstap van shared hosting naar VPS.

Toch zal de verwachting van een vaak veel duurder VPS met één of meerdere eigen CPU’s en x GB ram zijn dat dit ook snellere hosting betekent. De antwoorden van deze hosting bedrijven zijn gelukkig duidelijk en liggen redelijk op één lijn, VPS is niet sneller dan shared hosting.

STRATO_banner_Webhosters