Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Wanneer en hoe switch je van shared hosting naar VPS hosting?

Blog

Wanneer en hoe switch je van shared hosting naar VPS hosting?

De meeste ondernemers beginnen hun internetavontuur met een goedgekozen domeinnaam en standaard hostingpakket. Vol goede moed gaan ze aan de slag en hun site wordt een succes. Langzaamaan merken ze dat hun hosting steeds minder…

De meeste ondernemers beginnen hun internetavontuur met een goedgekozen domeinnaam en standaard hostingpakket. Vol goede moed gaan ze aan de slag en hun site wordt een succes. Langzaamaan merken ze dat hun hosting steeds minder aan hun eisen voldoet. Ze lezen zich in en ontdekken dat zij nu gebruik maken van shared hosting. Een volgende stap zou VPS (Virtual Private Server) hosting zijn. Het grote twijfelen is begonnen. Wanneer is het juiste moment om van hosting te switchen en hoe werkt zo’n migratie? In dit artikel zetten wij de zaken op een rij.

Wat is shared hosting?

Om met jouw website op internet te komen is een server nodig. Zo’n server heeft een bepaalde capaciteit. Bij shared hosting gebruiken meerdere gebruikers een stukje van die capaciteit tot de capaciteit vol is. Doordat de kosten voor de server nu onder meerdere gebruikers verdeeld kunnen worden is deze optie vaak goedkoop.

En wat is VPS?

VPS staat voor Virtual Private Server. Deze naam is wat misleidend, want je maakt nog steeds gebruik van dezelfde shared hosting server die je ook zou gebruiken als je voor shared hosting kiest. Het grote verschil is echter dat je op die server een bepaalde bandbreedte (capaciteit) krijgt die alleen voor jouw site is. Jouw VPS hoef je dus niet te delen.

Doordat je bij een VPS jouw serverruimte niet hoeft te delen treedt er een aantal belangrijke verschillen op. Wij zetten deze op een rij.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen shared hosting en VPS

Laten we bij het begin beginnen en de verschillen tussen shared hosting en VPS op een rij zetten.

  • Root access: per server is er één superuser. Deze bepaalt welke software en configuraties je wel en niet op de server kunt gebruiken. Ook is deze eindverantwoordelijk voor de toegang en content op de server. Wanneer je gebruik maakt van shared hosting bepaalt het hostingbedrijf dit soort zaken. Als beheerder van een VPS ben je vrij om jouw VPS te configureren zoals je wilt, de software van jouw keuze te installeren en alle content op jouw server te plaatsen. Uiteraard moet je wel de wet in acht nemen.
  • Besturingssystemen: shared hosters bieden vaak de keuze uit één besturingssysteem (meestal Windows of Linux). Voor het gebruik van PHP, ASP.net of bijvoorbeeld Python scripts is echter het gebruik van beide besturingssystemen noodzakelijk. Deze vrijheid heb je met een VPS.
  • Exclusiviteit: per server wordt een IP-adres uitgegeven. Bij een shared server gebruiken meerdere sites hetzelfde IP-adres. Dit kan ertoe leiden dat als een andere gebruiker door bijvoorbeeld spamming een IP-ban oploopt, jouw site daardoor ook getroffen wordt. Ook kan het voorkomen dat jouw site vertraagt wanneer de site van een andere gebruiker ineens veel verkeer of data moet verwerken. Ook een serverupdate kan voor jou op een verkeerd moment vallen. Al deze factoren heb je met een VPS zelf in de hand.
  • Veiligheid: bij een shared server is de server net zo goed beveiligd als de site met de zwakste beveiliging op de gedeelde server. Wanneer jij hogere veiligheidseisen stelt kan jouw site toch kwetsbaar worden als ‘jouw’ shared server via een andere, minder beveiligde, site wordt aangevallen. Ook dit probleem los je op door een VPS te gebruiken.
  • Technische ondersteuning: bij een shared server biedt de hoster een technische ondersteuning die voor alle gebruikers gelijk is. Daarnaast is er ook een beperkt aantal mogelijkheden voor technische wijzigingen. Iedere wijziging op jouw verzoek heeft namelijk invloed op de mogelijkheden van andere gebruikers. Bij VPS kun je zelf bepalen hoeveel technische support je nodig hebt.

Aan de hand van deze vijf criteria heb je vast kunnen inschatten of je toe bent aan een migratie naar een VPS. Voordat we die migratie bespreken is er nog een keuze te maken, namelijk die tussen Managed en Unmanaged VPS.

Kiezen voor Managed VPS of Unmanaged VPS

De keuze voor een onbeheerde VPS leidt ertoe dat jij volledig vrij bent in het gebruik van jouw VPS en dus ook zelf verantwoordelijk bent voor installatie, configuratie, back-ups etc. Bij een Managed VPS kun je een beroep doen op de technische kennis van de hoster en hen vragen de site voor jou te laten beheren. Vaak heb je de keuze uit verschillende beheer niveaus. In dit artikel leggen we je uit welke technische kennis je nodig hebt voor een Managed VPS. Wanneer je ook de laatste keuze gemaakt hebt en in onze hostingvergelijker de juiste partij hebt uitgekozen voor de installatie van jouw VPS is het tijd om jouw site op die VPS te krijgen, de migratie.

Jouw site migreren van shared hosting naar (un)managed VPS

Allereerst kan de wijze van migreren per hoster verschillen. Daarbij kan je, als je voor Managed VPS kiest, er ook voor kiezen om jouw site te laten migreren door de technici van jouw hostingprovider. Als je toch aan de slag wilt geven we je hier een handig stappenplan.

  1. Maak direct voor je begint met de migratie van een shared server naar een VPS een back-up van jouw gehele site;
  2. Download vervolgens de MySQL en websitebestanden van de gedeelde server;
  3. Login op jouw VPS en selecteer het geïnstalleerde besturingsprogramma of installeer het besturingsprogramma van jouw keuze als er nog geen besturingsprogramma is. Let er in dat laatste geval op dat je een besturingsprogramma kiest dat de bestanden van jouw site ondersteunt;
  4. Configureer vervolgens gebruikersnaam, IP-adres en poort conform de instructies van jouw hoster en gekozen besturingsprogramma;
  5. Afhankelijk van jouw eerdere keuzes moet je nu nog een aantal instellingen configureren. Of je ervoor kiest om deze te gebruiken hangt weer af van hetgeen je met de site wilt doen. We adviseren je om in ieder geval een goede beveiliging, e-mailrouting en encryptie te installeren naast de configuraties die nodig zijn voor jouw site(s);
  6. Je kunt nu jouw server aanmaken;
  7. Zodra de VPS is aangemaakt kun je jouw gedownloade bestanden uploaden op de VPS;
  8. Uiteraard zal je na installatie de site moeten configureren met de juiste serverinstellingen. Jouw hoster kan je hierover verder informeren.
  9. Als de site goed geconfigureerd is kun je een back-up maken en het domein koppelen aan de nieuwe server;
  10. Wanneer dit werkt kun je de bestanden van de oude gedeelde server verwijderen en is de configuratie van jouw site geslaagd!

 

STRATO_banner_Webhosters