Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Webshop hosting: hier moet je aan denken

Blog

Webshop hosting: hier moet je aan denken

Webshophosting uitzoeken: de belangrijkste factoren Als je webshophosting gaat uitzoeken, dan loop je tegen veel factoren aan die je keuze beïnvloeden. In dit artikel gaan we in op zaken waar je rekening mee moet houden…

Webshophosting uitzoeken: de belangrijkste factoren

Als je webshophosting gaat uitzoeken, dan loop je tegen veel factoren aan die je keuze beïnvloeden. In dit artikel gaan we in op zaken waar je rekening mee moet houden in je keuze als je voor het eerst een webshop opstart. Voor de meer ervaren webshop-bouwers is het antwoord op onderstaande componenten vaak al bekend én ingevuld, maar voor starters vormen ze belangrijke aandachtspunten!

Ervaring en jouw gevoel

Kies altijd voor een partij waar je vertrouwen in hebt. Neem een kijkje op de website en ontdek meer over ‘de mensen erachter’.  Vaak zeggen je eerste indrukken heel veel. Kun je daarnaast recensies vinden buiten de eigen site om, of op onafhankelijke vergelijkingswebsites? Let ook goed op de bereikbaarheid die de webshop-host kan waarmaken. Iemand die de boel in z’n eentje draaiende houdt, kan niet altijd bereikbaar zijn. Dat is iets waar je óf rekening mee houdt en accepteert, óf je keuze op aanpast. Check verder eens bij anderen wat zij goede partijen vinden en waarom. Dit kun je persoonlijk doen en op verschillende fora nakijken of navragen die online te vinden zijn.

Wat voor soort webshop?

Een open deur, maar wel een hele belangrijke: het is bij de keuze van je hostingpartij van belang om te weten in wat voor systeem je het bouwt of laat bouwen. Zo ondersteunt niet iedere provider Magento. Kies je trouwens voor bijvoorbeeld Shopify of Mijnwebwinkel, dan hoef je zelf geen hosting te regelen.

Sommige partijen hebben ook speciale WooCommerce-hosting. Deze partijen bieden dezelfde basisondersteuning voor webshops, maar daarnaast extra features die geoptimaliseerd zijn om WooCommerce te draaien, zoals geoptimaliseerde caching. Dit kan handig zijn, zeker als je van plan bent een grote shop in WordPress te gaan bouwen. Check dus altijd goed wat er mogelijk is!

Soort hosting: shared of VPS

Dit is al weer een wat technischer aspect, maar wel een factor om rekening mee te houden in je keuze van webshop hosting. Shared hosting is gedeelde hosting. Voor veel beginnende shops vaak een prima keuze. VPS (Virtual Private Server) is een eigen virtuele server waarbij je (kort door de bocht gezegd) wat meer vrijheid en mogelijkheden hebt. Het grootste voordeel is dat je er eigen applicaties op kunt installeren en meer flexibiliteit hebt om te groeien. Heb je geen technische kennis dan moet je haast wel kiezen voor managed hosting, waardoor er weer een hoger prijskaartje aan hangt. Het blijft een eigen keuze, maar veel ervaren webshopbouwers raden bij een Magento-shop VPS hosting aan.

Webruimte en dataverkeer

We kunnen ons voorstellen dat je het van te voren lastig vindt om in te schatten hoeveel webruimte en dataverkeer je nodig hebt. Foto’s en eventueel video’s nemen een belangrijk deel van de ruimte in beslag. Stel je hebt 100 producten met 3 foto’s van gemiddeld 1000kB, dan heb je daarvoor 300MB nodig. Daarnaast heb je ruimte nodig voor de installatie van je shop en je e-mail, dus houd je in dit voorbeeld met minimaal 400MB rekening.

Dataverkeer hangt van je hoeveelheid bezoekers af. Dat is natuurlijk helemaal lastig om in te schatten, maar de rekensom is in principe niet moeilijk. Vermenigvuldig het aantal bezoekers dat je verwacht met het aantal producten, en vervolgens met het aantal foto’s dat ze naar verwachting bekijken. Dus bijvoorbeeld 50 bezoekers per dag x gemiddeld 2 producten per dag x gemiddeld 2 foto’s per dag a 1000kB = 200mB per dag. Dat vermenigvuldigd met 30,5, is gemiddeld 6100MB per maand oftewel ongeveer 6GB per maand aan dataverkeer in dit voorbeeld.

Wat biedt de hostingprovider?

Voor een webshop is het van belang dat de webhoster goede backup-mogelijkheden faciliteert. Beoordeel ook hoe het met de veiligheid gesteld is en of SSL-encryptie mogelijk is. Een snelle en betrouwbare host monitort ook prestaties en uptime. Gaat er iets mis dan is het fijn dat zij snel en adequaat reageren.

De factoren samengevat

Bovengenoemde factoren spelen een rol als je voor het eerst een hostingpakket gaat uitzoeken. Naast enkele technische aspecten, doe je er goed aan om een partij te kiezen die jou de ondersteuning biedt die je nodig hebt.

Ben je wat meer ervaren of juist een echte beginner? Als echte beginner is het fijn om terug te kunnen vallen op een servicedesk die jou helpt met vragen over mail en webhosting, bijvoorbeeld ook in de avonduren. Stem je keuze dus af op jouw behoefte!

 

STRATO_banner_Webhosters