Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Online beveiliging voor ZZP-er blijft moeilijk

Blog

Online beveiliging voor ZZP-er blijft moeilijk

ZZP en online beveiliging, een moeilijke combinatie. Soms lijkt het er namelijk op dat er met alle berichten over gelekte wachtwoorden en Facebook data online geen veiligheid te vinden is. Aan de andere kant wil…

ZZP en online beveiliging, een moeilijke combinatie. Soms lijkt het er namelijk op dat er met alle berichten over gelekte wachtwoorden en Facebook data online geen veiligheid te vinden is. Aan de andere kant wil je natuurlijk voorkomen dat jouw klanten data verliezen of reputatieschade lijden omdat jij hun online veiligheid in gevaar hebt gebracht. Tot slot wil je zelf natuurlijk zakelijk en privé graag veilig internetten. In dit artikel informeren we je over wat je moet weten over online veiligheid. Lees snel verder en ga onbezorgd online!

Hoe groot is de invloed van online beveiliging op zzp-ers?

In 2017 verscheen een groot onderzoek van de Rijksoverheid waaruit blijkt dat liefst 60% van de ondernemers te maken krijgt met internetcriminaliteit en maar liefst 20% van de ondernemers echt slachtoffer wordt. Als je dan bedenkt dat er ruim 1 miljoen zzp-ers zijn…
We begrijpen dat jij daar niet bij wilt horen, dus informeren we je snel nader.

Het verschil tussen gerichte criminaliteit en random internetcriminaliteit

Om voor jezelf een goede online beveiliging te ontwikkelen is het belangrijk om te analyseren waar online criminaliteit in jouw geval vandaan kan komen. Een eerste aspect bij het organiseren van jouw online beveiliging is de kans dat je getroffen wordt door gerichte of random internetcriminaliteit. Wij leggen het verschil uit.

Het gevaar van gerichte internetcriminaliteit voor ZZP-ers

Als je een zzp-ondernemer bent die zich specialiseert in anti-terrorismebeveiliging dan hoef je niet al te creatief te zijn om te beseffen dat een hoop mensen willen proberen jouw gegevens en contactpersonen te stelen. Online beveiliging is dan geboden. Toch kan gerichte internetcriminaliteit ook voorkomen als je niet zo’n uitgesproken ondernemer bent. Zo kunnen bijvoorbeeld jouw klanten een interessante target zijn. Met een gerichte ‘middle man’ aanval kan men dan proberen om op jouw netwerk binnen te dringen en bijvoorbeeld via jouw mailserver een vervuild bestand naar jouw opdrachtgever te sturen. De kans dat dat jouw opdrachtgever de jouw mail opent is namelijk groot. Je bent immers bekend…
Als je zelf inschat dat jouw bedrijfsactiviteiten en/of klanten een verhoogd risico op gerichte internetcriminaliteit opleveren is het goed om jouw online beveiliging te bespreken met de klanten die voor deze interesse zorgen of gespecialiseerde bedrijven die online veiligheid garanderen.

Het gevaar van random internetcriminaliteit voor ZZP

Als je voor jezelf concludeert dat er geen gerichte internetcriminaliteit te verwachten valt zou je te vroeg juichen als je daarmee concludeert dat online beveiliging voor jou geen belangrijk onderwerp is. Sterker nog, veruit de meeste schade wordt aangericht door random internetcriminaliteit. ransomware, malware, datadiefstal en hacking zijn daarvan bekende voorbeelden. Veel georganiseerde criminelen werken met zogenoemde spiders, die continu het internet afzoeken naar geschikte slachtoffers. Zo kun je denken aan onbeveiligde sites of niet-versleutelde e-mails. Wanneer de spin vervolgens kan binnendringen verzamelt hij alles wat er gevonden worden. Deze data worden al dan niet automatisch gerangschikt en gebruikt. Zo kunnen jouw klantendata gestolen worden en gebruikt worden om jou te chanteren of wordt jouw harde schijf vergrendeld door ransomware waardoor je jouw deadlines dreigt te missen.
In geen van die gevallen was je een bewust doelwit, jouw site bood slechts onderdak aan de verkeerde surfer op het verkeerde moment.

Vijf tips om jouw online beveiliging te verbeteren

Zonder je de illusie te willen bieden dat met de volgende vijf tips voor online beveiliging de cybercrimineel nooit bij jou toeslaat kunnen we je wel verder beschermen met de volgende vijf tips:

1. Verbeter jouw online beveiliging met gezond verstand

Ze bestaan nog steeds, die mensen die als wachtwoord voor al hun data ‘1234’ of ‘incorrect’ kiezen. Dat is echt niet meer van deze tijd. Ook het delen van kopieën van jouw ID, inlogcodes van bank of belastingdienst en andere waardevolle data is niet meer van deze tijd. Gebruik dus jouw gezond verstand. Verzin moeilijke wachtwoorden en bedenk of de gevraagde gegevens wel echt nodig zijn.

2. Beveilig jouw mailserver

Met Phishing, datahacks en het onderscheppen van jouw e-mails kan een cybercrimineel ongemerkt haast alle informatie uit en over jouw bedrijf onderscheppen. Daarnaast kan hij zich toegang verschaffen tot jouw mailserver en zo direct doordringen tot jouw mailgegevens. Voor je het weet wordt jouw mailserver ingezet als DDOS-aanvalsleider of spammer. Dat kun je grotendeels tegengaan door een goede webhoster te kiezen om jouw mailserver te beveiligen.

3. Beveilig jouw website

Ook een website kan een makkelijke prooi zijn voor cybercriminelen. Ook hier ligt het aftappen van verkeer op de loer. Een andere tactiek is het spammen van de reactiemogelijkheden op jouw website met fakeberichten of links naar andere sites. Dit gaat ten koste van jouw vindbaarheid in zoekmachines en reputatie bij jouw lezers. Vervelender wordt het als je bepaalde gevoelige data achter een login plaatst. Wanneer criminelen de login-data weten te onderscheppen is jouw gevoelige data ineens overal te vinden. Ook dit risico is aanmerkelijk te verkleinen door een betrouwbare webhoster te kiezen.

4. Beveilig jouw data als de online beveiliging faalt

Als je alle maatregelen hebt genomen om jouw data, mailservers en website te beveiligen kan het nog voorkomen dat criminelen weten binnen te dringen. Ook zijn er andere vormen van criminaliteit mogelijk (bijvoorbeeld diefstal van een harde schijf) waarop data gestolen kan worden. Daarom is het aan te bevelen de data zelf ook te beveiligen door middel van versleuteling of encryptie. Ook de inhoud van websites is door middel van een SSL-certificaat te beveiligen door middel van encryptie. Jouw bezoekers zien dat je beveiligd bent door het groene slotje rechts in de adresbalk. Voor jouw klanten een geruststellende wetenschap en voor kwaadwillenden het sein om verder te surfen. Ook met passende SSL-certificaten kan een goede webhoster jou helpen.

5. Zorg voor online beveiliging met een regelmatige back-up van jouw gegevens

Het is toch zonde als je getroffen wordt door ransomware en je alle opdrachtgevers moet informeren en een kopietje van alle correspondentie van het laatste jaar moet vragen of wanneer jouw website volkomen onbereikbaar wordt door een DDOS-aanval en de omzet stagneert. Hoe fijn is het dan als je met een back-up snel verder kunt vanaf een andere server? Door vooraf een goed back-upplan op te stellen is dit mogelijk. Ook bij het uitvoeren van zo’n back-up-strategie is een goede hoster ontzettend belangrijk.

Om online beveiliging als zzp-er goed te lezen heb je met het kiezen van een betrouwbare hoster eigenlijk al een flink deel van jouw voorzorgsmaatregelen getroffen. In onze vergelijker kun je direct een passende hoster kiezen.

STRATO_banner_Webhosters