Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Een Domeinnaam Kiezen (4 Tips)

Blog

Een Domeinnaam Kiezen (4 Tips)

Een domeinnaam is een naam + een extensie (uitgang). Een domeinnaam gaat hand in hand met webhosting, sommige hosters laten je niet eens hosting bestellen zonder er een domeinnaam aan te koppelen. Het is echter…

Een domeinnaam is een naam + een extensie (uitgang). Een domeinnaam gaat hand in hand met webhosting, sommige hosters laten je niet eens hosting bestellen zonder er een domeinnaam aan te koppelen.

Het is echter niet noodzakelijk webhosting en een domeinnaam bij hetzelfde bedrijf af te nemen, het is vaak wel makkelijk. Het is mogelijk om je eigen domeinnaam te bedenken en de uitgang (bijvoorbeeld .NL) naar wens te kiezen. In Nederland is .NL de meest gebruikte domeinuitgang, in België is het .BE en internationaal is het .COM.

4 Tips voor het kiezen van een domeinnaam

Voor elk bedrijf is het belang van de domeinnaam anders, voor veel bedrijven zal de merknaam/handelsnaam prima voldoen. Toch zijn er vaak verschillende mogelijkheden en lastige keuzes als het gaat om een domeinnaam. We geven enkele algemene tips die vaak nuttig zijn.

1. Kort maar krachtig

Soms kan een langere naam het bedrijf of de activiteiten beter omschrijven, echter vaak is korter duidelijker en sterker. Zeker wanneer het een domeinnaam betreft die gebruikers/bezoekers zelf moeten onthouden en intypen.

2. Géén cijfers & leestekens

Cijfers en leestekens zijn vaak verwarrend bij domeinnamen. Toch wordt het wel veel gebruikt, een simpele reden kan zijn dat de naam zonder leestekens (vaak het koppelteken) al is geregistreerd. Indien dit het geval is kan een leesteken helpen, echter bedenk ook goed dat het onderscheid tussen de websites in de toekomst lastig zal zijn.

3. Onderscheidend

Een unieke domeinnaam helpt op meerdere fronten, niet alleen kunnen mensen het wellicht beter onthouden en helpt het zo de merkwaarde. Het kan ook erg nuttig zijn in de zoekmachines, een unieke naam zal weinig andere resultaten naar voren brengen waardoor alle bezoekers gelijk bij jouw domein uitkomen.

4. Passende extensie

Voor Nederlandse bedrijven is meestal de .NL het meest geschikt om als domeinuitgang (extensie) te kiezen. Een bedrijf met internationale ambities kan alvast voor de .COM gaan. Voor Duitsland is .DE gangbaar en in België gebruiken serieuze bedrijven .BE. Er zijn nog erg veel andere uitgangen mogelijk zoals .IO en .AMSTERDAM. Deze zijn soms handig maar worden vaak minder serieus genomen.

GERELATEERDE ARTIKELEN:

STRATO_banner_Webhosters