Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Wat hostingbedrijven niet vertellen maar wel belangrijk is

Blog

Wat hostingbedrijven niet vertellen maar wel belangrijk is

Recent plaatsten wij een artikel waarin wij bespraken dat veel hostingbedrijven concurrenten lijken maar dezelfde eigenaren hebben. Dit artikel deed veel stof opwaaien. We bleken een onbekend fenomeen te hebben onthuld. Deze onthulling gaf ons…

Recent plaatsten wij een artikel waarin wij bespraken dat veel hostingbedrijven concurrenten lijken maar dezelfde eigenaren hebben. Dit artikel deed veel stof opwaaien. We bleken een onbekend fenomeen te hebben onthuld. Deze onthulling gaf ons het vermoeden dat er nog meer zaken zijn waar hostingbedrijven soms terughoudend over berichten maar die wel belangrijk kunnen zijn om jouw keuze mede te bepalen. In dit artikel zetten we die 8 geheimen op een rij en leggen we je uit wat de gevolgen zijn. Zo kun je nog beter bepalen welke hostingbedrijven bij jou passen.

1. Hostingbedrijven delen datacenters

Stel je voor dat je hosting afneemt bij een partij. Je hebt online iets gelezen over veilige dataopslag en spreiding van data, dus je besluit een tweede hoster te huren en daar jouw back-up te stallen. Zo kan er bij een brand of ander verlies van een datacenter niets gebeuren, jouw data staan bij een andere hoster in back-up… Toch jammer als na een calamiteit blijkt dat beide hostingbedrijven gebruik maken van hetzelfde datacenter. Dat dit fenomeen geen zeldzaamheid is kun je lezen op de website van Equinix. Zij vertellen zelf dat 38% van het Nederlandse internetverkeer over hun datacenter AM4 verloopt en dat diverse hostingbedrijven klant zijn.

2. Webhoster is juridische eenmanszaak

Een eenmanszaak kan zowel duiden op een bedrijf waar maar één persoon werkzaam is als op een juridische ondernemingsvorm. In beide betekenissen van het woord kan de eenmanszaak een probleem voor jou opleveren.

Op het moment dat iemand juridisch onderneemt als eenmanszaak betekent dit dat er eigenlijk geen verschil is tussen zijn zakelijke en persoonlijke financiën. Wanneer de eigenaar van een eenmanszaak in privé een probleem krijgt en failliet gaat zal de curator ook het bedrijf ontmantelen. Het gevolg is dat jouw site onbereikbaar wordt en wellicht jouw domeinnaam wordt opgezegd omdat de curator van de hoster de kosten van inhuur van jouw diensten niet meer bepaalt. Niet zelden zijn ondernemers hier zwaar de dupe van geworden. Ook wanneer de juridische ondernemingsvorm anders is, bijvoorbeeld een BV, kunnen er problemen ontstaan.

3. Webhosting door een fysieke eenmanszaak

Je komt op de website van hostingbedrijf Diffuus BV. Tientallen klantreferenties stralen je vanaf de professionele website tegemoet. Uiteraard tref je ook een flink aantal verwijzingen naar ‘ons team’ en ‘de deskundige afdeling customer service’ die voor jou klaar staan. Als we even achter de voordeur kijken zien we 1 of 2 personen koortsachtig aan de slag om het bedrijf in de lucht te houden. De helpdesk blijkt vrouwlief, die op de bank vergroeid is met haar mobiel om alle telefoontjes te beantwoorden, terwijl manlief zich een slag in de rondte werkt om de administratie te doen, de technische kwesties op te lossen en tussendoor de servers even update. Hoe denk jij dat jouw websites bereikbaar blijven als er zo’n duizendpoot ziek wordt of misschien samen met zijn vrouw besluit een week of twee op vakantie te gaan?

4. Hostingbedrijf of hostinghobby?

Een andere veel voorkomende situatie is dat hostingbedrijven blijken te worden gerund door slimme studenten of creatieve techneuten die besluiten een server te huren en die door te verhuren. Zonder inschrijving bij de KVK of enige vorm van bedrijfsvoering gaan ze met een mooie site en een ‘gelikt’ verkooppraatje aan de slag. Je merkt pas dat het niet goed zit wanneer na de grote vakantie jouw ‘hostingbedrijf’ niet meer bereikbaar is omdat de CEO weer terug naar school is.

5. Verborgen kosten

Je komt op een website waar de prijzen bijzonder vriendelijk zijn. Haast te vriendelijk… aangezien je zeker niet te veel wilt betalen ga je direct een overeenkomst aan. Voor zo’n prijs een jaar online? Da’s geweldig! Al snel kom je erachter dat er allerlei verborgen kosten worden gerekend. Van een eerder antwoord (binnen 24 uur in plaats van binnen een week) van de helpdesk tot kosten voor het maken of terugzetten van back-ups, het komt vaker voor dan je denkt!

6. Extra kosten

Naast het lucratieve verdienmodel waarbij allerlei extra kosten worden gerekend is er nog een tweede variant. Bij deze aanbieders kun je heel goedkoop een domeinnaam registreren. De hosting is de eerste 4 tot 6 maanden ook erg goedkoop (en nog goedkoper als je een meerjarig contract neemt). Na die zes maanden komt er maar een paar euro bij. Wat je op dat moment niet beseft is dat je veel duurder uit bent dan wanneer je een direct goed geprijsde hosting voor een reguliere prijs had gekozen. Uiteraard zijn er ook slimme ondernemers die en kortingen en bijbetalingen in combinatie hanteren. Rijk worden kan immers maar een keer.

7. Met wie deel je een IP-adres?

Wanneer een webserver contact maakt met internet krijgt die server een IP-adres mee. Veel hostingbedrijven plaatsen meerdere sites op één server. Wanneer een andere site een slechte reputatie opbouwt (bijvoorbeeld door pornografische inhoud, spam of ander slecht gedrag) en een IP-blokkade krijgt, betekent dit dat jouw site ook geblokkeerd wordt. Zo kan het webhostingbedrijf zonder dat je het weet bijdragen aan het feit dat jouw site niet in de zoekresultaten opduikt of door mailservers geblokkeerd wordt. Overigens hoeft het delen van een IP-adres geen probleem te zijn als het webhostingbedrijf goed monitort of de IP-adressen nog een goede reputatie hebben. Natuurlijk kun je ook altijd een eigen server met uniek IP-adres huren.

8. Veel klachten

Zodra je op de website van het hostingbedrijf terecht komt lijkt het een beetje op de IT-hemel. De klantvriendelijke helpdesk geeft direct antwoord, de technische klantenservice is altijd beschikbaar om jouw hostingprobleem direct op te pakken en natuurlijk wordt de beëindiging van diensten zonder morren uitgevoerd. Eindelijk!!! Maar… heb je wel de reviews op internet bestudeerd en de vele klachten gelezen over het niet vrijgeven van domeinen als de hosting is opgezegd? Had je dat nu maar geweten voor je het contract afsluit.

Dat kan uiteraard… Via deze site kun je webhosters vergelijken. Doen ze wat zij beloven en hoe presteren ze bij een echte review? Je weet het direct als je onze vergelijker inzet!

GERELATEERDE ARTIKELEN: