Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Marktaandelen Webhosters 2020

Blog

Marktaandelen Webhosters 2020

Hoewel er meer dan 1.000 registars geregistreerd staan bij SIDN zijn het enkele partijen die het grootste deel van de markt bedienen. Met de recente overnames van met name TWS en Team.blue is er zorg…

Hoewel er meer dan 1.000 registars geregistreerd staan bij SIDN zijn het enkele partijen die het grootste deel van de markt bedienen. Met de recente overnames van met name TWS en Team.blue is er zorg of er nog genoeg concurrentie over blijft. In dit overzicht geven we een inschatting van de marktaandelen van de grote webhosters van Nederland.

Marktaandeel op basis van Domeinregistraties

30 juni 2020 maakte SIDN bekend dat er momenteel 6 miljoen .NL domeinnamen zijn geregistreerd. Dit aantal groeit nog steeds iets, er worden elk jaar 850 duizend nieuwe .NL domeinnamen geregistreerd en er worden ook weer 800 duizend domeinnamen opgeheven. Op basis van het totale aantal domeinen en op basis van de informatie die door webhosting bedrijven zelf wordt gepubliceerd hebben we vrij goede inschattingen kunnen maken van de marktaandelen.

(dit zijn schattingen op basis van de cijfers van SIDN en cijfers van webhosting bedrijven)

Uit bovenstaande pie-chart komt vrij overzichtelijk naar voren dat er nog flink wat concurrentie is, géén van de marktleiders behaald 20% marktaandeel. Nu zijn dit natuurlijk webhosting merken die de afgelopen jaren veelal nieuwe eigenaren hebben gekregen. Zo is TWS de eigenaar van Yourhosting, Versio, Argeweb, Flexwebhosting en Realhosting en Team.blue is de eigenaar van TransIP en Vimexx. Tellen we al deze merken bij elkaar op dan komt TWS op een marktaandeel van ongeveer 37% en team.blue op ongeveer  13%.

Marktaandeel op basis van klanten

Het aantal webhosting klanten en het aantal domeinregistraties loopt niet helemaal gelijk op. Ook hebben we minder goede gegevens kunnen vinden over het aantal klanten per bedrijf. In de onderstaande pie-chart hebben we de aanname gedaan dat het aandeel van ‘overige’ kleinere bedrijven gelijk loopt als bij de marktaandelen van de domeinregistraties.

(dit zijn schattingen op basis van de cijfers van SIDN en cijfers van webhosting bedrijven)

Ook in deze schattingen blijft er nog veel concurrentie op de Nederlandse hosting markt. Dit komt met name omdat er nog vier grote partijen zijn die concurreren, dit zijn: Yourhosting (TWS), Hostnet (One.com), Mijndomein en TransIP (team.blue). TWS lijkt met veel kleine overnames wel een groeiend marktaandeel te verkrijgen maar van een molopolie of duopolie is nog geen sprake.

Op deze pagina houden wij in een overzicht bij welke hosting merken onder dezelfde eigenaren vallen.