Wat is HTML: Hoe werkt het?

html

Hypertext Markup Language (HTML) is een computertaal die de meeste webpagina’s en online applicaties vormt.

Een hypertekst is een tekst die wordt gebruikt om naar andere stukken tekst te verwijzen, terwijl een ‘opmaaktaal’ (markup language) een reeks markeringen is die webservers de stijl en structuur van een document vertelt.

HTML wordt niet beschouwd als een programmeertaal omdat het geen dynamische functionaliteiten kan creëren. Wel kan je secties, alinea’s en koppelingen maken en structureren met behulp van elementen, tags en attributen.

Hieronder staan wat voorbeelden waar HTML voor gebruikt wordt.

• Web development: Ontwikkelaars gebruiken HTML-code om te ontwerpen hoe een browser webpagina-elementen weergeeft, zoals tekst, hyperlinks en mediabestanden.
  • Internetnavigatie: Gebruikers kunnen gemakkelijk navigeren en koppelingen tussen gerelateerde pagina’s en websites invoegen, aangezien HTML veel wordt gebruikt om hyperlinks te laten integreren.
  • Webdocumentatie: HTML maakt het mogelijk om documenten te ordenen en op te maken, vergelijkbaar met Microsoft Word.

Wist je dat PHP ook vaak gezien wordt als een programmeertaal, maar dit is een scripttaal!

Hoe werkt HTML?

De gemiddelde website bevat verschillende HTML-pagina’s. Een startpagina, een informatiepagina en contactpagina zouden bijvoorbeeld allemaal verschillende HTML-bestanden bevatten.

HTML-documenten zijn bestanden die eindigen op de extensie .html of .htm. Een webbrowser leest het HTML-bestand en geeft de inhoud ervan weer zodat internetgebruikers het kunnen bekijken.

Alle HTML-pagina’s hebben een reeks elementen, bestaande uit een reeks tags en attributen. deze elementen zijn de bouwstenen van een webpagina. Een tag vertelt de webbrowser waar een element begint en eindigt, terwijl een attribuut de kenmerken van een element beschrijft.

De 3 belangrijkste onderdelen van een element zijn:

• Openingstag: Wordt gebruikt om aan te geven waar een element begint. De tag is omwikkeld met openings- en sluitingstekens. Je kan bijvoorbeeld de starttag <p> om een alinea te maken.
  • Content: Dit is de output die andere gebruikers zien.
  • Slottag: Hetzelfde als de openingstag, maar met een schuine streep voor de elementnaam. Bijvoorbeeld: </p> om een alinea te beëindigen.

De combinatie van bovenstaande onderdelen creëeren een HTML element.

<p>dit is hoe je een alinea toevoegt</p>