Wat is HTML: Hoe werkt het?

HTML voor beginnersHTML, oftewel Hypertext Markup Language, is een computertaal die de basis vormt van de meeste webpagina’s en online applicaties. Het combineert hypertext, dat verwijst naar andere tekst, met opmaakinstructies die de stijl en structuur van een document bepalen.

Hoewel HTML niet wordt beschouwd als een programmeertaal vanwege het ontbreken van dynamische functionaliteiten, stelt het ontwikkelaars in staat om webpagina’s te structureren en te ontwerpen door middel van elementen, tags en attributen. Met HTML kunnen secties, alinea’s en hyperlinks worden gemaakt en gestructureerd.

HTML wordt niet beschouwd als een programmeertaal omdat het geen dynamische functionaliteiten kan creëren. Wel kan je secties, alinea’s en koppelingen maken en structureren met behulp van elementen, tags en attributen.

Hieronder staan wat voorbeelden waar HTML voor gebruikt wordt.

• Web development: Ontwikkelaars gebruiken HTML-code om te ontwerpen hoe een browser webpagina-elementen weergeeft, zoals tekst, hyperlinks en mediabestanden.
  • Internetnavigatie: Gebruikers kunnen gemakkelijk navigeren en koppelingen tussen gerelateerde pagina’s en websites invoegen, aangezien HTML veel wordt gebruikt om hyperlinks te laten integreren.
  • Webdocumentatie: HTML maakt het mogelijk om documenten te ordenen en op te maken, vergelijkbaar met Microsoft Word.

Wist je dat PHP ook vaak gezien wordt als een programmeertaal, maar dit is een scripttaal!

Hoe werkt HTML?

De gemiddelde website bevat verschillende HTML-pagina’s. Een startpagina, een informatiepagina en contactpagina zouden bijvoorbeeld allemaal verschillende HTML-bestanden bevatten.

HTML-documenten zijn vaak bestanden die eindigen op de extensie .html of .htm. Een webbrowser leest het HTML-bestand en geeft de inhoud ervan weer zodat internetgebruikers het kunnen bekijken. Zelf heb je HTML kennis niet meer nodig als je een website maakt of een website wilt hosten. Wel helpt het om de basics te snappen, er is een hele goede website die reclameloos informatie biedt, dit is handleidinghtml.nl ➚.

Alle HTML-pagina’s hebben een reeks elementen, bestaande uit een reeks tags en attributen. deze elementen zijn de bouwstenen van een webpagina. Een tag vertelt de webbrowser waar een element begint en eindigt, terwijl een attribuut de kenmerken van een element beschrijft.

De 3 belangrijkste onderdelen van een element zijn:

• Openingstag: Wordt gebruikt om aan te geven waar een element begint. De tag is omwikkeld met openings- en sluitingstekens. Je kan bijvoorbeeld de starttag <p> om een alinea te maken.
  • Content: Dit is de output die andere gebruikers zien.
  • Slot-tag: Hetzelfde als de openingstag, maar met een schuine streep voor de elementnaam. Bijvoorbeeld: </p> om een alinea te beëindigen.

De combinatie van bovenstaande onderdelen creëren een HTML element.

<p>dit is hoe je een alinea toevoegt</p>

Heb je HTML kennis nodig voor het maken van een website

Niet meer, je kan het nu via Sitebuilders, of WordPress ontwijken. In de basis blijven deze sites gebruik maken van HTML dus enige kennis maakt alles wel makkelijker. Al helemaal als je gebruik wilt maken van eigen code en of uitzonderingen.

Welke host moet ik hebben als ik toch met HTML aan de slag wil?

Als je zelf zo goedkoop mogelijk met HTML wilt experimenteren, dan raden we toch echt aan om een prijsvechter uit te proberen en zo goedkoop mogelijk te hosten. Een Strato ➚ (het Mini pakket) bijvoorbeeld staat bekend als een goedkope host waar je voor weinig kunt hosten, daar zou je prima zelf .html kunnen uittesten via de gidsen van handleidinghtml.nl ➚.