Wat is PHP Geheugenlimiet?

PHP Memory

PHP Geheugenlimiet (of PHP Memory Limit) is de maximale hoeveelheid geheugen die een PHP-proces/script mag gebruiken. Eén PHP-proces betekent meestal een specifieke paginaweergave.

PHP Geheugenlimiet is net als wat een snelheidslimiet op de snelweg voor een voertuig is.

Wat is de PHP geheugenlimiet precies

Een website wordt aangedreven door servers. Servers zijn gespecialiseerde computers die gebruikt worden om een website in de lucht te houden. Deze servers gebruiken, net als alle andere computers, opslag en RAM (ook wel geheugen genoemd)

Alle applicaties op je website nemen een deel van het geheugen in beslag. Hoe intensiever het programma, hoe meer geheugen in beslag genomen wordt. Wanneer er geen of weinig geheugen meer is zal je site trager worden en het kan zelfs zijn dat de site helemaal niet meer werkt.

Je zal niet snel in de problemen komen met te weinig RAM-geheugen, behalve wanneer jouw webhost provider je maar heel weinig geheugen gegeven heeft bij je pakket.

het PHP-geheugenlimiet werkt eigenlijk hetzelfde zoals hierboven geschreven is. Er is een bepaalde beperking voor de hoeveelheid geheugen dat het script van een PHP applicatie in beslag kan nemen op de server. Als dit limiet overschreden wordt door een script, zullen er zich problemen voordoen in de vorm van een wit scherm met een foutmelding. Het is mogelijk dat je geen toegang tot de site meer hebt (zie onderstaande afbeelding).

php

Wat is het nut van een PHP geheugenlimiet?

Stel dat er een fout optreedt op je website, bijvoorbeeld het vastlopen van een applicatie waardoor er een oneindige loop ontstaat en steeds meer geheugen in beslag genomen wordt. Als zoiets gebeurt dient de PHP geheugenlimiet ervoor om dit te stoppen.

De PHP geheugenlimiet biedt bescherming tegen het crashen van een server door een fout in het systeem.

Omdat de meeste legitieme PHP scripts erg klein zijn, zou deze maar een kleine hoeveelheid RAM in beslag moeten nemen. De kans is dus klein dat er een foutmelding op zal treden, tenzij er een ongebruikelijk programma is die meer bronnen in één script heeft dan de meeste programma’s als geheel.

Mocht het geheugen toch bijna vol zijn, dan is de kans groot dat er een kapot of ‘kwaadaardig’ programma is dat teveel geheugen in neemt. In dit geval treedt de geheugenlimiet op.

Zo check je jouw PHP Geheugenlimiet in WordPress

Het is vrij gemakkelijk om je PHP geheugenlimiet te checken als je een versie van WordPress hebt van 5.2 of hoger. Je kan simpelweg de volgende stappen doorlopen:

1. Navigeer vanuit je dashboard naar ‘gereedschap –> ‘sitediagnose’php
  2. Onder het tabblad ‘info’ kan je jouw PHP geheugenlimiet terugvinden.
  3. Kan je dit niet zien, dan moet je de plugin ‘Health Check & Troubleshooting’ installeren.